|

500 liraya koyun 3 bin liraya tosun

Kurban bayramına 18 gün kala pazarlardaki kurbanlık hayvanların fiyatları da belli oldu. Manisa'daki canlı hayvan borsasında 500 liradan başlayan küçükbaş hayvanların satış ortalaması 650-700 lira arasında değişiyor. Büyükbaş hayvanların taban fiyatı ise 3 bin TL. Pazarlarda 13 bin liraya kadar kurbanlık bulmak mümkün.

Yeni Şafak
11:06 - 4/09/2015 Cuma
Güncelleme: 16:43 - 4/09/2015 Cuma

Kurban Bayramına sayılı günler kala yurdun çeşitli bölgelerinden kurbanlıklarını satmak için büyük illerde kurulan pazarlara gelen hayvan üreticileri, Canlı Hayvan Borsası'ndaki padokları doldurmaya başladı. Genellikle Doğu illerinden gelen üreticiler, bu yıl satışlardan umutlu olduklarını ifade ediyor.



Ordu'da büyükbaşlar 3 bin 500 TL'den başlıyor


Ordu'nun Fatsa ilçesinde kurbanlık pazarı kurulurken, satıcılar alıcıları beklemeye başladılar. İlçenin Organize Sanayi Bölgesi Kurtuluş Mahallesi sınırlarında kurulan kurban pazarında alıcı sayısının şu an için az olduğunu söyleyen satıcılar, fiyatların geçen yılla aynı olduğunu belirttiler. Kurban pazarında kurbanlık satışı yapan Gökmen Kavaklı, "Yem ve saman fiyatlarının aşırı zamlanmasına rağmen kurban fiyatları oldukça düşük. Bizler Artvin ili Ardanuç ilçesinden buraya geldik ve şuan için satışlara başladık. Kurban sezonu hareketi tam anlamıyla başlamasa da 1 hafta içinde pazarda hareketlilik olacaktır. Kurban fiyatlarını piyasadaki et fiyatını orantılı olarak değerlendiriliyoruz. Şuan için fiyatlar büyükbaşta 3 bin 500 TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Bu yıl gerçekten umutluyuz ve getirdiğimiz hayvanları bitirmek istiyoruz" dedi.



Osmaniye'de satışlar kilo ile


Osmaniye'de yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvanların satış fiyatları belirlendi. Belediye Başkan Yardımcısı Sehavet Arslankurt yaparken, Belediye Veteriner İşler Müdürü Ayhan Demir, Tarım İl Müdürlüğünden Veteriner Hekim Dr. Yusuf Göktaş ve Kasaplar Odası Başkanı Ömer Deniz'den oluşan komisyon kurbanlık fiyatlarını belirledi. Komisyonun aldığı karara göre kurbanlık hayvanların kilogram fiyatı şu şekilde belirlendi: "Küçükbaş hayvanlar için mor, kangal ve Van beyazı koyun için 12,50 TL, sarıbaş koyun ve keçi için 13 TL, merinos koyun için 14 TL, büyükbaş hayvanlar için tosun 14 TL, düve 12,50 TL ve kısır inek ise 11 TL."



Bursa'da küçükbaşlar 700'den başlıyor


Bursa'da da kurbanlık fiyatları belli oldu. Vatandaşların küçükbaşlar için 700, büyükbaşlar için ise ortalama 4 bin ile 8 bin lira arasında bir rakamı gözden çıkarması gerekiyor. İnegöl ilçesiindeki hayvan pazarındaki besicilerden Felemez Akkoyun, "Geçen yıl bir kilogram kıyma 18- 22 liraydı. Şimdi 36- 40 lira arasında. Et fiyatlarına göre kurbanlıklar ucuz. Geçen sene 5 bin liralık olan kurban bu sene 6-7 bin lira arasında. Yani yüzde 20- 25 oranında bir fark var" dedi.



Sivas'ta tosunun kilosu 16,5 lira


Sivas Ticaret Borsası, kurbanlıkların kilogram fiyatını tosunlarda 16,5, düvelerde 15,5, ineklerde 14,5, dişi koyunlarda 13 ve erkek koyunlarda 15 lira olarak açıkladı.



Manisa'da koyun 500 tosun 3 bin liradan başlıyor


Kurban Bayramına sayılı günler kala yurdun çeşitli bölgelerinden kurbanlıklarını satmak için Manisa'ya gelen hayvan üreticileri, Canlı Hayvan Borsası'ndaki padokları doldurmaya başladı. Genellikle Doğu illerinden gelen üreticiler, bu yıl satışlardan umutlu olduklarını ifade etti. Satışların yeni başladığını anlatan Burhan Tekin, en düşük fiyatın küçükbaş hayvanlarda 500 lira olduğunu belirterek, genellikle fiyatların 650- 700 lira olduğunu söyledi. Tekin, "Bayram yaklaştığında fiyatlar 800 civarında olur. Büyükbaşta ise 13 bin liraya kadar çıkıyor" diye de ekledi. Büyükbaş hayvan üreticisi Fevzi Balkiz da fiyatların geçen yıla göre bu yıl kendilerini memnun ettiğini belirterek, fiyatların 3- 5 bin ile 12 bin lira arasında değiştiğini söyledi.



Eskişehir'de büyükbaş hayvanlara ilgi var


Eskişehir'de çobanlık yapan ve küçükbaş hayvanları bulunan İsmail Yılmaz, bu yıl Kurban Bayramı'nda fiyatı nedeniyle küçükbaş hayvana daha büyük ilgi olduğunu söyledi. Eskişehir'de yaklaşık 40 adet küçükbaş hayvanı bulunan ve çobanlık yapan İsmail Yılmaz, bu yıl küçükbaş hayvana rağbet olduğunu söyledi. İthal etin fiyatları etkilediğine değinen Yılmaz, “Geçen yıl 550-600 TL olan hayvanlar bu yıl 650-700 hatta 750 TL civarında. Geçtiğimiz günlerde ithal et geldiği için et fiyatı biraz düştü. Bu sene küçükbaşa yoğunluk var Büyükbaş daha pahalı oluyor. Büyükbaş geçen sene 2 bin 500 TL'lik hayvan bu sene 3 bin 500-4 bin TL. Vatandaş da durum böyle olunca küçükbaş hayvanlara yoğunlaştı. Kurbanda belli olacak" dedi.






Vücudunda yara olan hayvanları almayın


Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Ömer Göksoy, hayvan sayısındaki olası azalışın Türkiye için büyük risk olduğunu belirterek, kurbanlık seçerken erkek olanların tercih edilmesini önerdi. Vatandaşların öncelikle kurbanlığı veteriner hekim kontrolünün olduğu güvenilir noktalardan almasının önem taşıdığını belirten Göksoy, hayvanların kulağında küpe bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.



Kurbanlıkların fiziki görünüşlerinde olumsuzluk ve anormallik bulunmaması gerektiğini ifade eden Göksoy, ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı, vücutta geniş yara, şişlik ve ödem bulunan hayvanların satın alınmamasını istedi. Kondisyonu iyi, yuvarlak hatlı ve vücutta kemik çıkıntıları fark edilmeyen, çevresine tepki veren, arka bölümü ıslak olmayan ve dışkı bulaşmamış hayvanların seçilmesi gerektiğini söyleyen Göksoy, şu bilgileri verdi: "Hayvanın çok zayıf olması, çeşitli hastalıklara maruz kaldığının, yetiştirilirken hayvan refahına dikkat edilmediğinin belirtisi olabilir. Yine vücudunda, eklemlerinde çeşitli yara, apse ve şişliklerin bulunması, daha sonra etinde, iç organlarında çıkabilecek çeşitli problemlere işaret edebilir. Hayvanın ishal olması da çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğinden, arka kısmının ıslak olmaması, dışkı bulaşmamış şekilde olmasına dikkat edilmeli. Yine memelerinin şiş olması da hastalık belirtisi olacağından bu şekildeki hayvanlar da satın alınmamalı. Vatandaşlar tüm bunlara dikkat ettiklerinde sağlıklı bir kurbanlık seçmiş olacaktır."



Erkek kurbanlık alın ki hayvan sayısı düşmesin


Prof. Dr. Göksoy, kurbanlıkların gebe olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Gebe kurbanlıkların çoğu zaman fark edilemediğini, bunun ancak kesim sırasında anlaşılabildiğini dile getiren Göksoy, "Ülkemizde hayvan sayısının azalmaması büyük önem taşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 verilerine göre Türkiye'de büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2 azalırken, küçükbaş hayvan sayısı ise yüzde 7,7 artmıştır. Bu nedenle kurbanlık alacak vatandaşların özellikle büyükbaş hayvanda gebe olma ihtimalini göz önünde bulundurarak dişilerden ziyade erkek olanları tercih etmesi daha isabetli olacaktır" dedi.


#2015 Kurban Bayramı
#Kurbanlık fiyatları
#Büyükbaş kurbanlık
#Küçükbaş kurbanlık
9 yıl önce