|

500 liraya yeni bir hayat

Kadınların işgücüne katılım oranını artırmak ve girişimciliklerini desteklemek için verilen mikrokredilerle büyük başarı hikayeleri yazılıyor. 500 lira gibi küçük rakamlarla iş hayatına atılan kadınların çoğu, aile bütçesine katkı için girdikleri yolda iş sahibi hatta patron oluyor. Bu model, şimdiden Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyaya örnek gösterilmiş durumda.

11:00 - 8/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:43 - 8/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Orhan Orhun Ünal / Serbest Piyasa

Kadınların işgücüne katılım oranını artırmak ve girişimciliklerini desteklemek için verilen mikrokredilerle büyük başarı hikayeleri yazılıyor. 500 ila bin lira gibi küçük rakamlarla alınan krediler sayesinde iş hayatına atılan kadınların çoğu, aile bütçesine katkı yapmak için girdikleri bu yolda iş sahibi hatta patron oluyor.


TEMİNATI: HAYALLERİNİZ, KEFİLİ: GİRİŞİMCİLİĞİNİZ


Bankalar, fazla teminat gösterebilene kredi alma imkânı sunarken, mikrokredi sistemi bunun tam tersine, önceliği hiç geliri olmayan kadınlara tanıyor.  Bu sistemde, göstermeniz gereken teminat hayalleriniz, kefiliniz ise girişimciliğiniz diyebiliriz. Özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarınca da desteklenen bu ‘Sosyal Borçlanma Modeli’ şimdiden Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyaya örnek gösterilmiş durumda. Bu hafta, küçük miktarlardaki, büyük  hedeflerin hikayesine tanık olduk. 


ERGANİ’DE BİR BAŞARI HİKAYESİ


Fatma Kaçmaz, mikro kredi ile tanışma hikayesini şöyle anlatıyor: “Ergani’de kuaför salonu açmayı düşündüm. 2009 yılında aldığım ilk kredi miktarı 500 TL idi. İşyerim küçüktü ancak müşterilerim zamanla çoğalmaya başladı haliyle kazancım arttı. Sonra 2 ve 3 biner lira kredilerle işyerimin yarısını gelinlik mağazası olarak kullanmaya başladım."


İŞSİZE İSTİHDAM KAPISI OLDU


“Zamanla iş imkanı sağladım. Kazandığım parayla evimin ihtiyaçlarını karşılıyorum ve bugüne kadar eşimden yardım almadan taksitlerimi ödedim” sözlerindeki haklı gururun üzerine diyecek söz yok. Kaçmaz için bütün bu mücadelenin tek bir nedeni var: “Kızım sağlık meslek lisesinde okuyor, oğlum ise altıncı sınıfa gidiyor. Çabam onların okuması içindir.”


4 BİN LİRALIK EKİNE 11 BİN KAZANÇ


5 çocuk annesi Gaziantepli Gülay Çatallar, şoförlük yapan eşine destek olmak için köyünden getirdiği bakliyatı satarken tanışmış bu sistemle. 500 TL olan ilk kredisi zamanla katlanarak artmış olan Çatallar, "Şimdi, 4 bin liralık bir ekine, 11 bin kazanç elde ediyorum" diyor.  Çatallar’ın hayalleri ise büyük: “Zor bir adımdı. Şimdiki amacım kendime ait bir bakliyat dükkanı açmak ve bir kadın olarak tek başıma işletmek.”  Bursa Mudanya’da yaşayan Ayşe Saadet Akgün 64 yaşında ve 700 liralık destekle dikiş ve süs eşya işleriyle uğraşıyor. Akgün, ürünlerini sergilediği standına yeni malzemeler alarak gelirini yüzde yüz artırdığını söyledi.

Sanatçılık hayali keçe işlemesinde

Sinop'tan 1987 doğumlu Duygu Yılmaz, sanatçı ruhunu girişimcilikle nasıl birleştirdiğini anlatıyor:  “İnternette gördüğüm keçe işlemelerini oğluma tişört olarak yaptım.  Beğenilince para kazanabileceğimi gördüm.  İlk kredimle keçe ve hefo makinası aldım, işim daha çok büyüdü.” Yılmaz’ın makro hayallerine gelince: “Tasarım, dükkanı açmak istiyorum."


GÜÇLÜ KADIN, GÜÇLÜ EKONOMİ

Ağustos  2014  döneminde Türkiye'de 29 milyon kişiyle, işgücüne katılım, yüzde 51,2 oldu. Bu oran, erkeklerde yüzde 72,1 kadınlarda ise yüzde 30,9 . En gelişmiş 20 ülkede ilgili rakam yüzde 51.   Ülkemizde  37 milyon kadının 7 milyonu çalışıyor, hal böyle olunca sivil toplum ve özel sektörün sosyal çalışmalarında da bu konuya öncelik veriliyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve Turkcell işbirliğinde hayata geçen 'Ekonomiye Kadın Gücü' projesinde şu ana kadar 70 binden fazla kadına 1 milyon liranın üzerinde mikrokredi verildi.  Turkcell'in sosyal sorumluluk faaliyetleri içinde yer alan proje, 'Kadın güçlensin, ekonomi güçlensin'  diyor. Dünyada 130 kadar ülkede, farklı örnekleriyle uygulanan mikrofinans sistemi, sosyal ve ekonomik anlamda fazla şansı olmayan kesimlerin imkanlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.  Kredi alanların yoksulluk sınırının üzerine çıkabilmesi amacıyla bu kişiler, küçük bir işletme sahibi oluncaya kadar desteklenmeye devam ediliyor.


1 dolarınız var mı?

Ben burada olmaktan mutluyum okuyucu. Nedeni basit. Bangladeşli Muhammed Yunus'un köylü kadınlara 1 dolar vermesiyle başlayan uygulama; kendisine Nobel, bize de 'mutlu' bir haber kazandırdı. Çok daha önemlisi,  Fatma Kaçmaz'a büyük bir gurur, Gülay Çatallar'ın köyüne bereket getirir. Duygu Yılmaz'a  hayallerine ulaşma, Ayşe Akgün'e ikinci baharını yaşama, Nuran Güngör'e de engelleri aşma şansı verir. Hikayelerini paylaşırlar mı endişesiyle başlayan bir habere  konu; içimizdeki huzura vesile olur.   


Fatma Kaçmaz / Ergani

500 TL mikrokrediden sonra kuaför salonunu genişletti. Buna ek olarak gelinlik ve nişan takımları satmaya başladı. Aldığı kredilerle gelirinde yüzde 50 artış oldu.


AYŞE SAADET AKGÜN/BURSA

Krediyi almadan önce dükkanın- da malzemesi yoktu. 64 yaşındaki Akgün 700 TL kredi aldıktan sonra geliri %50 arttı. Dükkanına 2 adet makine aldı. İkinci baharında kendi işinin sahibi.


GÜLAY ÇATALLAR / G.ANTEP

Aile bütçesine katkı için, 500 TL mikrokrediyle bakliyat satarak yola çıktı. 2010'da bin liralık kredi alan Çatallar, müşterisi artınca köyündeki tarlasını ekmeye başladı. Şimdi kendi toprağında 4 bin liralık bir ekin yaptığı zaman 11 bin lira kazanç sağladığını söylüyor. 


Nuran Güngör / Samsun

'Ekonomiye Kadın Gücü' projesiyle tanışmadan önce çevresi ve dükkanında fazla malzemesi yoktu. 700 TL mikrokrediden sonra tanıtımı yapıldı, çevresi genişledi, gelirden çok sermaye artışı oldu. İşlerinde yüzde 100 sermaye, yüzde 50 gelir artışı yaşandı.


Engellilere zembil öğretiyor

Halk eğitim merkezindeki zembil kursunda yaptığı ürünleri daha geniş kitlelere ulaştırmak isteyen Samsunlu Nuran Güngör, "700 lira ile eşime destek olmak için başladım. Şimdi ürünlerimi kermeslerde satıyorum, öğretmenlik de yapıyorum. Bu sanatı, engellilere de öğretmeye başladım. Amacım, birlikte daha çok üretip satabileceğimiz bir dükkanımızın olması" diyor.



Güzel sanatları kazanmak istemesine rağmen liseye kadar okuyabildi. Hayallerine keçe işleme sanatıyla ulaştı. Oğlu için yaptığı tişört ve aksesuarlar çevresinden talep görünce mikro krediye başvurdu. Tasarım atölyesi açmak istiyor, kazancı ise krediyle %50 arttı. 

#mikrokredi
#Sosyal Borçlanma Modeli
#Birleşmiş Milletler
9 yıl önce