|

ABD bankasında sahte hesap skandalı

ABD'nin en büyük ikinci bankası Wells Fargo'nun sahte hesaplar açtırdığı ortaya çıktı. Eski bir çalışanına ait mektuplarda yer alan bilgilere göre söz konusu yasa dışı uygulamanın 10 yıllık geçmişi bulunuyor.

Yeni Şafak
07:23 - 19/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 04:28 - 19/10/2016 Çarşamba
AA

ABD'de "sahte hesap skandalı" ile gündemde olan ülkenin en büyük ikinci bankası Wells Fargo'nun eski bir çalışanının 2007'de yazdığı iki mektup, yasa dışı uygulamanın yaklaşık 10 yıllık geçmişinin olduğunu ortaya çıkardı.



CNNMoney tarafından yayınlanan 13 Eylül 2007 tarihli mektup, Wells Fargo'nun bir çalışanının bankada açılan sahte hesaplar hakkındaki uyarılarını içeriyor.



Wells Fargo'nun geçen hafta istifa eden eski İcra Kurulu Başkanı (CEO) John Stumpf'a yazılan mektupta, ismi açıklanmayan ve 1992 yılından bu yana banka bünyesinde çalışan kişinin kendi şubesinde açılan sahte hesapları "etik dışı ve usulsüz" bulduğu ve kurum içinde gerekli yerlere bildirdiği ifade edildi.



Mektupta, söz konusu faaliyetlerin bölgedeki Wells Fargo şubelerinde "yaygın olarak kullanıldığı" ve "yüksek oranda teşvik edildiği" bilgisine yer verildi.



Banka çalışanı mektupta, "Eğer bu tür uygulamalar denetimsiz bırakılırsa, bankanın itibarına zarar verebilir, müşteri dolandırıcılığı nedeniyle hissedarların davaları ve regülatörlerin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalınabilir." uyarısında bulundu.



"Misilleme ile karşılaştım, kara listeye alındım"

Mektupta, banka çalışanı, yasa dışı uygulamaları rapor etmek için kurum içinde her türlü kanalları denediğini ancak bu girişimlerinin diğer çalışanlar tarafından "misilleme" ile sonuçlandığını aktardı.



Söz konusu çalışan, banka içinde iftiraya uğradığını, itibarının sarsıldığını ve çalışanlar tarafından "kara liste"ye alındığını belirterek, buna rağmen bankada meydana gelen yasa dışı faaliyetleri kamuoyu ve basın kuruluşlarıyla paylaşmadığını bildirdi.



Çalışanın, yine 13 Eylül 2007 tarihinde Wells Fargo'nun Denetim ve İnceleme Komitesine yazdığı ayrı bir mektupta, aynı yasa dışı uygulamalara karşı banka yetkililerini uyarması dikkati çekti.



Yeni ortaya çıkan iki mektubun, eski CEO Stumpf veya Wells Fargo Yönetim Kurulu üyelerinin eline geçip geçmediği bilinmiyor.



CNNMoney, çalışanın Wells Fargo'daki görevinden bilinmeyen bir tarihte ayrıldığı ve mektuplar hakkında yorum yapmaktan kaçındığı bilgisini de paylaştı.



Wells Fargo, 2011 yılından bu yana 2 milyonu aşkın mevduat ve kredi kartı hesabını müşterilerinden izinsiz ve gizli açtığı gerekçesiyle 185 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı.



ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinde geçen ay konuşan Stumpf, Wells Fargo Yönetim Kurulunun, söz konusu yetkisiz açılan hesaplardan 2011 ve 2012 yıllarında haberinin olduğunu ancak 2013'te durumun netleşmesi üzerine kurulun 2015'te daha aktif olmak için harekete geçtiğini savunmuştu.



Stumpf, kamuoyundan ve ABD Kongresinden gelen baskılar üzerine önce 41 milyon dolar değerindeki Wells Fargo hisseleri ve 2016 ikramiyesinden vazgeçmiş, geçen hafta da emekliliğe ayrıldığını duyurmuştu.


#ABD
#Banka
#Sahte hesap
7 yıl önce