|

ABD’de 200 petrol şirketi iflas etti

ABD’de düşük petrol fiyatları nedeniyle sektörde 200’den fazla şirket iflas etti. Kayıp milyarca doları buldu.

02:00 - 20/05/2020 Çarşamba
Güncelleme: 19:37 - 26/05/2020 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi ABD'de, düşük petrol fiyatları nedeniyle sektörde 200'den fazla şirket iflas ederken, gelecek yıl da devam etmesi beklenen bu süreçte endüstrinin kayıplarının şimdiden milyarca doları bulduğu hesaplanıyor. Yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgını sebebiyle dünya genelinde petrol tüketimi ve bu yıl için ekonomik büyüme beklentileri zayıf seyrini sürdürürken, petrol fiyatlarının geçen ay son 20 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ABD'de yüzlerce şirketi iflas noktasına getirdi. Houston Üniversitesi Enerji Ekonomisti Ed Hirs, "Petrol sahalarında faaliyet gösteren çalışanlar işlerini ilk kaybedenler oldu. Yaklaşık 70 bin çalışanın işini kaybettiği tahmin ediliyor" dedi. Sadece sondaj kulesi sayısındaki düşüş nedeniyle, sektörün 60 milyar dolardan fazla zarar ettiği ifade edildi.

TOPLAM BORÇ 130 MİLYAR $

Merkezi Teksas’ta bulunan uluslararası hukuk firması Haynes and Boone’un raporuna göre, yılın ilk çeyreği itibarıyla iflasını açıklayan şirketlerin sayısı 200’ü aştı. Rapora göre, aynı dönemde ABD petrol endüstrisindeki firmaların toplam borcu yaklaşık 130 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

İFLAS DALGASI SÜREBİLİR

Enerji araştırma kuruluşu Rystad Energy’nin raporunda ise petrol fiyatlarının ortalama 30 dolar seviyesinde seyretmesi durumunda, gelecek yıl ABD’de 170 şirketin daha iflas edebileceği uyarısında bulundu. ABD’de petrol ve doğal gaz şirketlerinin sayısı 9 bini aşıyor.

#Petrol
#Kriz
#Ekonomi
4 yıl önce