|

Açık havayı tek başına kapattı

50 yıl önce kurulan ve kurucusunun adını taşıyan JC Decaux Açık Hava Reklam Şirketi, Türkiye’nin aynı sektördeki en büyük şirketlerden biri olan Wall’ı satın aldıktan sonra adeta tekel haline geldi. JC Decaux’un; sahip olduğu reklam gücünü 3. dünya ülkelerinde siyasi amaçlarla kullanılıyor olması Türkiye’deki faaliyetlerini şüpheli hale getiriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 16/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:47 - 15/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

50 yıl önce kurulan ve kurucusunun adını taşıyan JC Decaux Açık Hava Reklam Şirketi, aynı sektörde faaliyet gösteren Türkiye'deki en büyük şirketlerinden Wall'ı 2009'da satın aldıktan sonra adeta tekel haline geldi. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olanJC Decaux'un sahibi Jean Claude Dceaux, 5,2 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin kişileri listesinde 233'üncü sırada yer alıyor.



ELİNDEKİ GÜÇ ÜRKÜTÜCÜ


60 ülkede faaliyet gösteren JC Decaux, 2014 yılında 2,8 milyar Avro ciro yaptı. 10 bin kişilik kadrosuyla 60 ülkede çalışan ve 42 milyondan fazla dijital ekranı bulunan JV Decaux, London Waterloo, Singapur, Los Angeles, Dubai havaalanı, ve Paris Beaugrenelle gibi dünyanın en gözde alışveriş merkezleri ve açık hava mecralarını barındıran istasyonlarda da faaliyet gösteriyor. Bu reklam gücü karmaşık siyasi ilişkileri de beraberinde getiriyor. Faaliyet gösterdiği 3. dünya ülkelerinde muhalefet partileriyle iş tuttuğu bilinen JC Decaux, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de bu alanda tamamen tekel haline geleceği belirtiliyor.



Dev güçle 'tekel' olma yolunda


2014 yılında, Grup yılda 1,5 milyar yolcusu olan 145 havaalanında reklam faaliyetlerini yönetti. Aynı zamanda 271 ulaşım (otobüs, istasyon ve metro) reklam alanları mevcut. Türkiye'de de açık hava reklamcılığı alanında faaliyet gösteren Alman Wall AG de 2009'da Avrupa'nın en büyük reklamcısı olan Fransız JCDecaux SA'ya satılmıştı. Satış sonrası İstanbul'daki panoların büyük kısmı da Fransızların eline geçmiş oldu. İstanbul'da otobüs durakları, şehir bilgi birimleri ve şehir tuvaletlerinden oluşan bin 300 şehir mobilyası kullanım hakkına sahip Wall, geçen yıl Ege'de en büyük paya sahip Türk açık hava reklam firması Era Outdoor'u satın almıştı. JC Decaux, 2011 yılından bu yana dünyada açık hava reklamcılığında 1 numara. JC Decaux'un sahip olduğu açık hava reklam mecralarını hergün yaklaşık 400


milyon kişi görüyor.


#açık hava reklamları
#Decaux
#London Waterloo
#Singapur
#Los Angeles
#Dubai havaalanı
#Avro
#Açık Hava Reklam Şirketi
9 yıl önce