|

Almanya'da kritik ekonomi toplantısı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Berlin'de gerçekleştirilen ekonomi zirvesinde "Bugün ortak ve mutabık kaldığımız alanları daha da ileri ve geleceğe pozitif taşımak için verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Almanya ile ilişkilerimizin yeni dönemde çok daha güçlü şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum" dedi. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Türkiye'nin son derece güçlü ve ekonomik açıdan sağlıklı bir ülke olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
19:04 - 21/09/2018 Cuma
Güncelleme: 22:20 - 21/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Alman mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Alman mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Almanya'da mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenledi.


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Türkiye'de de ziyaret olacak. Görüşme öncesi verimli bir toplantı oldu. İlişkilerin ilerlemesi için yeni dönem başladı.

Bugün küresel ekonomik ve ticaret perspektifinde ülkelerin ve dünyanın çok farklı tehdit ve fırsatlarla olduğu bir dönemde; Türkiye Almanya ilişkileri ki şunu ifade etmek istiyorum. Yüzlerce yıllık bir ilişkiden, Osmanlı'dan bugüne Türkiye-Almanya ilişkileri tarihsel temelin üzerine yeni bir tuğla koyma noktasında önemli bir ziyaret olduğunu düşünüyorum bu ziyaretin.

38 milyar dolara ulaştı

Sadece AK Parti döneminde, Türkiye ile Almanya ticaret hacmini yüzde 300’e, 13 milyar dolardan 38 milyar dolara ulaştırmış. Bugün Türkiye ve Almanya her konuda farklı düşünmek durumunda değil. Bugün ortak ve mutabık kaldığı alanları daha da ileri ve geleceğe pozitif taşımak için verimli bir toplantı gerçekleştirdik.

Bölgemiz çok kritik bir bölge. Ortak bakış ve stratejik bakış açısıyla yeni bir dönemin başladığını düşünüyorum. İki ülkenin sosyal yakınlaşması yeni dönemde çok daha güçlü şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum.

EURO 2024'e ev sahipliği için hazırız

Sıkı bir futbol takipçisi olarak iki çerçevede bu başvuruyu değerlendirebiliriz. Türkiye ilk defa böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmak için olumlu buluyor. Almanya da Türkiye'nin böyle bir organizasyonu ilk defa ev sahipliği yapacak olmasını olumlu gördüğünü düşünüyoruz. Türkiye ekonomik olarak da altyapı olarak da böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmak için bir çok stadyum bu tür organizasyonları ekonomik ve ticari olarak başarmış olarak böyle bir organizasyona fazlasıyla hazır."

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Gerçekten çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik sayın cumhurbaşkanımızın ziyaretleri öncesinde. Kendileriyle ekonomik ve dost ilişkilerimizin artırılması yönünde hemfikir olduğunu gördük. iki tarafta da aynı istek, hedef var. bunu biz iki üç kata da çıkarabileceğimize inanıyorum bu şekilde devam ederse.

AB ile Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için toplantının başlaması gerekiyor. Almanya’nın desteğinin yanımızda olduğunu gördük. ticaret hacmimiz bu sene 38 milyar dolara ulaşacak."

Enerji Bakanı Fatih Dönmez
'in açıklamalarından öne çıkanlar:

"Son derece verimli bir toplantı yaptık. Türkiye son 15 yıldır enerji piyasalarını serbestleştirme konusunda dev adımlar attı. Şu anda Alman şirketlerin yatırımları 25 milyar euroyu aşmış durumda. Bu son derece sevindirici. 100 yılı aşkın süredir Alman firmaları Türkiye’de çalışıyor, Türk insanını istihdam ediyor. Bu ilişkilerin daha da geliştirilmesini istiyoruz. Son 10 yılda Türkiye’de enerji pazarı ortalama 5.5 büyüdü. Bu pazarda bu oyuncuları tekrar aramızda görmek istiyoruz."

"Gümrük Birliği AB ülkeleri arasında görüşülmeli"
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Gümrük Birliği konusunun Avrupa Birliği boyutunda görüşülmesi ve karara bağlanması gerektiğine işaret ederek, "
Türkiye ile AB ülkeleri arasında görüşmelerin birçok konuda olumlu ilerlediğini, bazı konularda çok istenen düzeyde ilerlemediğini biliyorsunuz. Dolayısıyla bu konuda halihazırda daha net bir yanıt verebilecek durumda değilim
" ifadelerini kullandı.

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm yelpazelerini ele aldıklarına dikkati çeken Altmaier, şunları kaydetti:

  • ''Hiçbir konu görüşme dışında kalmadı. İki ülke arasında yüzyılı aşan bir iş birliği ve dostluk mevcut. Türkiye'de 7 bin 500'den fazla Alman şirketi var. Ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Ortak çıkarlarımız konusunda mutabık kaldık. Türkiye-AB ülkeleri arasındaki ilişkileri adım adım iyileştirme konusunda mutabık kaldık. Ankara’da ortak ekonomi ve ticaret kurulunun toplantısı ile enerji forumun gerçekleştirilecek olmasından memnuniyet duyuyoruz.''
#Berat Albayrak
#Berlin
6 yıl önce