|

ASELSAN’dan elektrikli otobüs geliyor

Savunma Sanayii'nin en önemli şirketlerinden biri olan ASELSAN, en kısa zamanda elektrikli otobüs üretileceğini ve bu otobüsün çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Elektrikli otobüs ilk olarak Elazığ'da kullanılacak.ç

Yeni Şafak
15:23 - 19/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:27 - 19/03/2015 Perşembe
IHA

ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, üzerinde çalışmaları süren elektrikli otobüsün ilk örneğinin Elazığ'da kullanılmasını planladıklarını açıkladı.



ASELSAN Genel Müdürü Eken, basın mensuplarına gezdirdiği ASELSAN'ın Gölbaşı Yerleşkesi'nin 70 milyon dolara, alınan teçhizatların ise 87 milyon dolara mal olduğunu ifade etti. Gölbaşı Yerleşkesi'nde çalışan personel sayısının bin 63 ve çalışan mühendis sayısının 776 olduğunu kaydeden Eken, çalışanların yüzde 30'unun kadın olduğunu belirtti.



TREN YA DA OTOMOBİL YOK

Geleceğin teknolojisinin elektrikli araçlar olacağını vurgulayan Eken, büyük silahları hareket ettirecek motorlar yaptıklarını ve bu teknolojiyi tren ve otomobillerde de uygulayabileceklerini söyledi. Ancak tren ya da otomobil üretmek gibi hedefleri olmadığını ifade eden Eken, şartların uygun olması halinde bir firmayla ortaklaşa çalışabileceklerini açıkladı.



Elektrikli otobüs üzerinde çalıştıklarını aktaran Eken, otobüsün duraklarda şarj olabilme kabiliyetinde olmasını planladıklarını da ifade etti. TEMSA firmasıyla anlaşma aşamasında olduklarını söyleyen Eken, Elazığ Belediyesi'nin destek olduğunu, bu yüzden de ilk örneğini Elazığ'da sergilemek istediklerini dile getirdi.



ASELSAN'IN MİLLİ UZUN MENZİLLİ FÜZE ÇALIŞMASI

Eken, uzun menzilli füze konusunda aday firmalarla Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın görüşmelerinin sürdüğünü açıklayarak, ASELSAN olarak kendilerinin de sağlayabilecekleri katkı üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Milli bir uzun menzilli füze çalışmalarının olduğunu müjdeleyen Eken, bunun uzun vadeli bir çalışma olduğunu da ekledi.



Eken, iki türlü sistem kullandıklarını ve bunların birisinin dış dünyayla bağlantı kurmalarını sağlayan internet olduğunu, diğerinin ise kapalı devre sistem olduğunu söyledi. ASELSAN'da üretilenin aynısının dışarıya verilmesinin imkansız olduğunu kaydeden Eken, satış için ürünün ihraç versiyonunun üretilmesi gerektiğini aktardı. Ayrıca Eken, bir ASELSAN çalışanının kurumda öğrendiklerini dışarıda bir yere vermemesi için taahhüt verdiğini söyledi. Eken, en büyük sıkıntılarının ise alt yüklenici konumunda olan tedarikçilerin sürdürülebilir kalitede yani aynı kalitede malzeme üretmek hususu olduğunu söyledi.



Karakol ve üs güvenliği çalışmasından da bahseden Eken, bu projenin uygulandığı 22 yerin bulunduğunu ifade ederek, konteynırların birbirine bağlı olduğunu ve kurşun ve roket geçirmez zırhla kaplı olduğunu açıkladı.



63 projeye sahip olan ASELSAN'ın 2015 satış hedefi 1,2 milyar dolar ve 2015 ihracat hedefi 250 milyon dolar olarak açıklandı. 1,2 milyar doların 300 milyon dolarının sadece Gölbaşı Yerleşkesi'nden karşılanması bekleniyor.

#ASELSAN
#ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken
#Elektrikli otobüs
9 yıl önce