|

Avrupa’da euro telaşı

Para birimi euro’nun son haftalarda dolar karşısında ciddi değer kaybetmesi Avrupa Birliği üyesi ülkeleri kara kara düşündürüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın, euro’daki düşüşü önlemek için tahvil alım planı için karar vermesi bekleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 20/01/2015 Salı
Güncelleme: 21:01 - 19/01/2015 Pazartesi
Diğer
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) euronun korunması yönünde “ne gerekiyorsa yapılacağı” konusundaki kararlılığı bu hafta ciddi bir testten geçecek. Perşembe günü toplanacak olan ECB, birliğin para birimi euro’nun değer kaybıyla mücadele ve ekonominin canlandırılması amaçlı devlet tahvili alımlarına ilişkin karar verecek.

İSVİÇRE TELAŞLANDIRDI

Avrupa Adalet Divanı danışmanının, daha önce açıklanan Doğrudan Parasal Alımlar (OMT) programının AB yasalarına uygun olduğunu açıklaması ve İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) sürpriz bir kararla euro/frank kurunda taban seviye uygulamasına son vermesi nicel gevşemenin (QE), ya da para basmanın, önünü açtı. Ancak Almanya Merkez Bankası Bundesbank, politikacılar ve halktan gelebilecek sıkı muhalefet ECB’nin önünü kesebilir. ECB Başkanı Mario Draghi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in geçen hafta özel olarak görüştükleri yönündeki haberler kararın siyasi alandaki hassasiyetinin de altını çiziyor.

PARİTE 1,40’DAN 1,15’E KADAR DÜŞTÜ

Dolar karşısında geçtiğmiiz Mayıs’ta yaklaşık 1,40 seviyesinde yer alan euro, geçtiğimiz Cuma günü 1,15’e kadar geriledi ve ECB’nin QE başlatacağı beklentisinin artması eurodaki düşüşün hızlanmasına neden oldu.

Avro bölgesinde inşaat faaliyeti düştü

Avro Bölgesi’nde 2014 kasım ayı inşaat faaliyetii bir önceki aya göre yüzde 0,1, Avrupa Birliği’nde (AB) ise yüzde 0,2 azaldı. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) yayımladığı verilere göre, 2014 kasım ayında, ekim ayına göre mevsimsellikten arındırılmış inşaat faaliyeti, Avro Bölgesi’nde ve AB’de geriledi. 18 üyeli Avro Bölgesi’nde inşaat faaliyeti kasım ayında yüzde 0,1 ve 28 üyeli AB’de de yüzde 0,2 azaldı. İnşaat faaliyetinde aylık bazda en fazla düşüş sırasıyla İtalya, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti’nde oldu.

#Avrupa Merkez Bankası
#İsviçre Merkez Bankası
#Mario Draghi
9 yıl önce