|

Avrupa’dan tatlı sert tavır

ABD Başkanı Trump, çeliğe %25, alüminyuma %10 gümrük vergisi kararını imzaladı. ABD, çeliğin %26’sını ithal ettiği Kanada ve Meksika’yı ise NAFTA müzakereleri nedeniyle bu vergiden muaf tuttu. Aynı beklentide olan AB, umduğunu bulamasa da tavrını yumuşattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:51 - 10/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Trump, çeliğe %25 gümrük vergisi kararını imzaladı.
Trump, çeliğe %25 gümrük vergisi kararını imzaladı.

ABD Başkanı Donald Trump, tartışmalı gümrük vergisi kararını imzaladı. Trump’ın attığı imzayla ABD; ithal ettiği çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulamayı kararlaştırdı. ABD, çeliğin yüzde 26’sını ithal ettikleri Kanada ve Meksika’yı süren NAFTA müzakereleri nedeniyle şimdilik bu vergilerden muaf tuttu.

ASIL HEDEF PASİFİK ÜLKELERİ

Beyaz Saray’da düzenlenen imza töreninde konuşan Trump, “Bugün aldığımız kararlar, bir seçenek değil, ulusumuzun güvenliği için bir zorunluluktu” dedi. ABD’ye ticaret ve askeri alanlarda adil davranan “gerçek dostlara” büyük esneklik gösterileceğini ifade eden Trump, söz konusu tarifelerin en az 15 gün daha yürürlüğe girmeyeceğini bildirdi.

TEMSİLCİYLE GÖRÜŞECEK

Trump, “ABD, spesifik ülkelerle, ürünlerinin artık ulusal güvenliğimizi tehdit etmediği konusunda anlaşabilmek şartıyla gümrük tarifelerini değiştirmeye ve kaldırmaya açık kalmayı sürdürecek” dese de bu adımla asıl hedefinin Çin, Japonya, Avustralya ve Güney Kora gibi ülkeler olduğunu ortaya koydu. Trump, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’ı çelik ve alüminyuma yönelik tarifelere yönelik alternatif arayan ülkelerle müzakere etmek için görevlendirdiğini de belirtti.

ABD’nin attığı sarsıcı adım karşında Avrupa Birliği’nin de karşı bir hamle yapacağı konuşuluyor. ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergileri uygulama kararını sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla değerlendiren Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, “AB, ABD’nin yakın müttefiki ve AB’nin bu tedbirlerin dışında tutulması gerektiği görüşünü sürdürüyoruz” dedi. Trump tarafından gümrük vergileriyle ilgili müzakereleri yürütmek için görevlendirilen ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’la bugün Brüksel’de görüşeceğini aktaran Malmström, durumu ilerleyen günlerde netleştirmeye çalışacağı bilgisini verdi.

AB’NİN KARŞI LİSTESİ HAZIR

ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergileri getirileceğini duyurması üzerine AB, ABD’nin bölgeye yaptığı ihracata karşı önlemler alınacağını duyurmuştu. AB, ABD’ye yanıt olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulamayı planladığı ürün listesi hazırlığına başlamıştı. Konuyla ilgili konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel de, ek vergilerin herkes için zararlı olacağını söyledi. Düzenlemeye ilişkin ABD ile görüşmeler yapmak istediklerine dikkati çeken Merkel, “Elbette biz Avrupa tarafı olarak da reaksiyon gösterebiliriz” dedi.

#​ABD
#Donald Trump
6 yıl önce