|

Babayiğit yola çıkıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde, "Yerli otomobil için babayiğit arıyorum” çağrısı üzerine başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Binek modellerin bu ay içinde görücüye çıkacağını söyleyen Sanayi Bakanı Fikri Işık, “SUV modelinde ek çalışma yapılıyor. Tanıtımı eylülde olacak” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/08/2015 Pazar
Güncelleme: 22:07 - 8/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde gündeme getirdiği “yerli otomobili yapacak babayiğit arıyorum” çağrısı üzerine başlatılan otomobil geliştirme ve üretim çalışmalarında sona gelindi. Binek modellerin bu ay içinde tanıtılacağını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, SUV modelinde ise menzil uzatma kitine ilişkin ek çalışma yapıldığını, bu nedenle söz konusu modelin tanıtımının eylülde gerçekleştirileceğini bildirdi. Işık, yerli otomobil çalışmalarında gelinen son noktaya ilişkin bilgi verdi.



EYLÜLDE TANITILACAK


Yerli otomobilin 4 tip olacağını daha önce de açıkladığını hatırlatan Işık, binek modellerin bu ay içinde tanıtılacağını, SUV modelinin ise eylül ayına kalacağını kaydetti. Işık, SUV modelin menzil uzatma kitine ilişkin ek çalışma yapıldığını, bu nedenle de söz konusu modeli eylülde tanıtacaklarını ifade etti. Bunların ardından ise 30-40 araçlık filonun hazırlanacağını ve her türlü arazi testinin yapılacağını anlatan Işık, sonrasında ise seri üretime geçileceğini söyledi.





ÖTV'de en yüksek gelir artış oranı otoda


Yılın ilk yarısında ÖTV gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,2 artarak, 48,5 milyar liraya ulaştı. Söz konusu dönemde en yüksek ÖTV geliri artış oranı motorlu taşıt kaleminde gerçekleşti. ÖTV'de en yüksek gelir artış oranı otomobilde görüldü.Geçen yıl ilk 6 ayın toplamında 4 milyar 910 milyon lira olarak kasaya giren taşıt araçlarındaki ÖTV miktarı, bu sene yüzde 50,2'lik artışla 7 milyar 377 milyon lira oldu. Bunda Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pa zarının bu ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüz- de 50,8'lik artışla 432 bin 550 adet olarak gerçekleşmesi- nin etkili olduğu bildirildi.



Cep telefonunda markalaşma önemli


Yerli telefon üretimine de değinen Işık, sıfırdan bir telefon üretiminden ziyade, donanım ve yazılımda projeler oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi. Şu anda 3 projenin donanımla, 5 projenin de yazılımla ilgili destek almaya hak kazandığını belirten Işık, burada asıl önem verdikleri şeyin marka olduğunu ifade etti. Tüm parçaların illa Türkiye'de üretilmesi gibi bir isteklerinin olmadığını vurgulayan Işık, “Cep telefonunda önemli olan marka oluşturmak” dedi.





#yerli araba
#Yerli telefon
9 yıl önce