|

Bakan Albayrak: Kesin tarihi yarın açıklayacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'de inşa edilecek dünyanın en büyük deniz üstü rüzgar enerjisi santrali ihalesinin tarihini yarın açıklayacaklarını söyledi.

Yeni Şafak
17:15 - 20/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:24 - 20/06/2018 Çarşamba
AA
Deniz üstü rüzgar enerjisi santrali
Deniz üstü rüzgar enerjisi santrali

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 16 yıllık tecrübeyle dünyanın gittiği yeri iyi okuyarak, "Stratejik Sektörler ve Yenilikçi Üretim" ve benzeri başlıklar altında çok kapsamlı bir dönüşüm yaşanacağını anlattı.


DÜNYANIN EN BÜYÜK DENİZ ÜSTÜ

Son iki yılda enerji teknolojileri başta olmak üzere çok önemli adımlar atıldığını kaydeden Albayrak, Türkiye'nin ilk, dünyanın da en büyük deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi santrali ihalesi için hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Albayrak, şöyle devam etti:


KESİN TARİH YARIN AÇIKLANIYOR

"Bu yeni santral bin 200 megavat kapasitede, dünyanın en büyüğü olacak. En ileri teknolojiyle yapılacak. Asgari yüzde 60 yerlilik şartıyla türbinler üretilecek. Bir rüzgar türbini 8 bin parçadan oluşuyor. Sanayimiz işin içinde olacak, OSB'lerimizle birlikte yapacağız
. Bu projenin ihale tarihini yarın açıklıyoruz. Ekim gibi ihalesi yapılacak, 4 aylık bir hazırlık süreci veriyoruz. Yüzde 80 yerli mühendis şartıyla bu dönüşümü başlatıyoruz.
Türkiye, sadece yatırım çeken büyüyen ekonomisiyle değil, Ar-Ge geliştiren bir ülke olarak da ihracat üssü olacak. Her yıl 3-5 bin megavat yenilenebilir enerji için, 5-10 milyar dolar ekipman ithalatı yapıyoruz. Türbinler, güneş panelleri Türkiye'de üretildiği gibi bölgede ihracat anlamında da büyük bir pazar açacağız. Bunu kendi insan kaynağımızla yapacağız.
#Offshore
#Berat Albayrak
#​Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
#Rüzgar enerjisi
6 yıl önce