|

Bank Asya riskine fon garantisi

Bank Asya’ya el konulmasıyla gündeme gelen TMSF bünyesindeki 'Garanti Fonu büyüklüğünün 20 milyar TL'yi aştığı öğrenildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2015 Cuma
Güncelleme: 21:55 - 5/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Bank Asya’da imtiyazlı payların yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verilmesi ile gözler garanti fonuna çevrildi. Bankların ruhsat iptali ve batması durumuna karşı Katılım Bankaları Birliği'nde oluşturulan 'katılım fonu', 2005’te yasa ile TMSF’ye devredilmişti. TMSF yönetimindeki katılım fonunun diğer bankalar ile birlikte havuz hesabının 20 milyar lirayı aştığı öğrenildi. Garanti fonu muhtemel bir banka batışı karşısında mudilerin 100 bin liraya kadar olan hesaplarını karşılamak üzere tutuluyor. TMSF’nin katılım bankalarından gelen fon paralarını yetkisini kullanarak sukuk (faizsiz kira sertifikası ) olarak değerlendirildiği öğrenildi. Katılım fonunun ise havuzdaki payının muhtemel zararların tümünü karşılayabilecek büyüklükte olduğu öğrenildi. 

BANKALARIN GÜVENCESİ

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, Bank Asya yönetiminin TMSF kontrolüne geçmesinin sektör açısından sistemik bir risk oluşturmayacağını ifade etti. Katılım fonu hakkında bilgi veren Akyüz, “Diyelim ki bir katılım bankasının ruhsatı iptal edildi; TMSF, 100 bin liraya kadar ödeyecek. Parası yoksa para bulacak.” 

Garanti 100 bin TL'ye kadar

Genel Sekreter Akyüz, “Kurulan fonu biz TKBB olarak 2001’den 2005’e kadar işlettik. Devlet katılım bankalarındaki vatandaşın paralarını da güvence altına aldı. Allah göstermesin, bankalardan birinin ruhsat iptali olursa 100 bin liraya kadar TMSF bunu sigortalıyor. TMSF’de katılım ve mevduat diye ayrı hesaplar yok. Orada tek havuz var. TMSF 100 bin liraya kadar ödeyecek" dedi. 

#Bank Asya
#TMSF
#Osman Akyüz
9 yıl önce