|

Bir puan deyip geçme

Başbakan Binali yıldırım, 16 yıldır süren siyasi istikrar sayesinde büyük işlere imza attıklarını söyledi. Türkiye'nin 1924-2002 tarihlerinde ortalama yüzde 4,7 büyüdüğünü belirten Yıldırım, “2003-2017 arası ortalama 5,7 büyüdü. Eğer Türkiye 1924'den bugüne 5,7 büyüseydi, bugün dünya ekonomileri içinde 7. sırada olacaktı, 2,3 trilyon dolarla Fransa'dan sonra gelecekti” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2018 Cuma
Güncelleme: 01:09 - 6/07/2018 Cuma
Yeni Şafak
Binali Yıldırım, ekonomi gündemiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Binali Yıldırım, ekonomi gündemiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Başbakan Binali Yıldırım, ekonomi gündemiyle ilgili de önemli değerlendirmelerde bulundu. Büyüme, yapısal reformlar, faiz ve enflasyonla mücadele konularında açıklamalarda bulunan Yıldırım, 16 yıllık siyasi istikrar sayesinde çok önemli işler başardıklarını ifade etti.

BİR PUAN DEYİP GEÇMEK KOLAY

Türkiye'nin 1924-2002 tarihlerinde ortalama yüzde 4,7 büyüdüğünü belirten Yıldırım, “2003-2017 arası ortalama 5,7 büyüdü. Bir puan fark var. Diyeceksiniz ki ne var yani? AK Parti bir puan fazla büyümüş ne böbürleniyorsunuz. Bunun anlamı ne biliyor musunuz? Eğer Türkiye 24'den bugüne 5,7 büyüseydi, bugün dünya ekonomileri içinde 7. sırada olacaktı, 2,3 trilyon dolarla Fransa'dan sonra gelecekti. Şimdi 17'deyiz. 2,6 kat büyümemiz gerekirken bu kadar az büyüdük. Bu sistemin getirdiği sorunlardan, darbe girişimlerinden, vesayetten dolayı... Hesap ortada” dedi.

SİYASİ İSTİKRAR SAYESİNDE İŞ YAPTIK

Türkiye’nin elde ettiği bu büyüme başarısında siyasi istikrarın önemli olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “İktidarda güçlü oluyorsun, istikrar, güven oluyor, iş yapıyorsun. Ama eğer güçlü olmazsan ne olacak? Türkiye'nin 90'lı yılları, 70'li yılları kayıp yıllardır. 1980'de Özal geldi, Türkiye bir sıçrama yaptı. 90'da kaybetti. 2000'li yıllarda AK Parti geldi, sıçrama yaptı. Bundan sonrasını teminat altına almak lazım” diye konuştu.

BÜYÜMEYİ SÜRDÜRMEMİZ LAZIM

Ekonomi konusunun istikrar ve güvenle ilgili olduğunu vurgulayan Yıldırım, istikrar ve güvenin artık gündemden çıktığını söyledi. Türkiye'nin artık çok açık bir şekilde kararını verdiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu: “Türkiye'yi 2023'e taşıyacak hükümeti ve cumhurbaşkanını seçmiş. Meclisini de aynı gün seçmiş. Bundan sonra yapılması gereken milletin verdiği bu kredi ile ülkemizin önündeki sorunları çözmek. Gerçekçi olmamız lazım. Türkiye 'açık'la büyüyen bir ülke. Nasıl açıkla büyüyor? Türkiye'nin petrol üretimi yok, buradan enerji açığı var. Türkiye aynı zamanda bütçe açığı da veren bir ülke, çift açıkla büyüyor, büyümesini de sürdürülmesi gerekir.”


BEKLERSEK 20 YIL ÖNCESİNE DÖNERİZ

'Bekleyelim de açığımız olmasın ondan sonra büyüyelim' dediğiniz zaman bunun Türkiye'yi 20 yıl öncesinin Türkiye'sine döndürmek olduğunu ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, “Kontrol edebildiğiniz sürece tabii ki dış kaynak kullanarak, ülkeyi hedeflediğiniz noktaya getireceksiniz, projelerinizi gerçekleştireceksiniz. Biz de 15 yıldır bunu yapıyoruz, bundan sonra da aynı kararlılıkla projeler yapacağız. Projeleri yaparken bütçemiz kısıtlı olduğu için yap-işlet-devret modellerini, dış kaynağı daha çok kullanacağız. Buradan artan kısımları da sosyal projelere harcayacağız. Türkiye'nin mutlaka üretim, istihdam, ihracat ekseninde büyümesini sürdürmesi lazım.”

YENİ DÖNEMDE YAPISAL REFORMLARA DEVAM

Para politikalarıyla ilgili taahhütlerin ve kaynakların dengelenerek yönetilmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, yeni dönemde en fazla buna dikkat edeceklerini açıkladı. Yıldırım, “Bunu nasıl yapacağız? Faizleri aşağıya indirmek, enflasyonu aşağıya çekmek ana önceliklerin başında geliyor. Bunun için tedbirler alınacak. Yeni hükümet döneminde yapısal reformlar yapılmaya devam edecek. Verimsiz projelerin yerine öncelikleri olan, daha fazla verimli projeler tercih edilecek. Kamu da kendi içinde tasarrufa gidecek. Böylece kaynak ihtiyacını daha da azaltmış olacağız” dedi.


RESMİN ÖZETİ ŞU…

Başbakan Binali Yıldırım, ekonominin mevcut durumunu şöyle özetledi: “Özeti şu; işler yolunda, sıkıntılarımız olmakla beraber. Bu sıkıntılardan vatandaşımızın, çalışanlarımızın, üreticilerimizin, hayvancılık ve diğer alanlarda çalışan müteşebbislerimizin asgari oranda etkilenmesi veya hiç etkilenmemesi için gerekli tedbirleri alacağız.” 1915 Çanakkale Köprüsü'nün finansmanında bir sorunun olmadığını da anlatan Yıldırım, köprünün 2023'ten önce tamamlanacağını ifade ederek, “Bugüne kadarki temel altyapı yatırımlarının üçte birinden fazlasını alternatif finans modelleriyle yaptık” dedi.

PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİMİZ ARTTI

Yıldırım, Türkiye'ye yatırım yapılmaya devam edildiğini de söyledi. Petrol fiyatlarının son bir yılda yüzde 70'in üzerinde arttığına vurgu yapan Yıldırım, bunun olumlu bir gelişme olmadığını, dış şartlar açısında olumsuzlukların bulunduğunu söyledi. Bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin pazarları ve hedef kitle ülkeleri çeşitlendirdiğini aktaran Yıldırım, Türkiye'nin eskiden Avrupa Birliği'ne çok daha bağımlı iken şimdi Afrika, Asya ve uzak doğu piyasasına da girdiğini anlattı.

#EKonomi
#Büyüme
6 yıl önce