|

Cari açık mayısta 3.9 milyon $ oldu

Türkiye'nin cari işlemler açığı mayısta, geçen yılın aynı ayına göre 342 milyon dolar artarak 3 milyar 994 milyon dolar oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 11/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:52 - 10/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

İlk beş aylık dönemde ise cari açık, yüzde 9 azalışla 18.55 milyon dolara geriledi. Dış ticaret açığının, bir önceki yılın aynı ayına göre 5 milyar 367 milyon dolara gerilemesine rağmen, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 272 milyon dolar azalarak 2 milyar 138 milyon dolar ve birincil gelir açığının 147 milyon dolar artarak 814 milyon dolar olarak gerçekleşmesi cari işlemler açığının artmasında etkili oldu.



BEKLENTİNİN ÜSTÜNDE


Merkez Bankası tarafından açıklanan cari işlemler açığı, bir önceki yılın mayıs ayına göre 342 milyon dolar artarak 3 milyar 994 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 44 milyar 687 milyon dolara yükselerek beklentinin üzerinde gerçekleşti.



Sanayi ciro endeksi düşüşte


Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı. TUİK verilerine göre, sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, mayısta nisan ayına kıyasla madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3, imalat sanayi sektörü endeksi de yüzde 1,5 azaldı.



MADENCİLİK SABİT


Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksinde, geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 8,5 artış görüldü. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, mayısta geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi aynı kaldı, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 8,8 arttı.



Hızlı tüketim harcamaları arttı


GfK'nın verilerine göre, hızlı tüketim harcamaları mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 arttı. Araştırma kuruluşu GfK, Mayıs 2015 hızlı tüketim harcamaları sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye'de hızlı tüketim harcamaları, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artış gösterdi. Hızlı tüketim harcamaları mayısta nisan ayına göre ise yüzde 1 arttı. GFK tüketici paneli kapsamında barkod okuyucu cihazlar ile Türkiye'de 10 bin hanenin hızlı tüketim alışverişleri düzenli olarak kayıt altına alınıyor. Hızlı tüketim harcamaları kategorileri, “gıda”, “taze gıda”, kişisel bakım ve ev bakım ürünleri gibi “gıda dışı” ürünler ve sigara ve evcil hayvan ürünleri gibi “diğer” ürünlerden oluşuyor.


#cari işlemler açığı
#Merkez Bankası
#Hızlı tüketim harcamaları
9 yıl önce