|

Çevre ve şehircilik harikası olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi’nin temellerini yaz aylarında atacaklarını söyledi. Kurum, “Kanal İstanbul’u 5 yılda bitirip açılışını yapacağız. Bir çevre ve şehircilik harikası olacak. Akıllı şehir olduğu kadar, yatay mimariye, doğal dokuya ve mahalle kültürümüze uygun inşa edilecek” dedi.

Mine Açar
00:32 - 10/04/2021 Cumartesi
Güncelleme: 00:38 - 10/04/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Kanal İstanbul Projesi
Kanal İstanbul Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin Kanal İstanbul Projesi'nin hayatı geçirilmesi takvimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. MÜSİAD tarafından gelişitirilen HİTAM Orta Ölçekli Üretim ve Ticaret Üssü tanıtım toplantısında konuşan Bakan Murat Kurum; HİTAM Proje alanının Kanal İstanbul proje alanına sadece 2 kilometre uzaklıkta olduğuna dikkat çekti. Kurum, “Cumhurbaşkanımız grup toplantısında müjdesini verdiler. İnşallah Kanal İstanbul projemizin de temellerini tıpkı burası gibi yaz aylarında atacağız. İnşallah eş zamanlı bir şekilde de bitirecek ve açılışlarını yapacağız. Türkiye, jeopolitik ve jeostratejik olarak çok önemli bir konuma sahip. İstanbul ve Çanakkale Boğazlarımız, Karadeniz ülkeleri ve Rusya’nın soğuk ve geniş ovalarından, güneyin sıcak ve engin okyanuslarına açılan koridorun tek çıkış kapısıdır. Karadeniz ülkelerini dünya piyasalarına su yoluyla bağlayan tek ticaret güzergâhıdır” dedi.

DENİZCİLİK VE ULAŞIMDA TARİHİ DEĞİŞTİRECEK

Türkiye’nin ulaşımda Demir İpek Yolu’nun en kritik ülkesi olduğuna da dikkat çeken Kurum konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu özelliklerin yanına bir de Kanal İstanbul’u eklediğimizde, denizcilik ve ulaşım açısından tarihi değiştireceğiz. Biz ‘Kanal İstanbul’u yapacağız’ dedik. Şimdi her zamankinden daha çok inanıyoruz. Kanal İstanbul bir çevre ve şehircilik harikası olacak. Akıllı şehir olduğu kadar, yatay mimariye, doğal dokuya ve mahalle kültürümüze uygun bir şehir olacak. Kanalın iki yakasında toplam 500 bin nüfusun yaşayacağı yeni bir şehir kuruyoruz. Toplam alanın yüzde 52’sini yeşil alan ve sosyal donatılara ayırdık. İçerisinde yürüyüş ve bisiklet yolları olacak, ekolojik bir koridor olacak, millet bahçeleri, geniş parklar; ar-ge merkezleri, üniversiteler, bilişim vadileri, kuluçka merkezleri olacak. Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biri olacak. Türkiye’nin gücüne güç katacak.”


SANAYİ ALANLARI DÖNÜŞÜYOR

Şehir içinde kalmış tüm sanayi alanlarını dönüştürdüklerine de dikkat çeken Bakan Kurum, “Büyük Türkiye” hedefiyle bugün; Ankara, Trabzon, Uşak, Aksaray, Diyarbakır ve Kayseri’de eski sanayi sitelerimizi yeni yerlerine taşıdık. Esnafımızın, vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Şu anda projelendirme ve inşaat aşamasında olan 26 sanayi alanımızda daha çalışmalarımız devam ediyor. En son Konya’mızda TOKİ Başkanlığımız eliyle 2 milyon 80 bin metrekarelik alanda, Konya Yeni Sanayi Sitemizin temelini attık.

Orada tam 2 bin 690 sanayi dükkânımız, 134 ticari alan olacak. Konya Sanayi Sitemiz ’de 5 binden fazla vatandaşımız istihdam edilecek. Yine Samsunumuzda 1.526 dükkân ile 82 ticari birimin yer alacağı İlkadım Toybelen Sanayi Sitesi’nin çalışmalarını başlattık. Yeni modern sanayi sitemizi 2022 yılı ortasına kadar tamamlayarak, Samsunlu sanayi esnafımızın hizmetine sunacağız” bilgisini verdi.

70 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI OLUR

HİTAM projesinin Arnavutköy’de, 1 milyon 650 bin metrekarelik alanda kurulacağını ve ekonomiye yıllık 35 milyar liralık katkı vereceğini belirten Bakan Kurum, “Burada 70 bin kardeşimize istihdam sağlanacak. İçerisinde otomotivden, mobilya, yedek parça, inşaat ve yapı malzemelerine kadar çok farklı sektörlerde 3 bin 500 işyerimiz bulunacak. İhtiyaç duyulan nitelikli personel burada yetiştirilecek. Temelini, en geç Temmuz ayı içerisinde atacağız" dedi.

MİLLİ SERMAYE İLE YÜKSELECEK

  • Projenin tanıtım toplantısında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yaklaşık 5 yılda tamamlanması planlanan ticaret merkezinin, yerli ve milli sermayenin gücüyle yükseleceğini aktardı. Kaan, “Bu üstlerle üretim ve ticaret zincirinin aksamadan sürmesi mümkün olacak” dedi. İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük de İller Bankası olarak kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında sadece yaşam alanlarının dönüşümünde değil kentsel kimliğin bir parçası olarak gördükleri, sanayi alanlarının dönüştürülmesi çalışmalarında da yer aldıklarını söyledi.
#Emlak
#Şehircilik
#Murat Kurum
3 yıl önce