|

Çin ile ticarette yeni soluk

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin ziyaretinde Türkiye'nin uluslararası ekonomideki yeni vizyonu ortaya koyuldu. Çin ile ulaşım ve teknolojide önemli atılımlar bekleyen TBMM Çin Dostluk Grubu Başkanı Ravza Kavakçı Kan, enerjide de yakın çalışma olacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/05/2017 Cuma
Güncelleme: 01:07 - 19/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Çin ile ticarette yeni soluk
Çin ile ticarette yeni soluk

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta gerçekleştirdiği Çin ziyaretinde iki ülkenin geleceğini şekillendirecek önemli kararlar alındı. Çin’in ev sahipliğinde 100 ülkeden devlet temsilcilerinin katıldığı Modern İpek Yolu projesi, küresel ekonomi bakımından tarihi adım olarak yorumlandı. Çin ile enerji, ulaşım ve teknoloji alanında önemli adımlar atılması bekleniyor. Ortak projelerde çevre dostu enerji çeşitlerinin kullanımı öne çıkıyor. Çin ile eksen tartışmasını da beraberinde getiren son teması değerlendiren TBMM Çin Dostluk Grubu Başkanı Ravza Kavakçı Kan, “Türkiye’nin yeni dış politikasındaki farklılık şu, işbirliği yapabileceğimiz ülke ile milli menfaatlerimiz çerçevesinde iş birliği yapmaya hazırız” diye konuştu.

ÇİN İLE YAKINDAN ÇALIŞACAĞIZ

TBMM Çin Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavaçı Kan, İpek Yolu projesinin kazanımlarını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin’de üst düzeyde karşılandığı ziyaretini Yeni Şafak’a değerlendirdi. AK Parti dönemlerinde Çin ile ilişkilere önem verildiğini anlatan Kavakçı, “Şimdi bütün ülkelerle olduğu gibi Çin ile de birçok alanda iş birliği yapmayı ve ilişkileri geliştirmeyi arzu ediyoruz. Bu yeni adımla enerji alanında daha yakın çalışma olacak” dedi.


ÜLKELER BİRBİRİNE BAĞLANACAK

İpek Yolu projesi kapsamında ülkelerin birbirine bağlanarak, tren, kara ve deniz yolu ile işbirliğinin de artacağını söyleyen Kavakçı, “Bizim özellikle enerji ve teknoloji alışverişi alanında ikili anlaşmalarımız da bulunuyor” ifadelerini kullandı. Ravza Kavakçı Kan, son günlerde Türkiye’nin Asya’ya eksen kayması iddialarına da cevap verdi. Kavakçı, “AK Parti döneminde şunu gördük, Batı’ya önem vermek ve Batı dünyasına yüzünü dönmek, Ortadoğu’ya ve Asya’ya sırtını dönmek demek değil. Biz bu çerçevede bütün dünyadaki bütün ülkelere eşit mesafedeyiz" şeklinde konuştu.

ÜST DÜZEY KARŞILAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin’de en üst düzeyde karşılanmasına ilişkin de Kavakçı, “Üst düzey bir karşılama olması onların kültür itibariyle bizlere ne kadar değer verdiğini gösteriyor. Türkiye adına onur verici bir durum. Biz de Çin’e kıymet veriyoruz. Onlarda Türkiye’ye değer veriyorlar” dedi.

DİKKATE ALINAN BİR TÜRKİYE

“Şu anda eski Türkiye yok” diyen Ravza Kavakçı Kan, ekonomik manada da, siyasi manada da artık eski Türkiye'nin olmadığını söyledi. Kavakçı Kan, şöyle devam etti: "Eskiden Türkiye formüldeki etkisiz elemandı, çarpılırdı, bölünürdü belki hiçbir şey fark etmezdi. Şu anda Türkiye bilinmeyen bir eleman. Ondan sonucu yükseltebilir, düşürebilir, alt üst edebilir. Onun için dikkate alınmak mecburiyetinde. Türkiye de artık bir güç."

ÜÇ MÜLTECİNİN HESABINI YAPAN ÜLKELER VAR

Avrupa’dan Türkiye’deki göçmenlerin durumlarından endişe edici söylemlere yönelik Ravza Kavakçı Kan, şu değerlendirmede bulundu: “Biz açık açık söylüyoruz, kimsenin Türkiye’deki göçmenlerle alakalı ağzını açmaya hakkı yok. Çünkü 3 milyon kardeşine ev sahipliği yapan bir Türkiye var ve üç göçmenin hesabını yapan ülkeler var. Onun için kimse bize demokrasi dersi vermesin. Bize ders vermeye kalkanlar kendileri sınıfta kalıyorlar.”


#Çin
#Recep Tayyip Erdoğan
#Ticaret
#Ekonomi
7 yıl önce