|

Çin'de büyük çaplı değişiklik

Çin, bankacılık ve sigortacılıktaki denetim kurumlarını birleştirerek ve merkez bankası gibi politika yapıcı kurumların yetkisini artırarak, hükümet yapısında yıllardır görülen en büyük değişime hazırlanıyor.

Yeni Şafak
15:14 - 13/03/2018 Salı
Güncelleme: 15:14 - 13/03/2018 Salı
Reuters
Çin'de büyük çaplı yapı değişikliği hazırlığı
Çin'de büyük çaplı yapı değişikliği hazırlığı

Bu değişim, Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Komünist Parti liderliğini ülke politikasının merkezine, kendisini de partinin merkezine oturtma gündeminin en önemli adımı sayılabilir.

Xi, partinin Ekim ayında yapılan beş yıllık kongresinde ülkede reformların gerçekleştirilmesi için zorunlu gördüğü kontrolü tartışmasız biçimde ele geçirmişti. Çin ekonomisi ile parti arasında bundan sonra çok daha yakın bağlar gelişti.

Çin'in 42 trilyon dolar değerindeki bankacılık ve sigorta sektörlerinde denetimin sıkılaştırması bir süredir beklenen bir adım.

Böylece yetkililer riskli kredi işlemlerini denetleyebilecekler ve şirketlerin yüksek borç düzeyini düşürebilecekler.

Xi'nin baş ekonomik danışmanı Liu He, resmi Halkın Günlüğü gazetesinde bugün yer alan yazısında, "Partide ve devlet kurumlarında reformun derinleştirilmesi, partinin uzun vadeli yönetişiminin güçlendirilmesi için kaçınılmaz bir zorunluktur" dedi.

Çin parlamentosunun Pazar günü aldığı bir kararla cumhurbaşkanlığı görev süresi üzerindeki kısıtlama hükmü anayasadan çıkarıldı ve böylece sınırsız süre başkan olarak kalma imkanına kavuşan Xi, 40 yıl önce ölen Mao Zedong'dan sonraki en güçlü Çin lideri oldu.

Birleştirilecek denetim kurumlarının, bakanlıkların ve dairelerin başkanlarının isimleri, parlamentonun yıllık toplantısı 20 Mart'ta sona ermeden önce açıklanacak.

Parlamentodan bugün yapılan bir açıklamaya göre, piyasaların denetlenmesi ve yönetimi için de bir ulusal büro oluşturulacak.

Geniş yetkilere sahip olacak bu büro, şimdiye kadar Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), ticaret bakanlığı ve icracı bir makam olan devlet konseyinin yetkilerinde sahip olacak.

Bu yetkiler arasında fiyatlamanın denetlenmesi ve tekelleşmeye karşı yasaların uygulanması var.

Ulusal Halk Kongresi, yani parlamentonun ve Ulusal Denetim Komisyonu'nun başkanlıklarına ve diğer bazı yetkili makamlara Xi'ye yakın isimlerin ataması bekleniyor.

FİNANSAL DENETİMİN SIKILAŞTIRILMASI

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) bu hafta sonunda yaptığı açıklamada belirttiğine göre küresel ekonomiler arasında bir bankacılık krizi karşısında en kırılgan olan ekonomi Çin.

Çin'in 2015 yılında yaşadığı borsa çöküşünden bu yana, Beijing'in süper yetkili bir finansal denetim oluşturmayı düşündüğü tahmin ediliyordu.

Kısmen kurumlar arası eşgüdümün zayıf olmasından kaynaklanan bu krizin ardından piyasaları toparlamak için yapılan kurtarma girişimleri de, bazı piyasa gözlemcileri tarafından beceriksizce bulunmuştu.

Parlamento belgesine göre Çin Bankacılık Denetleme Komisyonu'nun (CBRC) ve Çin Sigortacılık Denetleme Komisyonu'nun (CIRC) birleştirilmesi, yetki ve karşılıklı denetimde süren kargaşanın yarattığı sorunların giderilmesini amaçlıyor.

Ancak hisse senedi ve tahviller için denetleme yetkisine sahip olan komisyon (CSRC) ayrı bir birim olarak çalışmaya devam edecek.

#Çin
#Uluslararası Ödemeler Bankası
#BIS
6 yıl önce