|

Çin’e gümrük duvarı!

Mart ayı başında ithal çelik ve alüminyuma ek vergi getiren ABD Başkanı Trump, Çin’i hedef alan ikinci genelgeyi de imzaladı. Genelgeyle Çin’den ithal edilen elektronik cihazlardan ayakkabıya kadar bir çok ürüne 60 milyar doları bulan ek gümrük vergisi konuldu. Ayrıca Çin’li işadamlarının ABD’deki yatırımlarına da kısıtlamalar getirildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/03/2018 Cuma
Güncelleme: 00:57 - 23/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Genelgeyi Beyaz Saray'da basının önünde imzalayan Trump, "Bu birçok genelgenin ilki” diyerek vergilerin devam edeceği mesajını verdi
Genelgeyi Beyaz Saray'da basının önünde imzalayan Trump, "Bu birçok genelgenin ilki” diyerek vergilerin devam edeceği mesajını verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e milyarlarca dolarlık ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamaları getirilmesini öngören genelgeyi imzaladı. Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen törende imzaladığı genelgeyle, ülkesinin fikri haklarını ve teknolojilerini korumak amacıyla, Çin’e yönelik birtakım ticari tedbirler getirilmesi direktifi verdi. Genelgeyi imzalamadan önce kısa bir konuşma yapan Trump, Çin’i bir dost olarak kabul ettiğini belirterek, “Çin Devlet Başkanı Şi’ye büyük saygı duyuyorum. Bize Kuzey Kore konusunda çok yardım ediyorlar” dedi.

60 MİLYAR DOLAR

Trump, buna rağmen, ABD’nin Çin karşısında verdiği ticaret açığının kontrol edilemez seviyelere ulaşması dolayısıyla harekete geçmek zorunda olduklarını ifade etti. Trump, Çin’e getirilecek ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamalarının tutarının 60 milyar doları bulabileceğini belirtti. ABD Başkanı Trump’ın genelgeyi imzalarken, “Bu birçok genelgenin ilki.” ifadesini kullanması, gelecekte yeni ticari tedbirlerin açıklanabileceği şeklinde yorumlandı.

YÜZDE 25 EK VERGİ

Trump, Çin’e yönelik ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamalarını belirleme görevini ABD Hazine Bakanlığı ve Ticaret Temsilciliğine (USTR) verdi. Buna göre, USTR’ın belirlediği Çin menşeli bazı ürünlere yüzde 25 oranında ek gümrük vergisi getirilmesi öngörülüyor. Söz konusu gümrük vergisinin savunma, havacılık, bilgi teknolojileri ve imalat sektörüne yönelik olması planlanıyor. Diğer taraftan, ABD Hazine Bakanlığının da yatırım kısıtlamalarını 60 gün içinde Beyaz Saray’a tavsiye etmesi gerekecek. Genelge ayrıca, USTR’ın Çin’in ayrımcı lisans uygulamalarına karşı Dünya Ticaret Örgütüne başvurmasını içeriyor.

SAVAŞ DÜNYAYA YAYILIR

ABD’nin Çin’den gerçekleştirdiği toplam ithalat 2017 yılında 500 milyar doların üzerine çıkmıştı. Çin geçen yıl ABD karşısında 375 milyar dolar ticaret fazlası elde etti. Uzmanlar, Trump’ın çelik ve alüminyuma getirdiği ek gümrük tarifelerine yönelik tartışmalar henüz dinmeden, Çin’i hedef alan yeni tedbirler açıklamasının tüm dünyaya yayılacak “ticaret savaşı” endişelerini yükseltebileceğine işaret ediyor. Trump, 9 Mart’ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamıştı.

KENDİ AYAĞINA SIKAR

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin’in meşru hakkını ve çıkarlarını savunmak için gerekli tüm tedbirleri alacağı vurgulandı. Resmi China Daily gazetesi, “ABD üslubunu değiştirecek gibi görünmüyor. Washington, diğer devletlerin korumacı yatırımları ihlal etmeyeceği ve arkasında duracağı ümidini kesmeli” ifadelerine yer verdi.

FASÜLYE TEHDİDİ

Çin’in yarı resmi gazetesi Global Times, ABD’yi soya fasülyesi ithalatına sınırlama getirmekle tehdit etti. Gazete, ABD’deki soya üreticilerinin çoğunlukla Trump destekçisi olduklarına dikkat çekerek “bırakalım karşı karşıya gelsinler” şeklinde yazdı.

#ABD
#Çin
#Ticaret
6 yıl önce