|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbelere karşıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kara Harp Okulu HGM Atlas ve HGM Küre Uygulamaları'nın tanıtım töreninde, Venezuela'da yaşanan olaylarla ilgili, "Nerede bir darbe girişimi varsa, biz hepsinin karşısındayız. Sandıktan gelene herkes saygı duymak zorundadır" dedi.

Yeni Şafak
12:38 - 24/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 14:26 - 24/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Harita Uygulaması tanıtım töreninde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Harita Uygulaması tanıtım töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kara Harp Okulu HGM Atlas ve HGM Küre Uygulamaları'nın tanıtım töreninde konuştu.

Konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Milli harita uygulamamıza kavuştuk. Bugün ülkemizde elektronik devlet kullanıcısı 41 milyonun üzerine çıkmıştır.

Ar-Ge Merkezlerinin sayısı bini geçti

Türkiye Uzay Ajansı ile uzay çalışmalarında yeni bir aşamaya geçtik. Araştırma- Geliştirme Merkezlerimizin sayısı bini geçti. Tasarım Merkezlerimizin sayısı 300'e ulaştı.

İftihar erici başarılara imza atan teknoloji ve üretim şirketlerimizi yakından izliyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi, dijital Türkiye diyerek bu süreçte yerimizi alıyoruz.

Artık kendi ürettiğimiz verinin ülkemizin kontrolünde olması milli güvenlik meselesidir.

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarında kullandığımız yöntemleri ,geçmişteki yöntemlerle karşılaştırmak mümkün değil.

  • Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, insan tüm bu gelişmelerin merkezinde olacaktır.

Bizim Suriye'de işgal diye bir derdimiz yok

Biz asla Batı'nın mültecilere kapılarını kapatmasına, onların ölümünü seyretmesine yol açan zihniyetle hareket etmedik.

Bizim Suriye'de işgal diye bir derdimiz yok. Bize vatan toprakları yeter.

Suriye'de insani amaçlarla bulunan tek ülke Türkiye'dir.

Düştüğümüzde tekme atmak için bekleyen o kadar çok kesim var ki. Ayakta kalmanın önemini çok iyi biliyoruz.

Milli Savunma Bakanı Akar: Dışa bağımlılığımız bitecek

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bir ilki başararak yerli ve milli HGM Atlas ve HGM Küre uygulamalarını hizmete sunduklarını belirterek, "Bu iki uygulamayla harita alanında dışa bağımlılığımız bitecek, bugünden sonra ihtiyaç duyulan coğrafi verinin temini, bilgi ithaline gerek kalmaksızın yerli ve milli imkanlarla sağlanacaktır." dedi.

Akar, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı HGM Atlas ve HGM Küre Uygulamalarının Tanıtım Töreninde, yerlilik ve millilik anlayışıyla ortaya konulan projelerden birinin daha başarıyla sonuçlandırıldığını belirtti.

Yerlilik ve millilik alanında Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde elde edilen başarıların tüm milleti gururlandırdığını ve şevklendirdiğini ifade eden Akar, "Bu çalışmalar bizi son derece heyecanlandırmakta ve geleceğe çok daha ümitle bakmamıza neden olmaktadır" diye konuştu.


Biruni'nin, Kaşgarlı Mahmut'un, İbrahim Mürsel'in, Piri Reis'in, Ali Macar Reis'in ve Katip Çelebi'nin harita alanındaki çalışmalarının Türk ve dünya haritacılığının temel taşları olduğunu vurgulayan Bakan Akar, şunları söyledi:

"Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü de atalarımızdan aldığı feyizle bugün bir ilki başarmakta, tamamen yerli ve milli Atlas ve Küre uygulamalarını milletimizin hizmetine sunmaktadır.
Bu iki uygulamayla harita alanında dışa bağımlılığımız bitecek, bugünden sonra ihtiyaç duyulan coğrafi verinin temini, bilgi ithaline gerek kalmaksızın yerli ve milli imkanlarla sağlanacaktır.
Yerli ve milli projelerin hayata geçirilmesinde bizleri daima teşvik eden, cesaretlendiren ve destekleyen zatıdevletlerine şükranlarımı arz ediyor, bu konuda emeği geçen herkese yüksek müsaadeleriyle teşekkür ediyorum."

HGM Küre üç boyutlu

Harita Genel Müdürü Tuğgeneral Osman Alp ise HGM Atlas'ın iki boyutlu, yükseklik verisini içeren HGM Küre'nin ise üç boyutlu olduğunu belirtti.

İki uygulamanın donanım alt yapısı, coğrafi veri ve yazılımı için yaklaşık 5 milyon lira tutarında harcama yapıldığını bildiren Tuğgeneral Alp, şunları kaydetti:

"Atlas ve Küre uygulamalarının ana veri kümesini kendi uçaklarımızla çektiğimiz ülkemizin tamamını kapsayan hava fotoğrafları ve ürettiğimiz haritalar, meteorolojik veriler, deprem bilgileri ve eczane, hastane, okul gibi önemli noktalar oluşturmaktadır. Hedefimiz, kamu ve özel sektörde yabancı uygulamalar yerine bu uygulamaların kullanılması ve yurt dışına ödenen kaynağın ülkemizde kalması ve vatandaşımızın ve kurumlarımızın yabancı uygulamalar tarafından izlenmesinin ve kayıt altına alınmasının önlenmesidir."

  • Söz konusu iki uygulamanın kullanıcı önerileri doğrultusunda sürekli geliştirileceğini bildiren Alp, sunum sırasında Göktürk-1 uydusundan alınan fotoğrafları da paylaştı.

Paylaşılan görüntüler arasında İstanbul'daki Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Rumeli Feneri, Sarıyer, Anadolu Feneri ile Rize'nin Güneysu ilçesi, Rize merkez, Münbiç ve Afrin'den çekilen fotoğraflar da yer aldı.

#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Milli Harita Uygulaması
5 yıl önce