|

Darısı diğer bankalara

Eximbank ihracatçılara kullandırdığı kredilerde alkışlanacak bir adım attı. Kredi faiz oranlarını ise 0.75 puana düşürdü. Eximbank'ın bu adımına karşın, 3 kamu bankası aylık 1.15 - 1,41, yıllık ise 15.85 - 17.99 arasında faiz uyguluyor.

Yeni Şafak
04:00 - 7/04/2015 Salı
Güncelleme: 20:35 - 6/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Türk Eximbank ihracatçı firmalara kullandırdığı döviz kredilerinin vade ve faiz oranlarını dünden geçerli olmak üzere aşağı indirdi. İhracatçılara uygun maliyetli krediler sağlayan banka, son dönemde temin ettiği kaynakların maliyetinde önemli düşüşler sağladığı için bu düşüşleri ihracatçıya yansıtma kararı aldı.



KOBİ'LERE SUNDUĞU KREDİ FAİZİNİ DÜŞÜRDÜ


Elde ettiği maliyet avantajını sektörle paylaşmak için önemli bir adım atan Eximbank, kısa vadeli döviz kredilerinin faiz oranında 0,75 puana varan indirime gitti. Böylece ihracatçılar Libor+0,50/EuroLibor+0,25'den başlayan oranlarla kredi kullanma imkanına kavuştu. Halihazırda KOBİ'lere indirimli olarak sunulan kredilerin faiz oranları da 0,50 puan düşürüldü. İndirim sonrası bir yıl vadeli krediler için KOBİ'lere uygulanacak faiz oranı Libor + 0,50'ye çekildi.



İHRACAT YATIRIMINI DESTEKLEYECEK


Yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarına yönelik olarak kullandırılan orta ve uzun vadeli kredilerde faizler vade seçeneklerine göre 0,55 - 0,75 puan arasına düşürüldü. Bu sayede banka, azami 7 yıla kadar vadeyle kullandırdığı orta ve uzun vadeli kredilerde, faiz oranlarını önemli ölçüde indirerek ihracata yönelik yatırımları uygun maliyetli kredi imkanları ile destekleyebilecek. Kısa vadeli döviz kredilerinin vadelerini de 2 yıla kadar uzatan banka, kısa vadeli krediler için vade sonuna kadar anapara ödenmesi imkanı da sağladı.



3 KAMU BANKASI 3 YILDA 22,3 MİLYAR LİRA KÂR ETTİ


Yüksek kar amacı gütmemesi gereken kamu bankalarından Ziraat'in uyguladığı faiz oranlarının yıllık maliyeti yüzde 15.85'leri buluyor. Bir diğer kamu bankası olan Halk Bankası'nın kredi maliyeti aylık yüzde 1.41; yıllık ise 16,88 oranında bulunuyor. Ticaret kredilere aylık 1.15 oranında faiz uygulayan Vakıf Bank ise yüzde 17.99 oranıyla üç kamu bankası arasında yıllık faiz rekorunu elinde bulunduruyor. Ziraat Bankası, Vakıf Bankası ve Halk Bankası'nın son 3 yılda elde ettiği net karın toplamı 22 milyar 340 milyon liraya ulaştı.


#Eximbank
#Türk Eximbank
#faiz oranları
9 yıl önce