|

Davos Türkiye’yi konuşuyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Davos’ta en çok ilgi çeken ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Dünya ekonomisine yön veren yöneticilerin de katıldığı Dünya Ekonomik Forumu’na dair gözlemlerini paylaşan Şimşek, “Türkiye’nin dışarıdaki algısı çok daha iyi, temelleri sağlam” mesajını verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 19:37 - 24/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Dünya Ekonomik Forumu’na katılmak üzere Davos’a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Davos’ta en çok ilgi çeken ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Davos gözlemlerini paylaşan Bakan Şimşek, “Türkiye’ye Davos’ta ilgi çok. İtibar noktasında ne yazık ki bazı çevreler yoğun bir çalışma içerisindeler. Fakat ben şunu çok açık ve net şekilde söylüyorum Türkiye’nin dışarıdaki algısı çok daha iyi, temelleri sağlam. Biz o algıyı düzelteceğiz. Bir kampanya var çevreler tarafından. Ama onlara rağmen Türkiye’yi iyi bilenler biliyor. Bilmeyenlere de biz bu programlar çerçevesinde ulaşıyoruz” dedi. 


'SIRTIMIZI DÜŞÜK PETROLE DAYAMIYORUZ'

Türkiye’nin temellerini sağlamlaştığına dikkat çeken Şimşek, “Biz sırtımızı düşük petrol fiyatlarına dayamıyoruz, Avrupa Merkez Bankası’nın basacağı paraya da dayamıyoruz” mesajını verdi. Bakan Şimşek, petrol fiyatlarının düşüşü ve daha birçok etmenin Türkiye için olumlu olduğunu belirterek, “2015 yılı Türkiye için çok iyi bir yıl olacak. Ona inanıyorum. Türkiye’deki siyasi istikrar ve seçim sonrasında güçlü bir reform uygulama beklentisi bence Türkiye’nin önünün açık ve tekrar güçlü bir çıkış dönemine gireceğine hazır olduğunu gösteriyor” diye konuştu.


MALİ DİSİPLİNLE REEL FAİZ EKSİYE İNDİ

Türkiye’nin önünün 4 yıl boyunca açık olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle dedi: "Türkiye’de enflasyon yüzde 8’in üzerinde olmasına rağmen dominant faizler enflasyonun altında yani reel faizler ekside. Neden? Çünkü bu bizim mali disipline, bütçe performansına verdiğimiz önemden kaynaklanıyor. Siyasi istikrar ve reformlardan, Türkiye’ye olan güvenden kaynaklanıyor.” 


Hisarcıklıoğlu: B20’de bu yıl ilk yaşanacak

qDünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmak üzere Davos’a gelen B20 Türkiye ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, B20'de bu yıl yaklaşık 20 büyük etkinlik düzenleyeceklerini belirterek, "Bu da bugüne kadar B20’nin dönem başkanlığında ilk defa olacak” dedi. 


İŞSİZLİK, BÜYÜME VE KOBİLER ÖN PLANDA

İşsizlikle ilgili birçok çözüm üretmek için çabalayacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Buradaki başlıklar itibariyle, birincisi istihdam yani işsizlik ele alınacak. Orta düzeye gelen insanların önümüzdeki dönemde sosyal beklentileri neler olacak, bu bilinmiyor. Özellikle büyümenin sağlanabilmesi için, tekrar pozitif büyüyeme için yatırımlar çok önemli. Bunlara peki finansman nasıl bulunacak? Bir önemli tartışma konusu bu. Ve bugüne kadar ihmal edilmiş olan KOBİ’ler. KOBİ’ler ilk defa Türkiye’nin dönem başkanlığı yani B20 dönem başkanlığımızda önceliklerden biri olacak” dedi.


Çağlar: Krizler değil Türkiye tartışılıyor

Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmak üzere Davos’a gelen İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, “Etrafta bu kadar kriz, bu kadar sıkıntı varken (dünya ülkeleri) Türkiye ekonomisinin nasıl bu başarıyı elde ettiğini tartışıyorlar” dedi. Davos’un Türkiye için verimli geçtiğini ifade eden Çağlar, “Türkiye’den gerek hükümetimiz gerekse iş dünyasının temsilcileri olarak çok güçlü geldik bu sene. Türkiye’yi çok iyi anlatıyoruz Davos’ta. Türkiye gerçekten bu sene Davos’ta oldukça ilgi görünüyor. Yatırım destek ajansımız burada; çalışmaları var. Özellikle enerji koridoru olmamızdan dolayı Türkiye’deki enerji yatırımlarına çok ilgi duyuyorlar. Bu bağlamda çok ilgi çekiyoruz. Genel Türkiye’yi konuşuyoruz burada. Özellikle önümüzdeki dönem G20 B20 bunların üzerinde çok duruyoruz. Bu bağlamda çalışmalarımız var” dedi.


DAVOS’TA RETWEET LİDERİ ŞİMŞEK

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’ye teşekkür etmesi sonrası bol sayıda retweet aldığını anlatan Mehmet Şimşek, “Dün (önceki gün) Davos’tan atılan tweetlerde, retweet edilen şahıs- lardan birinci sıradaydım" dedi. Şimşek; Draghi'ye teşekküründe , "Avrupa uzun süredir Türkiye’yi aşağı çekiyordu; şimdi bu parasal gelişmelerle belki Avrupa durgunluktan kurtulacak ve Türkiye’ye de yararlı olacak” dediğini aktardı.

#g20
#davos
#türkiye
#Dünya Ekonomik Forumu
9 yıl önce