|

Dijitale taşınan işleri büyütüyor

KOBİ ölçeğindeki firmalar dijital pazarlama yatırımlarıyla dünya pazarına kısa sürede açılabiliyor. E-ticaret satışlarının payı günden güne artarken, bu durum işini büyütmek isteyen KOBİ’lerin dijital pazarlamaya yatırımını daha da önemli bir hale getiriyor.

Burak Karaca
00:00 - 8/12/2021 Çarşamba
Güncelleme: 23:09 - 7/12/2021 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Salgın sürecinde fiziksel satışların yanı sıra e-ticaret alanındaki kabiliyetlerini de geliştiren işletmeler, iki farklı kanal üzerinden satış yapma olanağına kavuştu. E-ticaretin her yıl hızla artan işlem hacmi firmaları bu alana yatırıma mecbur kılıyor. Pandemi döneminden önce her yıl ortalama yüzde 35 büyüyen e-ticaret hacmi, 2020 yılında yüzde 100’ün üzerinde büyüme gerçekleştirdi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre şu anda 23 bini aşkın firma e-ticaret üzerinden satış yapıyor.


DİJİTAL PAZARLAMA 7,5 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Araştırmalara göre 2020 verilerine göre, nüfusu 82 milyonu aşan Türkiye’de 62 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam, nüfusun yüzde 75’ine karşılık gelirken 54 milyon kişi aktif olarak sosyal medyayı kullanıyor. Bu durum da özellikle işini büyütmek isteyen KOBİ’lerin dijital pazarlamaya yatırım yapmasını daha da önemli bir hale getiriyor. Pandemi ile 7.5 milyar TL’e ulaşan dijital pazarlama sektörü yapılan yatırımın kendini hızlı amorti etmesiyle özellikle KOBİ’lerin dikkatini çeken seçeneklerden oluyor.

2022’DE YÜZDE 50 BÜYÜME BEKLENİYOR

Dijital pazarlamaya yatırım e-ticaret altyapısını da güçlendiriyor. 2020’de hızlı büyüyen e-ticaret ekosisteminin, 2021’de de geçmiş dönemlere oranla iyi performans sergilediğini dile getiren IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, “2022 yılında da tüketici alışkanlıklarının e-ticaretin lehine seyredeceğini ve büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. E-ticaret pazarı 2022’de de %50’ye yakın bir büyüme sergileyecek” diye konuştu. Özkara, “E-ticaretin önemi daha iyi anlaşıldı” şeklinde konuştu.

E-TİCARET UZMANI OLANIN İŞİ HAZIR

  • E-ticaretin yakın gelecekte firmaların ortak buluşma noktası haline geleceğini aktaran IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, şunları söyledi: “E-ticaret yapan işletmelere, dijital pazarlama, internet reklamcılığı, e-ticaret yöneticiliği gibi pozisyonlarda destek sağlamak istiyoruz. Bu alanda da ciddi bir açık bulunuyor. Yazılımcı, e-ticaret uzmanı, SEO danışmanı, dijital pazarlama uzmanı, arayüz tasarımcılar, içerik yöneticileri, lojistik görevlileri vb. pozisyonlar için nitelikli adaylar kolaylıkla iş bulabilirler, aranılan kişi olabilirler.”
#e-ticaret
#KOBİ
#Pandemi
#Ticaret Bakanlığı
#Seyhun Özkara
#IdeaSoft
2 yıl önce