|

Dolarda sert düşüş

Dolar / TL geçtiğimiz hafta 4.90 üzerine çıkarak tarihi zirvesini görmesinin ardından, 4.70 seviyeleriyle haftayı tamamladı. Ve yine 4.70 lira seviyesiyle haftaya başlayan dolar, Merkez Bankası'ndan gelen "sadeleşme" mesajı ve bir hamle ile düşmeye başladı.

Yeni Şafak
11:40 - 28/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:25 - 28/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Piyasalar gelişmeleri takip ederken Merkez Bankası, 7 Haziran'daki PPK toplantısı öncesinde sadeleştirme vurgusu yaptı.
Piyasalar gelişmeleri takip ederken Merkez Bankası, 7 Haziran'daki PPK toplantısı öncesinde sadeleştirme vurgusu yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Pazartesi günü internet sitesi üzerinden para politikasına ilişkin basın duyurusunda bulundu. Buna göre 1 Haziran'dan itibaren bir hafta vadeli repo faizi yüzde 16.5 ile politika faizi olarak uygulanacak. Mevcut durumda ise fonlama yine yüzde 16.5 ile geç likidite penceresi (GLP) faiziyle yapılıyor. Merkez Bankası'nın önce "sadeleştirme" mesajını verip, sonrasında faiz adımını atmasıyla doların ateşi düşmeye başladı. Güne 4.70 civarında başlayan dolar, hızla düşüşe geçti.

DOLAR KAÇ LİRA?

Dolar kuru 4.71 TL'den haftayı kapatırken 28 Mayıs ile başlayan haftaya 4.70 altında 4.6938 TL ile girdi. Saatler 09.30'u gösterdiğinde ise dolar 4.61 seviyesine düştü. İlerleyen dakikalarda dolar 4.69 liraya çıktı, Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra yeniden 4.62 seviyesine indi.

Euro / TL ise 5.4941 ile kapattığı haftanın ardından 28 Mayıs haftasına 5.50 TL ile başladı. Euro ise 09.30 saatlerinde 5.41 liraya geriledi. Daha sonra ise Euro 5.40 seviyesine indi. Kurun gerilemesindeki etkenin Merkez Bankası'nın sadeleşme ve faiz mesajı olduğu belirtiliyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ AÇIKLAMASI YAPTI DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Merkez Bankası'nın "1 haftalık repo faizini yüzde 16,5 ile politika faizi olacak" kararını açıklamasıyla dolar kuru, ilk tepki olarak 4.65 TL seviyesinden 4.61 TL seviyelerine kadar geriledi. Dolar kuru sonrasında düşüşünü sürdürerek en 4.60'ın altını görürken şu dakikalarda 4.56 TL'den işlem görüyor. Euro kuru ise 5.33 TL'de hareket ediyor.

MERKEZ BANKASI'NDAN DOLAR AÇIKLAMASI


Piyasalar gelişmeleri takip ederken Merkez Bankası, dün akşam 7 Haziran'daki PPK toplantısı öncesinde sadeleştirme vurgusu yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, dün Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen iftar yemeğinde ana fonlama kanalı olarak yeniden haftalık reponun kullanılmasının planlandığını kaydetti.

Çetinkaya, "Simetrik bir koridor olacak. Önümüzdeki günlerde haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviyenin etrafında dar bir bantı işleve geçirmeyi planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TCMB 12 Ocak 2017'den beri haftalık repo ihalesi açmıyor.


Analistler, TCMB'nin sadeleşme adımının piyasalar tarafından olumlu karşılandığını ve bu durumun döviz kurlarında gerilemeye neden olduğunu kaydetti
#Dolar
#Euro
#Döviz
#Operasyon
#Merkez Bankası
6 yıl önce