|

Dolardaki yükselişe karşı veri uyarısı!

Veri güvenliğine ilişkin konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, döviz piyasalarında dün yaşanan hareketliliğe dikkat çekerek, “Verisine sahip olamayan ülke sınırlarını adeta korumuyordur. Dünya artık data üzerinden şekilleniyor. Bizim verimizle bize ahkam kesilmesini kabul etmiyoruz. Kendi verimize sahip olmadığımız sürece dün de en son yaşadık, bu tür manipülasyonları yaşamaya devam edeceğiz.” dedi.

Ömer Faruk Aktaş
13:28 - 23/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 11:35 - 26/03/2019 Salı
Yeni Şafak
Dolar dün akşam saatlerinde 5,80 seviyesini aştı.
Dolar dün akşam saatlerinde 5,80 seviyesini aştı.

Uludağ Ekonomi Zirvesi ikinci gününde de bir çok katılımcıyı ağırlamaya devam ediyor.

Zirveye katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yenişafak.com’un sorularını yanıtladı. Veri güvenliğinin önemine dikkat çeken Sayan, “Verisine sahip olamayan, ülkesinin sınırlarını adeta korumuyordur pozisyonuna düşecek yakın zamanda şu anda birçok alanda bu böyle” dedi.

Sayan, “Bütün yazışmalarınız, iletişiminiz, kritik datalarınızı kullandığınız serverlar yurt dışındaysa siz o datanının sahibiyim diyemezsiniz. Her ne kadar siz o datayı kullanıyorsanız da data dışarı gittikten sonra bir daha geri gelmiyor” ifadelerini kullandı.

“Diyoruz ki; biz ülkenin datasını ülkede tutacak tüm hamlelerini yapacağız. Buna göre datanın Türkiye’de kalması için gerek iletişim alanında, gerek veri merkezleri alanında gerekli yatırımlarımız var" ifadelerini kullanan Sayan, "Herkese diyoruz ki datanızı Türkiye’de tutun. Dünya artık data üzerinden şekilleniyor. Sizin verinizle yani bizim verimizle bize ahkam kesilmesini kabul etmiyoruz. Ki, kendi verimize sahip olmadığımız sürece bu tür işte manipülasyonlar dün en son yaşadık” açıklamasında bulundu.

Sayan, “Biz artık gördüğünüz gibi önümüzdeki süreçte çok daha etkin bir şekilde kendi verimizin bizde kalması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Çin'den gelen 25 milyon zarf

Geçen günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ında gündeme getirdiği Çin'den yıllık 25 milyona yakın zarfla ilgili açıklamalarda bulunan Sayan, "Şimdi biz sayın Bakanımızın açıklamasından esasında hemen önce o raporları da beraber hazırladık. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye ve Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ortak bir çalışma yürütüyoruz" dedi.

"PTT bildiğiniz gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilişkili
PTT’nin kabul ettiği dünya borsa standartlarına göre kabul ettiği gönderilerdir
" diyen Sayan, "Yalnız sayın bakanımızında dediği gibi 25 milyon yıllık gönderiden Türkiye’de kaç tane Çince konuşan kişi var diyince hemen hemen çok cüzzi miktarı hariç hiçbiri bizim posta diye parantez içinde posta diye bildiğimiz tanımda birer gönderi değil. Ben kendimde PTT’mizin işleme merkezine direk gittim. Oradaki bütün kontrolleri ve çalışmaları gördüm. Adeta Çin’deki hizmet standartına da uygun olması hiçbir şekilde test edilmemiş ürünler posta zarfı ufak koli, işte 2 kiloya kadar posta gönderisi diye geçtiği için geliyor ve çok cüzzi miktarlarda Çin devletiyle bu tür işlerde Çin’in ihracat politikası gereği orada lojistiği destekliyor. Bu noktada bize geliyor ve çok cüzzi miktarlarda posta gönderisiymiş gibi bizim bunları teslim etmemiz isteniyor. Bizim bu noktada Çinden gelen posta gönderileriyle ticari gelirleri ayırt etmemiz lazım" dedi.


Gerekeni yapacağız

Sayan, alınacak önlemlere ilişkin, "Posta gönderisi farklı ticari gönderi faturalanmış ticari gönderi farklıdır diyoruz. Ve buna göre önümüzdeki süreçte gerekli önlemleri alıyor olacağız. Yani buradan bizim amacımız kendi ürünlerimizin
Çin bizim 25 milyon gönderimize aynı şekilde Çin’de götürüyorsa. Bizde bunu kabul edelim. Ama burada bir dengesizlik varsa bu dengenin kurulması için gerekenleri yapacağız
" açıklamasında bulundu.

5G ile ilgili ilk denemelere bu senede başladıklarını ifade eden Sayan,Türkiye'deki 5G çalışmalarına ilişkin,"Şu anda planlarımızda, açıklayamayacağım ama görüşmelerimiz devam etmekte. Çeşitli alanlarda ticari şebekeden de 5G’ye uygun olarak yayın yapacağız. 5G sadece yayın yapmakla bitmiyor. Biliyorsunuz, buna uygun telefon olması lazım, insanların bunu kullanıyor olması lazım. Biz 5G’nin ilk denemelerini standarta uygun telefon vesayire çıkar çıkmaz yapacağımızı söyleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

#Veri güvenliği
#Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı
#Ömer Fatih Sayan
5 yıl önce