|

Dünya markalarına kafa tutan Türkler

Akıllı telefon pazarında yerli marka çağı yaşanıyor. Bugüne dek global markaların egemen olduğu cep telefonu pazarında artık yerli markalar da söz sahibi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın birkaç sene önce düğmeye basmasıyla firmalar, ürettikleri telefonlarla akıllı telefon pazarındaki rekabette öne çıkmaya devam ediyor.

Yeni Şafak ve
15:39 - 8/12/2016 Thursday
Güncelleme: 16:31 - 8/12/2016 Thursday
Yeni Şafak
Bu bağlamda TL seferberliğinin coşkuyla karşılandığı ve herkesin dövizi bozdurup TL'ye yöneldiği şu dönemde yerli ve akıllı cep telefonlarına da rağbet artıyor.
Bu bağlamda TL seferberliğinin coşkuyla karşılandığı ve herkesin dövizi bozdurup TL'ye yöneldiği şu dönemde yerli ve akıllı cep telefonlarına da rağbet artıyor.

Cep telefonları artık hepimizin vazgeçilmez bir parçası. Hem hobi hem iletişim kaynağımız olan cep telefonu herkesin elinde kimi zaman eğlence, kimi zaman önemli haberler alma aracı. Akıllı telefon modellerinde Apple ve Samsung savaşları sürerken, artık yerli telefonlar da adından sıkça söz ettiriyor. Üretim tarafına biraz geç girilmiş olsa da bizim de iddialı modelleri olan markalarımız var.Üstelik yerli akıllı telefonlarımızın fiyatları da öyle çok yüksek değil, 800 - 1500 TL arasında.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz dönemlerde Apple markasına atıfta bulunarak yerli firmalara 'Milli telefon' mesajını vermişti. Erdoğan konuşmasında, "ABD'nin NewYork şehrindeydim. Konakladığımız otelin bulunduğu 5. Cadde'de dünyaca bilinen teknoloji markasının mağazasını görüyorsunuz. O teknoloji mağazası 24 saat açık. 24 saat boyunca yeni çıkardığı telefonu almak isteyenler tarafından kuyruk oluşuyor. İnsanlar o marka telefonun yeni modelini almak için saatlerce kuyruk bekliyor. Modelleri arasında büyük farklılıklar da yok. Markanın sahip olduğu güç sayesinde kuyruklar oluşuyor. Aslında satılan telefon değil, o telefonun markası. ABD ekonomisini ayakta tutan ve büyüten gücün bu ve buna benzer markalar olduğunu görüyorsunuz. Kore ve Çin de aynı şekilde markalarla dünya ticaretinde. Türkiye, böyle küresel markalar oluşturmayı başardı. Avrupa'da güçlü markalarımız var. Bizim ufukları zorlayan potansiyele denk düşecek markalar üretmeliyiz. Ben bunu yapacağımıza inanıyorum" demişti.



Çok önemli adımlar atılıyor

Onunla birlikte Başbakan Binali Yıldırım da Ulaştırma Bakanlığı döneminde Türkiye'de cep telefonu üretimine başlanmasına ilişkin, ''Bu işin başarıya ulaşacağından hiç bir endişem yok. Kimse bizim ürünümüzü, yerli ürünümüzü küçük görmesin" mesajını vermişti. Gerçekten de Türkiye şu anda yerli cep telefonu konusunda önemli adımlar atıyor. Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünler üreterek global pazarlarda daha fazla söz sahibi olması gerektiği her fırsatta belirtilirken, katma değeri yüksek ürünlerin başında akıllı cep telefonları geliyor.



Yerli üretimin payı yüzde 8,5

2013 yılında Türkiye'de 347 bin 649 adet cep telefonu cihazı üretilmişti. 2014 yılında ise yerli üretim cep telefonu sayısı 1 milyon 71 bin 888'e yükseldi. Yerli cep telefonu üretiminde yüzde 208 artış meydana geldi. 2016 yılının ikinci çeyreğinde 3.87 milyon adet telefon satıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5'lik artış var. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kayıt altına alınan toplam cihazlar içinde yerli üretimin payı 2015'te tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 8.5'e çıkarak, rekor kırdı. 2013'te yüzde 2 olan bu oran, 2014 yılında ise yüzde 5.5 seviyesindeydi. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, yerli markaların hepsinin toplam satışlardaki payının yüzde 10-15'leri bulduğunu söylemişti. Ekşi'ye göre, yerli markalara tüketici talebi diğer markalara olan talep paralelinde yıllık yüzde 5-10 arası artış gösteriyor. Yerlilerin fiyat aralığı da 800-1.500 TL.



Bu bağlamda TL seferberliğinin coşkuyla karşılandığı ve herkesin dövizi bozdurup TL'ye yöneldiği şu dönemde yerli ve akıllı cep telefonlarına da rağbet artıyor. Piyasada dünya markalarıyla rekabet edecek birbirinden iyi özellikte yerli ve akıllı cep telefonu var.



İşte markalar


Vestel Venüs:

Geçtiğimiz senenin Kasım ayı sonu itibariyle kendi ürettiği Venüs model akıllı telefonlarını satışa sundu. Vestel Venüs V3 5570, 5070 ve 5040 modelleri ile tüketicinin karşısına çıkan kurum 2017 yılının sonuna kadar yurtdışına bir milyon telefon ihraç etmeyi planlıyor.


Kaan N1:

Önceki yıllarda Başarı Elektronik çatısı altında birçok teknolojik iştiraki bulunan firma, geçtiğimiz yıllar Kaan modeliyle bir çok dect telefon ve teknoloji ürünü üretmişti. Son olarak IFA 2016'da Kaan marka dect telefonu ile dül alan Başarı Elektronik, yeni akıllı telefonuna da önceki yıllardaki Kaan serisinden esinlenerek Kaan N1 ismini verdi. "Telefonun akılcısı" sloganı ile lanse edilen Kaan N1, hem tasarımı hem de özellikleriyle orta segment için iddialı bir yerli model olarak raflarda.


Casper:

3 yılda 1 milyonun üzerinde akıllı cep satan Casper'ın hedefi 2020 yılına kadar her yıl 3-5 kat arasında büyüyerek Türkiye'de ilk üç akıllı telefon markasından biri olmak. 2020 yılında ise hedef yüzde 15'lik pazar payı hedefleniyor. Bu yıl ise 400 bin adet akıllı telefon satmayı öngörüyorlar.


General Mobile:

General Mobile, her yıl piyasaya birkaç akıllı telefon modeli sunuyor. Discovery markası operatör desteği olmadan 3 milyona yakın sattı. Tüm tedarik zinciri, parça seçimi ve kalite kontrolü, tasarımı ve kurgusu mühendislerimiz tarafından yapılıyor.


Reeder:

Bu markanın da tablet ve cep telefonu alanında 1 milyonluk satışı var. Bu seneki hedefleri ise 500 bin adet satmak. Reeder, özellikle P8 modeli ile adından söz ettiriyor.








#Akıllı yerli cep telefonu
#Telefon
#Milli telefon
#Vestel
#Casper
#General Mobile
#Reeder
#Kaan N1
7 years ago