|

Dünya tarımına "Türkiye" icadı

Adana'da bu yıl 8'incisi düzenlenen Tarım, Sera ve Bahçe Fuarı'nda 500 dekarın bir günde ekilmesini sağlayabilin makine sergilendi. Bu makine sayesinde, makine ve insan gücünün üçte bir oranında düşürüldüğü belirtildi.

Yeni Şafak
12:14 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:20 - 20/11/2014 Perşembe
DHA
Sönmezler Tarım Makineleri'nin üretimiyle dünya pazarına giren Katlanabilir Koşum Düzeni (KKD) adını alan ekim makinesinin, her marka traktöre bağlanabildiği, buğday, pamuk, mısır gibi ürünlerin ekiminin yapılabildiği, portatif özelliklere sahip olduğu kaydedildi. Şirketin Dış Ticaret Müdürü Mucibirahman İlbuğa, "Başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin yoğun ilgisini çeken bir makine ürettik. Geniş bölgeler için kullanımı oldukça basit olan bu makine 100-120 beygir herhangi bir marka traktör ile kullanılabiliyor. Çünkü basıncını, elektrik çıkışını ona göre ürettik. Herhangi bir traktörü bağladığında kapatıp, açabiliyorsun. Bazı marka makineler, kendisine ait traktörler dışında diğer traktörlerle uyumlu değil. Ancak ürettiğimiz bu makineyle bunların hepsi mümkün oluyor" dedi.


RUSYA'DAN SİPARİŞ


KKD'ni Rusya'dan aldıkları bir siparişle ürettiklerini anlatan İlbuğa, şöyle konuştu:

"Böyle makineler Rusya pazarında çok istek görüyor. Avantajı nedir? Normalde çok daha iyi markalı makineler parçalara ayrılarak kullanılmıyor. Ama bizim tekniğimizde örneğin sağ kanattaki makineyi mekanizmadan ayırıp, tek başına kullanabiliyorsunuz. Yani yaygın tabiriyle modüler oluyor. Günde 8-10 saat çalışmayla 500 dekarı çok rahat işliyor. Tek adam ve tek traktör yeterli. 3 traktör 3 adam yerine, tek yakıt ve tek adamla işi bitiriyorsun. Herhangi bir yük veya güç gerektirmiyor. Sadece traktöre bağlayıp, toprakta sürülüyor. Bir tuşla ve bir kolla katlanabiliyor. Şu an sadece ekim için tasarlandı."

Türkiye'de ilk kez kendilerinin üretimini yaptıkları makineye faydalı model patentini de aldıklarını kaydeden İlbuğa, henüz dış fuarda sergilemediklerini sözlerine ekledi.


 
#tarım
#türkiye
#dünya
#ekim makinası
9 yıl önce