|

Dünyada dördüncü, Türkiye'de ikinci

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan güzel haber geldi. Ülkemizin deniz dolgusu üzerine inşa edilecek ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı'nda çalışmaların bu yıl içerisinde başlatılacağı açıklandı.

Yeni Şafak
14:45 - 24/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 14:58 - 24/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye son yıllarda yapılan ulaştırma projeleri ile büyük yol katetti. Dikkat çeken projeler için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Yüksek turizm potansiyeli bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hükümetin her 100 km'de bir havalimanı yapma hedefi bulunuyor. Bu hedef doğrultusunda proje çalışmaları sürerken, Rize-Artvin Havalimanı'nın yapımına başlanacağı açıklandı. Proje 2016 yatırım programına teklif edildi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapılması talimatını verdiği havalimanında yer tespiti yapıldı ve fizibilite etüt çalışmaları tamamlandı. Zemin Sondaj Etüdü ve Batimetrik Harita Alımı çalışmalarının bitirilmesinin ardından imar çalışmaları başlatıldı. Çevresel Etki ve Değerlendirme (ÇED) raporunun ise hazırlanma aşamasında olduğu belirtildi.



Proje 2016 yılı yatırım programına 600 milyon altyapı, 150 milyon üstyapı inşaatı olmak üzere toplam 750 milyon TL proje tutarı olarak teklif edildi ve 2016 yılı içinde altyapı ihalesine çıkılması hedeflendi.



Bölge için ihtiyaç


Artvin il merkezi ve ilçeleri ile Rize'nin doğusunda yer alan ilçelerinden Karadeniz'in doğusunda yer alan Trabzon Havalimanı'na erişim uzun zaman alıyor. Bölgede özellikle yurt içinde İstanbul başta olmak üzere Ankara ve Bursa gibi büyükşehirlerde ve yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşların yoğunluğu bulunuyor. Bu bağlamda Artvin-Rize Havalimanı'nın yapımına ihtiyaç duyuluyor.



Çalışmalar tamamlandığında Doğu Karadeniz'in eşsiz coğrafyasında yer alan yaylalara hızlı, güvenli ve konforlu olarak havayoluyla erişim sağlanacak. Böylelikle yurt içi ve yurt dışı turizm potansiyeli de artacak.



Türkiye'de ikinci olacak


Rize-Artvin Havalimanı, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen Avrupa'da 1. Dünya'da 3. olma özelliğine sahip ve bütünüyle deniz dolgusu üzerinde inşaatı yapılan Ordu-Giresun Havalimanı model alınarak yapılacak.



Hava ulaşım ihtiyaçlarına cevap verebilecek boyutlarda inşa edilecek havalimanı 2 milyon yolcu kapasiteli olacak. 4D grubu uçak tiplerinden ve Türkiye'de faaliyet gösteren havayollarının envanterinde yüksek sayıda bulunan uçak tipleri referans alınarak pist boyları belirlenen havalimanına her türlü yolcu uçağı rahatlıkla iniş yapabilecek.



100 milyon taş


Ordu- Giresun Havalimanı 15- 17 metre derinlikte 35 milyon ton taş kullanılarak yapıldı. Rize-Artvin Havalimanı'nda ise bu derinliğin 30- 35 metreyi bulması ve 100 milyon ton taş kullanılması planlanıyor.


#Rize
#Artvin
#havalimanı
#Ordu-Giresun
#ulaştırma
#proje
#2016
#yatırım
#program
#başlıyor
#havayolu
8 yıl önce