|

Dünyanın en ‘hızlı’ işbirliği

Türk Telekom, 1 Nisan’dan itibaren 5G’deki hız deneyimini mobil cihazlarda müşterilerine sunmaya hazırlanıyor. Dünyanın en büyük GSM şirketlerinden Korea Telecom ile işbirliği neticesinde dünyada ‘GiGA LTE’ olarak bilinen teknolojiyi Türkiye’de sunan ilk operatör Türk Telekom olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:34 - 24/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Telekomünikasyon alanında Türkiye'yi bir üst seviyeye taşıyacak olan 4.5G teknolojisinin başlamasına yaklaşık 1 ay kala Türk Telekom, stratejik bir anlaşmaya imza atarak dünyanın en hızlı internet altyapısını yurda getirdi. Türk Telekom böylece, işbirliğine gittiği Korea Telecom'un dünyada ilk kez Güney Kore'de kullandığı 'GiGA LTE' olarak da bilinen teknolojiyi Türkiye'de sunan ilk operatör olacak. Fiber altyapının gücüyle 4.5G ve Wi-Fi teknolojilerinin hızlarını bir araya getiren bu teknoloji ile saniyede ulaşılacak 1 gigabit hız, bugüne dek bir mobil cihaz üzerindeki en yüksek seviye olarak tanımlanıyor.



Türk Telekom, dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Korea Telecom ile yaptığı işbirliği Barselona'da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC 2016) teknoloji editörlerinin de yer aldığı bir etkinlikte duyurdu. Karşılıklı tecrübe ve bilgi transferini içeren anlaşma kapsamında mobil cihazlarda hızı artırmanın yanısıra akıllı ev, akıllı şehir, büyük veri (big data) ve 5G'nin yaygınlaşması gibi konularda da paylaşım sağlanacak.



TÜRKİYE'Yİ SÜPER LİGE TAŞIR


Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, mobil yatırımlarda yalnızca 4.5G'nin temelini oluşturan fiber altyapıya odaklanmakla kalmadıklarını, bu hizmeti en iyi şekilde tüketicilerle buluşturacak üst yapıya da yatırım yaptıklarını dile getirdi. Türkiye'nin bölgesel dijital merkez olma hedefine katkı sağlamayı sürdüreceklerini vurgulayan Aslan, Türk Telekom ve Korea Telecom arasında yapılan anlaşmanın Türkiye'yi mobil iletişimde “dünya süper ligine” taşıyacağını belirtti. Aslan, “Bu teknoloji ile en yüksek hız deneyimini de sunarak, müşterilerimizi 5G'ye hazırlayacağız” diye konuştu.



DÜNYA STANDARTINA HİZMET


Türk Telekom olarak 5G'nin yol haritasının çizilmesine yönelik yaptıkları Ar-Ge çalışmalarıyla dünyada etkin rol oynadıklarını söyleyen Aslan, şöyle devam etti: “5G konusunda Avrupa Birliği'nin yol haritasını belirleyen uluslararası COMBO, CROWD ve MOTO Ar-Ge konsorsiyumlarında Türkiye'yi temsil eden tek Türk şirketiyiz. Grup şirketimiz Argela'nın 5G alanındaki çalışması ProgRAN sayesinde, dünyada 5G standartlarını belirleyen ana yapı olan Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü'ne üyesi olduk. Bu sayede sadece Türkiye için değil, dünya için 5G teknolojisinin standartlarını yazıyoruz.”







1 Nisan'da hizmete giriyor


GiGA 4.5G teknolojisini destekleyen telefon, Wi-Fi noktası menziline girdiğinde 4.5G ve Wi-Fi kapasitesini otomatik olarak bir arada kullanmaya başlayacak. Bu iki teknolojinin bir araya gelmesiyle bir mobil cihazda saniyede 1 gigabit seviyesinde hıza ulaşmak mümkün olacak. GiGA 4.5G uyumluluğu, uygun donanıma sahip cep telefonuna bir defalığına indirilen bir yazılımla sağlanacak.



5G'yi ilk kez Koreli kullanacak


imza törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Özkan Poyraz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, Türk Telekom CEO'su Rami Aslan ve Korea Telecom CEO'su Chang-Gyu Hwang katıldı. Hwang, “2018 Pyeong-Chang Kış Olimpiyatlarında dünyada ilk kez 5G hizmetini vereceğiz. Türk Telekom'la olan bu stratejik ortaklığımız bunun gibi pek çok vizyoner alanı da kapsayacak” dedi.



Rakiplerine '81 il' çağrısı


Fiber altyapı yatırımları konusunda Türk Telekom ile Turkcell arasında cevap niteliğinde karşılıklı açıklamalar ise sürüyor. Son olarak gazetecilerin bir sorusu üzerine kendi şirketlerinin 81 ilde fiber altyapı yatırımları olduğuna dikkat çeken Rami Aslan, fiberde sadece karlılığı yüksek şehirlerde yatırım yapılmasını eleştirerek, rakip firmaların Doğu ve Güneydoğu illerine de açılması gerektiğini söyledi.






'Fiberde ayrı yatırım kaynak israfı değil'


Fiberde ortak şirketin önemine dikkat çekmek üzere Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu'nun dile getirdiği şirketlerin fiber yatırımları ayrı ayrı yapmasının kaynak israfı olacağına dair açıklamalarını da değerlendiren Aslan, şöyle konuştu: “Fiberde yatırım maliyetinin yüzde 80-90'ı içerde kalıyor ve Türkiye'ye istihdam yaratıyor. Doğal olarak burada bir israf var ise ben bunu sizin hayal gücünüze bırakıyorum. Ayrıca bu söylemin zamanlaması da manidar; neden 2-3 sene önce değil de bugün konuşulmaya başlandı bu kaynak israfı.”



Avea ve TTnet'te tüzel birleşme yok


Türk Telekom'daki marka birleşmesi sonrası faturalarda yer almaya devam eden Avea ve TTnet'te tüzel kişiliklerin süreceğinin altını çizen Rami Aslan, “Türkiye'deki mevcut kanunlar bu üç şirketin tüzelliklerinin birleşmesine izin vermiyor. Mevcut kanun ve regülasyonlara uyulması konusunda çok hassasız” diye konuştu. 4.5G ile birlikte internetteki yüksek hız artışları nedeniyle yetersiz kalacağı düşünülen adil kullanım kotalarının artırılması hususunda ise Aslan, “Eğer artırılırsa altyapımız bunu fazlasıyla kaldıracak güçte” değerlendirmesinde bulundu.





#Türk Telekom
#mobil cihazlar
#Korea Telecom
#Fiber altyapı
8 yıl önce