|

Dünyanın finansı İstanbul'a akacak

London School of Economics’in Finansal Piyasalar Grubu Direktörü Djankov, Brexit nedeniyle Londra’dan ayrılacak birçok finans şirketlerinin İstanbul’a yöneleceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 02:43 - 29/03/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Dev şirketler Londra'dan ayrılıyor
Dev şirketler Londra'dan ayrılıyor

Birleşik Krallık hükümetinin Avrupa Birliğinden (AB) çıkış süreci bugün başladı. İngiltere'nin AB'den çıkış sürecine start verilmesi gözleri İstanbul'a çevirdi. London School of Economics'in Finansal Piyasalar Grubu Direktörü Simeon Djankov, Brexit nedeniyle Londra'dan ayrılacak bazı finans şirketlerinin İstanbul'a yöneleceğini söyledi. Djankov, “Londra'daki finans faaliyetlerinin yaklaşık üçte birinin hem Avrupa hem Avrupa dışı şehirlere kayacağını tahmin ediyorum. Daha küresel ölçekli operasyonlar New York'a gidecek. Asya'yla faaliyetlerin bir bölümü Singapur'a kayacak. Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa'yla yapılan işlemler için İstanbul'un mevcut finansal altyapısıyla bir numaralı aday olduğunu düşünüyorum” dedi.



Kayıp 20 milyar sterlin


Tarihi ayrılığın ilk etkilerinin Avrupa'nın finans merkezi Londra'yı vuracağına da vurgu yapıldı. Kayıp 20 milyar sterlinlik gelir ve 83 bin kişilik istihdam olarak hesaplandı. Simeon Djankov, büyük bankaların Londra'daki operasyonlarının bir kısmını diğer finans merkezlerine kaydırma kararı aldığını söyledi.



Türkiye ticarette de öne çıkıyor


Simeon Djankov, İngiltere'nin AB'yle ticaretinin düşmesini ancak dünyanın geri kalanıyla ticaretinin artmasını beklediklerini söyledi. Djankov, “Ben Brexit'in İngiltere'ye ticaret konusundaki etkisinin tam olarak hükümetin Türk, Amerikalı ve Çinli ihracatçıların ürünlerini ülkeye getirmeleri için iyi teşvikler yaratma çabasından ötürü olumlu olabileceğine inanıyorum” ifadelerini kulandı.


#İngiltere
#Londra
#İstanbul
#AB
#London School of Economics
#Brexit
7 yıl önce