|

Dünyanın gözü bu fuarda

Dünyanın üçüncü büyük Demiryolu Fuarı İstanbul'da başladı. Görkemli bir törenle açılan Eurasia Rail'e; 30 ülkeden 300'den fazla firma katılıyor. Türkiye'nin son yıllarda ağırlık verdiği demir yolu dönüşümü nedeniyle dikkatlerin çevrildiği fuar 70 ülkeden ziyaretçi ağırlıyor. Katılımcı ülkeler arasında İran, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve İspanya gibi ülkeler var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2016 Cuma
Güncelleme: 00:42 - 4/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

Avrasyanın tek, dünyanın ise en büyük üçüncü demiryolu fuarı olan 6. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı - Eurasia Rail, kapılarını dün açtı.Üç gün sürecek fuara 30 ülkeden 300 katılımcı firma katılıyor. İstanbul Fuar Merkezi (İFM)'de gerçekleşen fuarın açılışını; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Demiryolları Genel Müdürü Ömer Yıldız ve Uluslararası Demiryolu Birliği Genel Müdürü Jean Pierre Loubinoux birlikte yaptı. 21 bin metrekarelik alanda sergilenen teknolojik ürün ve ekipmanları bu yıl 70 ülkeden 10 bin ziyaretçininin görmesi bekleniyor. Yarın akşamına kadar açık olacak olan Eurasia Rail, sektörün temsilcilerini de bir araya getirdi.



SEKTÖR MASAYA YATIRILACAK


Türkiye'nin son yıllarda ağırlık verdiği demir yolu dönüşümü nedeniyle büyük ilgi gören fuar ile eş zamanlı gerçekleşecek konferans ve oturumlarda; akademisyenler, sektör temsilcisi STK'ları, bürokratlar ve uluslararası firmaların üst düzey yetkilileri konuşacak. Bugün ve yarın gerçekleşecek oturumlarda; “Demiryolu Mevzuatı”, “Kent İçi Raylı Sistemler”, “Demiryolu Araçlarındaki Gelişmeler”, “Demiryollarında Özel Konular” ve “Emniyet Yönetim Sistemi” konuları sektör profesyonelleri tarafından tartışılacak.



Yüksek hızlı ihale yıl ortasında yapılacak


Fuarın açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 80 adet yüksek hızlı tren (YHT) alım ihalesinin 5-6 milyar doları bulan bir yatırım olacağını belirterek, ihalenin bu yılın ortalarında yapılabileceğini söyledi. Yıldırım, fuar açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu ihale ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.


Kanal İstanbul projesi ile ilgili olarak da beş tane güzergah üzerinde çalışıldığını söyleyen Yıldırım, ”Hâlen bu güzergahlarla ilgili çalışmalar bitmiş değil. Önümüzdeki bir kaç ay içinde bu çalışmalar bitmiş olacak ve güzergahı da resmen ilan edeceğiz" dedi.



SON TABLİYE PAZAR GÜNÜ


Bakan Binali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde yürütülen çalışmalarla ilgili son durumla ilgili bir soru üzerine ise köprüdeki son tabliyenin Pazar günü yerleştirileceğini söyledi. Yıldırım, "Köprüde 9 metrelik bir boşluk kaldı. O boşluğu Pazar günü kapatacağız. Sonra kaynakları yapılacak. Eksikleri tamamlanacak. Artık Mayıs'a kadar birkaç ay köprü üzerinde yürüyerek, araçla gidip gelmek mümkün hale gelecek" diye konuştu. Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprüyle ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldırım, 2023 yılına kadar hizmete girmesini planladıkları köprünün 'Çanakkale 1915' olacağını açıkladı.


#Demiryolu Fuarı İstanbul
#Eurasia Rail
#6. Uluslararası Demiryolu
#Hafif Raylı Sistemler
#Altyapı ve Lojistik Fuarı - Eurasia Rail
8 yıl önce