|

Elli bin kişilik çay göçü: Sabah saatlerinden itibaren memleketlere dönüş başladı

Doğu Karadeniz’de ‘seyahat kısıtlaması’ engeli kaldırılan çay üreticileri, memleketlerine gitmek için yola çıktı. Üç günde yaklaşık 50 bin kişinin gireceği bölgede, güvenlik ve sağlık önlemleri üst seviyede. Kent girişlerinde sağlık kontrolünden geçirilen üreticiler, 1 hafta evlerinde karantinada kalacak.

Haber Merkezi
01:00 - 21/05/2020 Perşembe
Güncelleme: 04:28 - 21/05/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Çay üreticileri memlekete dönüş için yola çıktı.
Çay üreticileri memlekete dönüş için yola çıktı.

Doğu Karadeniz'deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan 'seyahat kısıtlaması' engeli kaldırılan çay üreticileri, dün sabah saatlerinden itibaren memleketlerine gelmeye başladı. İçişleri Bakanlığı’na izin belgesi için başvuru yapan yaklaşık 50 bin çay üreticisi, önceki gece yarısından itibaren memleketlerine doğru yola çıktı.



1 HAFTA KARANTİNA

Büyük çoğunluğu İstanbul'dan kendi özel araçları ve otobüslerle yola çıkanlar dün sabah saatlerinden itibaren Karadeniz Bölgesi'ne giriş yapmaya başladı. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun il sınırlarında üst düzey önlemler alındı. Kent girişlerinde takviye polis, jandarma ve sağlık ekipleri görevlendirildi. İl pandemi kurullarınca kent girişinde sağlık kontrolünden geçirilen üreticiler, 1 hafta evlerinde karantinada kalacak.

RİZE’YE 30 BİN KİŞİ

Evlerinde kalanların temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grupları'nca karşılanacak. Marketlerden köy ve mahallelere servisler yapılacak. Doğu Karadeniz'e 3 günde 50 bin çay üreticisi giriş yapacak. Üreticilerin yaklaşık 30 bini, Rize’ye gelecek. Rize İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de 3 günde 30 bin dolayında gelmesi beklenen üreticilere, günde yaklaşık bin 700 'Kovid-19' testi yapacak.

İŞÇİ YOK BİZ GELDİK

Ankara'dan ailesiyle birlikte Rize'ye gelen Ahmet Yılmaz, "Gece yasaklar bitince Ankara'da yola çıktık. Çay toplamak için geldik. Bu sene çay işçisi olmadığı için anne ve babama yardım için geldim. Ailecek çay hasadı yapacağız" dedi. Çay işçisi açığı için Doğu ve Güneydoğu bölgesinden Karadeniz'e çay işçileri de geliyor. Afyonkarahisar'dan gelen çay işçisi Mehmet Açar, "Çay hasadı için geldik. Geçen yıl da buraya gelmiştim. Bu sene işçi açığı olduğunu duyunca hemen geldik" diye konuştu.



ÇAYI İLK DEFA GÖRECEĞİZ

Diyarbakır'dan bölgeye ilk kez geldiğini ve bahçede çayı ilk defa gördüğünü anlatan Kadir Erdem ise "Hasat için buradayız. Karadeniz'e ilk kez gelip, çay hasadı yapacağız. Çayı ilk defa göreceğiz. Nasıl toplandığını bilmiyoruz. İnternetten biraz araştırma yaptık. Bardakta biliyorduk ama bahçede ilk kez göreceğiz" ifadelerinde bulundu.

Otogarda yoğunluk


  • İstanbul’dan otobüslerle başta Rize olmak üzere Karadeniz’e çay hasadı yolcuğu başladı. Bayrampaşa’daki 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ndan ilk otobüs saat 11.00’da yola çıktı. Normal şartlarda 45 yolcu alan otobüsler koronavirüs önlemleri nedeniyle 21 yolcuyla yola çıktı. Yazı çay bahçelerinde geçirecek olanlar yanlarında halı dahil bir çok eşya götürdü. Trabzon ve Rize’ye giden bahçe sahiplerinin yolculukları 18-20 saat arasında sürecek. Otobüs bileti fiyatları ise 350 ile 500 lira arasında değişiyor. Bayrampaşa’daki 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ndan yola çıkmaya hazırlanan çok sayıda otobüs havadan da görüntülendi.
#Çay
#Göç
#ÇAYKUR
#Doğu Karadeniz
#İşçi
4 yıl önce