|

Enflasyona "petrol dopingi"

Petrol fiyatlarında son dönemde gözlenen sert düşüşün enflasyona katkısı kasım ayında etkili bir şekilde görüldü. Ulaştırma fiyatlarındaki gerilemenin enflasyona 0,29 puanlık düşürücü etkisi oldu

Yeni Şafak
13:42 - 3/12/2014 Wednesday
Güncelleme: 11:46 - 3/12/2014 Wednesday
AA
Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayında enflasyon yüzde 0,18 artarken yüzde 0,24 olan piyasa beklentisinin altında gerçekleşti.


Haziran ayından beri düşüş trendinde olan ve yüzde 40 oranında gerileyen petrol fiyatlarının enflasyona olumlu etkisi ekim ayındaki sınırlı katkının ardından kasım ayında daha belirgin bir şekilde görüldü. 


Aylık olarak fiyatları en çok düşen grup, petrol fiyatlarındaki gerilemenin yansıması sonucunda yüzde 1,79 ile ulaştırma oldu. Ulaştırma fiyatlarındaki gerilemenin enflasyona 0,29 puanlık bir düşürücü etkisi oldu. Ulaştırma grubu aylık enflasyonun yüzde 1,79 düşmesinin ardından grup yıllık enflasyonu ise yüzde 6,88'den yüzde 5,06'ya geriledi. Ulaştırma grubu enflasyonu ekim ayında yüzde 0,18 gerilemişti.


Öte yandan TÜİK verilerine göre, fiyatı en fazla düşüş gösteren maddeler arasında LPG dolum ücreti yüzde bir önceki aya göre yüzde 7,97, benzin fiyatları yüzde 3,15 ve mazot fiyatları da yüzde 2,84 geriledi.


Petrol fiyatlarındaki düşüşün uçak bilet fiyatlarına yansıması da kasım ayında gerçekleşti. Türkiye genelinde ortalama uçak bilet fiyatları 308,84 TL'den 293,76 TL'ye geriledi. Türkiye geneli uçak bileti ortalama fiyatı yüzde 4,91 düşüş kaydetti.


Ekonomistler, kasım ayı enflasyonun petrol fiyatlarındaki düşüş, gıda fiyatlarındaki artışın sınırlı kalması ve döviz kurundaki durgun seyrin etkisiyle oldukça düşük gerçekleştiğini ifade ediyor. 


Petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin kalıcı olabilmesi için emtianın dolarla fiyatlanması nedeniyle dolardaki değer kazancının da sınırlı olması gerektiğine dikkati çeken ekonomistler, düşüşün devam etmesi ve bunun dolar/TL kuruna da olumlu yansımasını sürdürmesi durumunda aralık ayında enflasyon üzerindeki olumlu etkilerinin daha fazla olacağını kaydediyor.


Burgan Yatırım Ekonomisti Haluk Bürümcekçi, yaptığı değerlendirmede, son dönemde petrol fiyatlarında gözlenen sert düşüşün enflasyon beklentilerine getirebileceği iyileşme potansiyeline rağmen, beklentilerin hafif altında gerçekleşse de yüksek seyrin korunduğunu gösteren kasım ayı enflasyonunun bu eğilimi zayıflatacağını ifade etti.


Bu doğrultuda, mevcut piyasa koşullarının desteğine karşın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetme yönünde bir süre daha temkinli kalmaya yönelteceğini kaydeden Bürümcekçi, şunları söyledi:


"Bugün yüzde 7,70 seviyesinde bulunan 5 yıl vadeli tahvil faizinin politika faizinin yaklaşık 50 baz puan altında olması, TCMB politika faizinde indirim potansiyelini yansıtmaktadır. Ancak Banka'nın bu imkanı hemen (Aralık PPK) kullanmayacağı düşüncesi şu anda ağır basmaktadır. Ayrıca, likidite politikasının halen sıkı seyretmesi ve gecelik faizlerin politika faizinin çok üzerinde kalmasının da bu görüşümüzü desteklediğini düşünüyoruz. Ancak 17 Aralık'taki Açık Piyasa Komitesi Toplantısı (FOMC) kararı bu görüşümüzü gözden geçirmemizi de gerektirebilir."
#petrol fiyatları
#ulaştırma
#uçak bileti fiyatları
9 years ago