|

Etiyopya'ya Türk bankası

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Etiyopya’da bir Türk bankasının şube açması için Etiyopya Başbakanı Desalegn ile anlaştıklarını açıkladı. Resmi ziyaret kapsamında bu ülkede bulanan Zeybekci, Etiyopya ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmelerinin başlaması için de görüş birliğine vardıklarını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/12/2014 Cuma
Güncelleme: 19:59 - 11/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile görüşmelerinde Etiyopya’da bir Türk bankasının şube açması için anlaştıklarını açıkladı. Etiyopya’ya resmi ziyarette bulunan Zeybekci, Birleşmiş Milletler binasında düzenlenen Türkiye-Etiyopya İş Forumu’nda konuştu. İki ülke arasındaki önemli işbirliği kararlarını açıklayan Zeybekci, Etiyopya ile Serbest Ticaret Anlaşması’na dair (STA) görüşmelerin başlatılması hususunda da Başbakan Hailemariam Desalegn’den olumlu görüş aldıklarını dile getirdi. 


“TÜRKİYE’NIN TECRÜBESİNİ KULLANMAK İSTİYORUZ”

Etiyopya’nın gelişimi için Türkiye’nin en güvenilir ortaklarından olduğunu belirten Başbakan Desalegn, “Etiyopya veya üçüncü ülkelerdeki altyapı yatırımlarını Türkiye ile beraber yapmak istiyoruz. Türkiye’nin bu konudaki ‘know-how’ tecrübelerinden faydalanmak arzusundayız” dedi. Türkiye’nin sağlayacağı finansman imkanlarının kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Desalegn, “Türkiye, STA arzusunu belirtti. Kazan-kazan modeliyle bu teklifi değerlendireceğiz. Çin, burada bir banka açtı. Bu açıdan Türkiye’nin de Etiyopya’da bankasının olması önemli” diye konuştu


FIRSATLAR ÜLKESİ ETİYOPYA

Afrika’nın en güvenli ülkelerinden kabul edilen yaklaşık 2 bin 500 metre rakımlı Etiyopya, 85 milyon nüfusu ve genç işgücü ile dikkat çekiyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörü başta olmak üzere yabancı yatırımcıya önemli teşvikler sunan Etiyopya’da, karma ekonomik sistem uygulanıyor.


Türk Eximbank kredisini artıracak

Etiyopya’ya yatırım yapan Türk yatırımcılarına ekonomik destek verdiklerine dikkat çeken Bakan Zeybekci, sunulan işbirliği kolaylıklarına karşılık olarak Türk Eximbank’ın da bu ülkede kullandırdığı kredi miktarı limitini Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşüp en kısa sürede artıracaklarını söyledi. Etiyopya’nın istikrarlı bir hükümet ve ekonomik yapıya sahip olduğunu ifade eden Zeybekci, özellikle 400 milyonluk nüfus hacmi bulunan Orta Afrika bölgesine yapılacak yatırım ve ticari ilişkiler için Etiyopya ile ortaklığın önemli olduğunu vurguladı. 


ÖZEL EKONOMİK BÖLGE İÇİN DESTEK İSTEDİ

Bakan Zeybekci, Doğu Afrika’nın kapısı olarak nitelendirilen Cibuti ile imzaladıkları ve Türkiye’deki sektörlere lojistik ve depolama hizmeti sağlayacak Özel Ekonomik Bölge Kuruluşu anlaşmasını Etiyopya devletinin de desteklemisini arzu ettiklerini bildirdi. Bakan Zeybekci, iş forumunun ardından AA Etiyopya bürosunu ziyaret ettikten sonra Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu ve Etiyopya Dışişleri Bakanı ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

#etiyopya
#türkiye
#banka
9 yıl önce