|

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun temmuz ayı toplantısında alınan faiz kararı belli oldu. Toplantısı sonrasında kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 425 baz puan indirim ile yüzde 19,75 seviyesine indirdi. Merkez Bankası son toplantısında aldığı faiz indirimi kararı ile 4.5 yıl sonra ilk indirimini de gerçekleştirmiş oldu.

13:59 - 25/07/2019 Perşembe
Güncelleme: 15:41 - 25/07/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı.

Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirilmesine karar verdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle;

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini göstermektedir. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği; enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

BELİRSİZLİKLER YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası adımları atma olasılığı güçlenmiştir. Bu durum, gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.

Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmektedir. Yılın ikinci çeyreğinde enflasyon işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarındaki yavaşlamanın da katkısıyla belirgin bir düşüş sergilemiştir.
İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkileri enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminler yılsonu itibarıyla enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 425 baz puan indirilmesine karar vermiştir.

TEMKİNLİ DURUŞA DEVAM

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir.
Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir.
Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.
  • Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

TAHMİNLER

Ekonomistler, Para Politikası Kurulu’nun toplantısında politika faizinin 400 ila 600 baz puan arasında düşürüleceğini tahmin ediyordu.

4.5 YIL SONRA İLK İNDİRİM

13 Eylül 2018'de politika faizini 6.25 puan artırarak yüzde 24'e çıkaran ve o tarihten bu yana faizleri sabit bırak Merkez Bankası 24 Şubat 2015'ten bu yana ilk indirimini de gerçekleştirmiş oldu.

BAŞKANLIK KOLTUĞUNDA İLK TOPLANTI

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalara ilişkin karar ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 6 Temmuz'da görevden alınarak yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal atanmıştı. Temmuz ayı toplantısı Uysal'ın başkanlığında yapılacak ilk Para Politikası Kurulu toplantısı oldu.

  • Geçtiğimiz ay Para Politikası Kurulu Banka Politika Faizi'ni yüzde 24 düzeyinde sabit tutmuştu. On aydır faizleri yüzde 24’te tutan Türkiye; en yüksek faiz veren 6’ncı ülke konumunda. Yüzde 58,78 ile Arjantin faiz oranında dünyada en çok oranı veren ülke olurken, onu yüzde 28,82 ile Venezuela, yüzde 27 ile Haiti ile Yemen ve yüzde 25 ile Surinam izliyor.

#​Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
#Para Politikası Kurulu
#Faiz
#PPK
5 yıl önce