|

Fiyat indirmeyen marketlere uyarı

Gıda fiyatlarının pazarda farklı marketlerde farklı olmasını eleştiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Marketlerde istediğimiz rakamlar yok, marketlerle konuşacağız. İkisinin arasında ciddi fark varsa, o zaman marketlerimiz beklediğimiz katkıyı yapmıyor" dedi. Bakan Albayrak, ÖTV ve KDV indirimlerine devam edeceklerini de açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 18/01/2019 Cuma
Güncelleme: 00:58 - 18/01/2019 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonla mücadeleye ilişkin, "Bakıyoruz, fiyatlar pazarda farklı marketlerde farklı. Marketlerde istediğimiz rakamlar yok, marketlerle konuşacağız. İkisinin arasında ciddi fark varsa, o zaman marketlerimiz beklediğimiz katkıyı yapmıyor" dedi. 2019’un ilk Gıda Komitesi toplantısını geçtiğimiz salı günü gerçekleşirken, üreticiden tüketiciye varıncaya kadar gıdanın seyredeceği fiyat serüveninin sıkı takip altında olacağı vurgulanmıştı. Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında, gıda komitesi toplantısını önceki gün gerçekleştirdiklerini belirten Albayrak, özellikle hal fiyatlarındaki gelişmeleri, lisanslı depoculukta atılması gereken adımları, hal yasası ve erken uyarı sistemiyle ilgili hususları ciddi şekilde ele aldıklarını bildirdi. Özellikle küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılmasında ciddi çalışma başlattıklarını anlatan Albayrak, güçlü ve somut adımların bu yıl geleceğini vurguladı.


ENFLASYONLA MÜCADELEYE DESTEK

"Yeni dönemde yeniden başvuruları alarak, özellikle rakamlara baktığımızda enflasyonla topyekun mücadele programına destek veren birçok paydaşın yanında desteği daha az olanları ona göre değerlendiriyoruz" diyen Albayrak, şöyle devam etti: "Gıda zinciri çarşıda pazarda nasıl, marketlerde nasıl bakıyoruz. Pazarda farklı fiyatlar marketlerde farklı. Marketlerde istediğimiz rakamlar yok, marketlerle konuşacağız. Öyle yok. Pazardakiyle marketteki arasında ciddi fark varsa, o zaman marketlerimiz beklediğimiz katkıyı yapmıyor. Marketlerde olduğu gibi diğer alanlarda çok daha net iyileşmeyi bekleyeceğiz. Bu süreçte daha güçlü performansı tüm paydaşlardan bekleyeceğiz."

Albayrak, bu kapsamda tüm firmaları, ülke için çok büyük sorun olan enflasyonla mücadele noktasında daha büyük ve güçlü sorumluluk almaya davet ettiklerini söyledi.

ÖTV VE KDV'DE İNDİRİM SÜRECEK

  • Enflasyonla mücadele kapsamında ÖTV ve KDV indirimlerine devam edeceklerini de açıklayan Bakan Albayrak, şunları kaydetti: "Bu yıl çok daha güçlü bir refleksle 2019'da ortaya koyduğumuz enflasyon hedefinin de daha da altına bir performasın, inşallah 2019'u çok ama çok güçlü adımları atarak daha iyi noktada tamamlayacağız. Üzerimize düşen adımları çekinmeden atmaya devam edeceğiz. Sıkı para politikamızı korumayı devam edeceğiz. Mali alanda enflasyonla mücadele için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Gerek istihdama katkı sağlamak gerek piyasaları canlandırmak gerekse enflasyonla mücadeleyi güçlendirmek için başlattığımız ÖTV ve KDV indirimlerini devam ettiriyoruz. Her daim piyasayı yakın bir şekilde takip ederek gerekli adımları atmaya devam edeceğiz."

Japon yeni hamlesi

İş dünyası temsilcilerinin katılımıyla Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “Adım Adım Ekonomi Antalya” toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, küresel finansal enstrüman çeşitliliğini artırma noktasında çok yakında Japon yeni cinsinden Samuray bono ihracıyla alakalı görüşmelere başladıklarını açıkladı. Türkiye’nin Çin ve Güney Kore ile ticari ilişkilerine de değinen Albayrak, şunları söyledi: “Çin, Güney Kore gibi ülkelerle ticaret hacimleri iç açıcı değil. Kazan kazan gidiyor olması lazım ama bakıyoruz Türkiye’nin aleyhine bir resim var. O zaman bu resim bundan sonra böyle gitmeyecek, gitmemeli.”


#Berat Albayrak
#Enflasyon
#KDV
#ÖTV
#Market
#Zam
#Fiyat
5 yıl önce