|

Gayrimenkule yeni yol haritası

İnşaat firmalarını bünyesinde barındıran GYODER, yeni dönem yol haritasınını masaya yatırdı. 1 Kasım seçimleriyle yakalanan istikrarla birlikte sektördeki durgunluğun geride kaldığı vurgulanan toplantıda; gayrimenkul yatırımının hala en kazançlı yatırım aracı olduğu belirtildi.

Yeni Şafak
06:00 - 21/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:23 - 20/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, sektörün önemli konularını görüştü. 1 Kasım Genel Seçimi sonrası gayrimenkul sektörünün gelecek dönemine ışık tutması amacıyla bir araya gelen söktör temsilcileri; hem 3. çeyreğe ilişkin ekonomik ve sektörel verilerini değerlendirdi hem de yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinmesi hakkındaki sorunları masaya yatırdı.



YÜZDE 3,5 BÜYÜME BEKLENTİSİ


Toplantıda, sektör için önemli bir veri kaynağı olan ve tüm alt segmentleri üçer aylık dönemlerle irdeleyen GYODER Gösterge Bülteni, kurul ile paylaşıldı. Rapora göre; Türkiye ekonomisinin 2015 yılını yüzde 3,5 büyüme performansıyla kapatması bekleniyor. Son 10 yıllık verilere göre inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine katkı payı ortalama yüzde 4,5 civarında bulunuyor ancak ülkede 2014 yılı 3.çeyrek döneminden itibaren inşaat sektörü büyüme hızı GSYH büyüme hızının altında yer alıyor.



DURGUNLUK GERİDE KALDI


2014'te 1 milyon 165 bin 381 adet konut satışı yapıldığına dikkat çekilen raporda şu görüşlere yer verildi: “ 2015 yılı ilk 9 aylık süreçte 936 bin 615 konut satışı gerçekleşti. Seçim dönemi ile hissedilen durgunluğun yıl sonunda aşılması ve geçen yılın rakamlarına ulaşılacağı yönünde görüş birliğinde bulunuldu. 2015 yılının ilk yarısında yüzde 1'in altında oluşan konut kredisi faiz oranlarının konut satışlarını tetiklendi. Buna göre; 2014 Aralık sonunda 125,3 milyar TL olan konut kredileri, 2015 Ağustos'ta 128 milyar TL'ye ulaşırken, konut kredilerinde yıllık büyüme yüzde 19 olarak gerçekleşti.”



GAYRİMENKUL HALA EN KAZANÇLI YATIRIM ARACI


Toplantıda; gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına göre Türkiye'de hala en kazançlı yatırım enstrümanı olduğu da rakamlarla ortaya koyuldu. Yabancı yatırımcıların Türkiye'de konut edinmesinin öneminin tartışılması ile devam eden kurulda GYODER tarafından yapılan “Yabancıların Konut Alımı Eğilimi” araştırmasının anket sonuçları da kurul üyelerinin dikkatine sunuldu. GYODER Yüksek İstişare Kurulu'nun bir sonraki gündemi ise Altyapı GYO'ları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları olarak belirlendi.



BEKLEYEN SORUNLARA DİKKAT ÇEKİLDİ


Toplantıya ilişkin yapılan açıklamada; katılımcıların görüşlerine yer verildi. Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, dört yıllık seçimsiz dönemin sağladığı siyasi istikrarın katkısı ve ülkede konut ihtiyacını destekleyen dinamiklerin etkisiyle konut satışları açısından canlı bir döneme girildiğini belirtti. Kurum, “Yabancı ülke vatandaşlarının ülkemiz gayrimenkul sektörüne ve şirketimiz projelerine ilgisi devam etmekte olup, bu ilginin sonucu satış verilerinde de çok açık bir şekilde kendini göstermektedir” dedi.



Öneri paketİ sunacaklar


GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise sektörün sağlıklı büyümesi ve ilerlemesi açısından doğru ve daha çok veriye ihtiyacı bulunduğunu belirtti. Mevzuatın bazı maddeleri sebebiyle yaşanan tavsiye, oturma izni, banka kredi teminatları


gibi önemli başlıkların yanı sıra vergi, KDV, mükerrer harçlar ve imar mevzuatı ile ilgili sorunları da irdelediklerine işaret eden Torun, “GYODER olarak bu başlıklar doğrultusunda ilgili kurumlara bir öneri paketi hazırlayacağız” dedi.



İstikrarın yansıması var


GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik de yabancıya konut satışının giderek büyüdüğünü ve bunun sürdürülmesinin yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlı olduğunu belirtti. Yabancıya satışta, Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatçıya verilen teşviklerden sektörel olarak yararlanmayı umduğunu kaydeden Çelik, 1 Kasım seçim sonuçları ve elde edilen istikrarın, yatırım ortamı yönünden olumlu değerlendirildiğini vurguladı.


#Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derne
#Gayrimenkul
#İnşaat firmaları
#Avni Çelik
8 yıl önce