|

Gaz ihracatçısı ülkeler Tahran'da buluştu

İran'da "Gaz İhracatçısı Ülkeler Forumu (GECF) Enerji Bakanları Olağanüstü Toplantısı" başkent Tahran'da başladı. GECF üyesi ülkeler dünyadaki gazın yüzde 42'sini üretiyor. Depolanmış gazın yüzde 67'sini ve borularla taşınan gazın yüzde 38'ini elinde bulunduran üye ülkeler, dünya gaz ticaretinin ise yüzde 85'ini gerçekleştiriyor.

Yeni Şafak
11:18 - 21/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 10:04 - 21/11/2015 Cumartesi
AA

İran'da "Gaz İhracatçısı Ülkeler Forumu (GECF) Enerji Bakanları Olağanüstü Toplantısı" başkent Tahran'da başladı.



İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene'nin başkanlığında Homa Otel Konferans Salonu'ndaki toplantıya Azerbaycan, Hollanda, Kazakistan, Irak, Libya, İran, Norveç, Mısır, Bolivya, Cezayir, Venezuela, Umman, Katar, Ekvator Ginesi, Trinidad ve Tobago ile Birleşik Arap Emirlikleri enerji bakanlığı heyetleri de katıldı.



Pazartesi günü yapılacak "GECF Ülke Liderleri 3'üncü Zirve Toplantısı" çalışma gündemi ve bildirgesinin hazırlanması amacıyla yapılan toplantının açılış konuşmasında Zengene, ülkesinin GECF toplantısının ev sahipliğini yapmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.



Üye ülkelerin uzman heyetleri tarafından taslağı hazırlanan bildirge hakkında konuşan Zengene, "Hazırlığı yapılan bildirgede, önceki iki toplantıda gündeme getirilen GECF ülkelerinin kendi enerji kaynakları üzerindeki haklarının korunması ve üye ülkeler arasında yapılacak işbirlikleri ve koordinasyon iradesinin güçlendirilmesi görüşlerine yer verilmiştir" dedi.



Formun 12 asil üyesi, Cezayir, Bolivya, Mısır, Ekvator Ginesi, İran, Libya, Nijerya, Katar, Rusya, Trinidad ve Tobago, Venezuela, Birleşik Arap Emirlikleri ülkeleri iken, Hollanda, Norveç, Irak, Umman ve Peru ise toplantılara gözlemci ülke statüsünde katılıyor.



GECF üyesi ülkeler dünyadaki gazın yüzde 42'sini üretiyor. Depolanmış gazın yüzde 67'sini ve borularla taşınan gazın yüzde 38'ini elinde bulunduran üye ülkeler, dünya gaz ticaretinin ise yüzde 85'ini gerçekleştiriyor.

#İran
#Tahran'da GECF toplantısı
#İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene
8 yıl önce