|

Gebze-Halkalı banliyö hattı açıldı

Halkalı-Gebze arasında bulunan eski banliyö hatlarında 2013 yılından beri süren yenileme çalışmaları tamamlandı. 76.6 kilometrelik Gebze-Halkalı Banliyö Hattı bugün açıldı. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "İstanbul’un 10 ilçesi bu hattı doğrudan kullanma imkanına sahip olacak. İstanbul trafiğinde çok önemli bir rahatlamaya yol açacak" dedi.

Yeni Şafak
12:45 - 12/03/2019 Tuesday
Güncelleme: 14:10 - 12/03/2019 Tuesday
Yeni Şafak
76.6 kilometrelik Gebze-Banliyö hattı açıldı.
76.6 kilometrelik Gebze-Banliyö hattı açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı açılışında konuştu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Gebze – Halkalı tren hattı eskiden 185 dakikada kat edilebilen bir mesafeyken şimdi 115 dakikaya inerek, İstanbullulara net 1 saat 10 dakika kazandıracak. Görüyorsunuz hizmet başka bir şey, laf başka bir şey. CHP’lilerin böyle bir derdi var mı? Böyle bir sıkıntısı var mı? Ama bizim derdimiz hizmet. İstanbul’un en işlek ve dolayısıyla trafik yoğunluğu en çok olan bu hat, saatte tek yönde 75 bin, gündeyse 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacak. Bir başka ifadeyle normalde ancak 100 bin araçla taşınabilecek yolcuyu, bu hattımız tek başına gidecekleri yerlere ulaştıracak.

İstanbul’un 10 ilçesi bu hattı doğrudan kullanma imkanına sahip olacak. İstanbul trafiğinde çok önemli bir rahatlamaya yol açacak.

1,4 milyar avro yani yaklaşık 8.5 milyon avro harcanan bu hattın açılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu hatla birlikte İstanbul'un 170 km olan raylı sistem uzunluğunu 63 km ile 233 km'ye çıkarmış oluyoruz.


HEDEF ÖNCE 500 KM ARDINDA DA 1100 KM

İstanbul Belediye Başkanlığı'nı kazandığımız 1994 yılında şehrin sorununun çözümünün raylı sistemlerden geçtiğini öngörmüştük.

Bu kardeşiniz 4,5 yıl ülkenin Cumhurbaşkanı mı? Burada şimdi İBB Başkanı Binali Yıldırım Bey ve ilçelerde de tüm arkadaşlarımla el ele vereceğiz ve İstanbul'umuzu ayağa kaldıracağız. Br tarafta iktidar bir tarafta da yerel el ele vererek bu kalkınma hamlesini sürdüreceğiz.

94'te Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumda nasıl bir Kartal vardı? Çöp, çukur, çamur vardı, asfalt parke yoktu.

Bay Kemal sen yalan söyledikçe biz de paraları alacağız. CHP'li milletvekilleri garibime her ay maaşlarından 5 bin lira veriyorlarmış. Yardım sandığı. İşte yalan söyleme de böyle bir duruma düşme. Kazandığım tazminatları Mehmetçik Vakfı'na bağışlayacağım. Dürüst ol.


LONDRA'DAN PEKİN'E

  • Bu hattın önemli bir özelliği de Londra'dan Pekin'e uzanacak Demir İpek Yolu Hattı'nın İstanbul ayağını burası oluşturuyor. Londra'dan gelen buradan Pekin'e gidebilecek.

Yine bu katla birlikte YHT’lerimiz artık Pendik’i son durak olarak kullanmayacak Halkalı’ya kadar devam edecek. Bu süreçte Marmaray çok önemli. Şayet bugün nüfusu 15,5 milyonu bulan İstanbul benim belediye başkanlığımda 8,5 milyondu. Bak 7 milyon daha artmış. Geçmişteki bir asırlık ihmallerin son 25 yılda kısmen telafi etmemiş olsaydık inanın bana İstanbul tamamen felç olurdu.

Bütün buraların imarı, yeşil alanlarıyla bambaşka konuma taşıdık. Geçtiğimiz yıl İstanbul'u nüfusu kadar turist ziyaret etmişse, nedeni budur. İstanbul'u dünyanın en çok ziyaret edilen şehirler listesinde ilk sıralara çıkarmaya kararlıyız.

Önümüzde bir mahalli idareler seçimi var. Burada belediye başkanlarını seçeceğiz. Belediye başkanlarının vizyonlarının ne kadar önemli olduğunu bu raylı sistemler tek başına göstermekte önemlidir. Sandıkta yapılacak hatanın bedelini tüm şehir ödüyor. Biz son 25 yılda 1 asırlık eksikleri gidermenin mücadelesini verdik.

Kartal’da yaşanan olayı bir kenara koymak mümkün mü? 21 kardeşimiz orada rahmetli oldu, 14 kardeşimiz yaralandı. Peki, şimdi buradan biz nasihat almayacak mıyız? Ben diyorum ki işte buradan hareketle kentsel dönüşüm değişim projelerimizi hayata geçirelim. Biz sizin gönüllülük esasına göre kira bedellerinizi ödeyeceğiz.

Ve bir taraftan da inşaatlarımızı yine yatay mimariyle yapacağız. İster onları yaptığımız yere, ister farklı yere gelin oturun; nereyi arzu ederseniz. Çünkü biz kaçak yapılan bu çarpık yapılaşmayla insanımızı devamlı deprem tehdidinin de olduğu şu İstanbul’da sıkıntı içinde yaşamasını istemiyoruz.


Bizim hem Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklarımız olarak, hem büyükşehir olarak İstanbul için çok büyük hayallerimiz, hedeflerimiz, projelerimiz var. Biz İstanbul’a aşığız. İstanbul’a sevdalıyız. İstanbul Büyükşehir’e hükümetimizin en tecrübeli, şehri en iyi bilen bakanı olan ve daha sonra Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı yapan Binali Yıldırım kardeşimizi bundan dolayı aday gösterdik. Bu güzel ilçemizin CHP’li belediyenin elinde nasıl örselendiğini çok iyi biliyoruz. Engelli kardeşimizin ensesine tokadı atanları biz çok iyi biliyoruz.

185 DAKİKADAN 115 DAKİKAYA DÜŞECEK

Bakanlığın Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce çalışmaları yürütülen Marmaray Projesi'ni de içine alan Gebze-Halkalı arasındaki 76,6 kilometrelik demir yolu hattında 13,6 kilometrelik Marmaray'ın açılışının ardından geriye kalan 63 kilometrelik demir yolu hattının hizmete girmesi için çalışmalar tamamlandı.


Asya yakasında Ayrılık Çeşmesi'nden Gebze'ye 43,8 kilometre, Avrupa yakasında Kazlıçeşme'den Halkalı'ya 19,2 kilometre olmak üzere toplam 63 kilometre uzunluğundaki çift hat ve mevcut istasyonların kaldırıldı. İki hat arasındaki mesafeyi 185 dakikadan 115 dakikaya düşürecek olan proje kapsamında tüm altyapı ve istasyonlar yeniden inşa edildi. Hat bugün hizmete girdi.

2013 YILINDAN BU YANA ÇALIŞMALAR SÜRÜYORDU

Haydarpaşa-Gebze arasında bulunan, 29 Mayıs 1969 yılından bu yana hizmet veren banliyö tren hattının Pendik-Gebze bölümü 29 Nisan 2012 de, Kazlıçeşme-Halkalı bölümü 1 Mart 2013'de, Haydarpaşa-Pendik arasındaki bölüm 19 Haziran 2013'te yapılan son seferlerin ardından kapatılmıştı. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesi ve Marmaray'la entegre olarak çalışması planlanan hattaki yenilenme çalışmaları nedeniyle, raylar sökülmüş, pek çoğu tarihi eser statüsünde bulunan istasyonların da yenilenmesine karar verilmişti.


Yapım süresi 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının 2015 yılı Haziran ayında sonuçlandırılması hedeflenmişti. Ancak aradan geçen süre içinde yapımı üstlenen firma, maliyetlerdeki aşırı artışı gerekçe göstererek 2014 yılının Ekim ayında çalışmaları durdurmuştu. Sorunların çözülmesinin ardından çalışmalar 2015 yılı içinde tekrar başlamıştı.



TEST ÇALIŞMALARI TAMAM

70 aylık çalışmanın ardından tamamlanan Halkalı-Gebze hattı hizmete açıldı. Hatta banliyö trenlerinin kullanacağı iki hattın yanında hızlı tren seferlerinin yapılacağı bir hat daha bulunuyor. Büyük açılış öncesinde hat üzerinde banliyö hatları ve hızlı trenlerle yoğun bir şekilde test çalışmaları yapıldı. Banliyö trenleri testler sırasında her durakta bekleyerek aslına uygun seferler yaptı.


GÜNDE 1 MİLYON YOLCU TAŞINACAK

43 istasyonun bulunacağı Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikada seyahat edilebilecek. Hatta Bakırköy’den Bostancı’ya 37 dakika, Söğütlüçeşme-Yenikapı'nın seyahat süresi ise 12 dakika olacak. Hatta günde 1 milyon yolcunun taşınması planlanıyor.

GEBZE-HALKALI HATTINDA BULUNAN İSTASYONLAR

Gebze – Halkalı hattında toplam 41 istasyon bulunuyor.

İşte hattın güzergahı; Halkalı, Mustafa kemal, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy,Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar, İbrahimağa, Söğütlüçeşme, Feneryolu,Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi, Gebze.

YENİ TREN HATTININ ENTEGRE OLACAĞI HATLAR

Halkalı istasyonunda M1B Yenikapı-Halkalı metro hattı ile,

Ataköy istasyonunda M9 İkitelli-Ataköy metro hattı ile,

Bakırköy istasyonunda M3 Bakırköy-Başakşehir metro hattı ile,

Yenikapı istasyonunda M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı,

M1B Yenikapı-Kirazlı ve M2 Yenikapı-Hacıosman metro hatları ile,

Sirkeci istasyonunda T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattı ve denizyolları ile,

Ayrılık Çeşmesi istasyonunda M4 Kadıköy-Tuzla metro hattı ile,

Üsküdar istasyonunda M5 Üsküdar-Çekmeköy metro hattı ile,

Göztepe istasyonunda M12 Göztepe-Ümraniye metro hattı ile,

Bostancı istasyonunda M8 Bostancı-Dudullu metro hattı ile,

Pendik istasyonunda M10 Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı ile,

İçmeler istasyonunda M4 Kadıköy-Tuzla metro hattı

#Gebze
#Halkalı
#Banliyö
#Marmaray
5 years ago