|

Güneş enerjisi sayesinde 200 bin TL tasarruf

Diyarbakır’da GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (GAPUTAEM) tarafından 3 dekarlık tarım dışı araziye kurulan “Güneş Tarlası” adlı güneş enerjisi santrali kurumun her yıl 200 bin lira enerji faturasından tasarruf etmesini sağladı.

Yeni Şafak
10:45 - 16/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:46 - 16/08/2017 Çarşamba
IHA
'Güneş Tarlası' projesi, GAPUTEM’in enerji faturasından yılda 200 bin lira tasarruf edilmesini sağladı.
'Güneş Tarlası' projesi, GAPUTEM’in enerji faturasından yılda 200 bin lira tasarruf edilmesini sağladı.

Diyarbakır’da GAPUTAEM ve Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliğiyle 2015 yılında hayata geçirilen “Güneş Tarlası” projesi, GAPUTEM’in enerji faturasından yılda 200 bin lira tasarruf edilmesini sağladı. GAPUTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, “Kurum olarak 2014 yılında Karacadağ Kalkınma Ajansına ‘Güneş Tarlası’ projesini sunduk. Bu kabul gördü. Bizim projedeki amacımız bölge çiftçisi ve yatırımcının güneş enerjisi potansiyelinden faydalanmak, farkındalık oluşturmak. Bu konuyla ilgili hem yatırım hem de çiftçinin kendi enerji ihtiyacını karşılamayı amaçladık. Bu kapsamda projemizi 2015 yılında bitirdik. Proje başında kendisini 6 yılda amorti edeceğini düşünüyorduk ama son 3 yılda kendini yüzde 80 oranında amorti etti. Yani 4 yılda kendini amorti edecek bir proje. Yaklaşık 1 milyon liraya mal oldu projemiz. Kendi kurumumuzun enerji ihtiyacının yüzde 55’ini karşılıyor. Projeyi 3 dekarlık kıraç bir alanda kurduk” dedi.

Projeye başladıklarında bölgede bu konuda pek bir yatırım olmadığına dikkat çeken Sümerli, şunları kaydetti:

“Biz ‘Güneş Tarlası’ projesini kurduğumuzda Diyarbakır’da hatta bölgede bu alanda pek bir yatırım yoktu. Bizim amacımız da bu bir model teşkil etsin ve gerek çiftçilerimiz gerekse yatırımcılarımız gelip baksın, bunu bir gelir kaynağı olarak yenilenebilir güneş enerjisini tarıma elverişli olmayan alanlarda değerlendirsin. Bu şekilde hem arazilerini değerlendirmek hem kendi enerjilerini karşılayabilmek hem de alternatif enerji kaynaklarını kullanabilmekti. Dönem dönem çiftçilerimiz ve yatırımcılarımız gelip incelediler. Bugün artık çiftçilerimiz ve yatırımcılarımız bu alanda birçok proje hazırlayıp sunmuş bulunmakta. Umarım bölgemizde yenilebilir enerji kaynaklarından daha fazla faydalanır ve bölgemizin bu potansiyelini de değerlendirmiş olur. Önemli bir gelir kaynağı önemli bir yatırım. Bu bölge Türkiye ortalamasının üzerinde bir güneşlenme süresine sahip. Yaklaşık gün içerisinde güneşlenme saati 7.85 saat civarında. Bu da çok önemli bir güneşlenme süresi saat olarak. Bu potansiyeli değerlendirmek hem bölgenin kalkınmasına hem üretici ve yatırımcıya gelir kaynağı olacağına inanıyorum. Gelen ziyaretçilerden ve taleplerden anlıyoruz ki amacımıza ulaştığımızı söyleyebiliriz. Çok olumlu tepkiler aldık. Çok örnek ve model bir tesis oldu. Biz yaptığımızda en büyük kapasite 250 kilowatt civarındaydı ama şimdi 500 kilowatt ve 1 megawatta kadar enerji santralleri kurulmasına izin verilmeye başlandı. Bölgede de baya talep olduğunu biliyoruz ve amacımıza ulaştığımıza da inanıyorum."

Yılda 200 bin lira tasarruf

Santralin yılda yaklaşık olarak 200 bin lira enerji faturasından tasarruf sağladığını kaydeden Sümerli, “Bu 3 dekarlık alanda biz kurumumuzun yaklaşık yüzde 55’lik kısmını karşılıyoruz. Bu da bizim yıllık olarak enerjiye ödediğimiz bedel üzerinden yaklaşık 200 bin lira tasarruf sağladı. Yıllık ortalama geliri 200 bin lira civarındadır. Sadece güneş santralleri değil diğer konularda da araştırma geliştirme çalışmaları yürütüyoruz. Biz bir araştırma geliştirme kuruluşuyuz ve 11 ilin araştırma geliştirme çalışmalarını yürütüyoruz. Amacımız kırsal alanda yaşayan çiftçimizin, üreticimizin refah düzeyini yükseltmektir. Bu amaçla yeni teknoloji yeni ıslah çalışmaları ve yeni bilgi birikimlerini geliştirip onlara ulaştırma, onlarla paylaşma temel amacımızdır. Çiftçilerimiz sadece güneş enerjisiyle ilgili değil tüm tarımsal sorunlarıyla ilgili bize gelip bilgi alabilirler” diye konuştu.

#Güneş
#Enerji
#Diyarbakır
7 yıl önce