|

Güvenlik endişesi Türkiye’ye petrol sevkiyatını coşturdu

Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı’ndan geçen yıl taşınan petrol 2014’e göre 4 kat artarak, 192,4 milyon varile yükseldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:32 - 26/01/2016 Salı
Yeni Şafak

Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile Türkiye üzerinden piyasalara sevk edilen Irak petrolünün miktarı, 2015'te bir önceki yıla göre yaklaşık dört katına çıkarak, 48,6 milyondan 192,4 milyon varile ulaştı. Uzmanlar bölgedeki istikrarsızlık ve çatışmalar nedeniyle Türkiye'nin enerji sevkiyatında güvenli bir koridor olma rolü yeniden öne çıktığına işaret ediyor. Irak bölgesi için hayati önem taşıyan petrolün bir bakıma tek alternatifi Türkiye durumunda.



GEÇİŞLERDE AKSAMA GÖRÜLÜYOR


Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Bilgay Duman, söz konusu artışın nedenleri arasında, ilk sırada güvenlik faktörünün geldiğini ifade etti. Duman, “Irak'tan petrol akışındaki artışın ilk nedeni Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın geçiş noktasındaki güvenliğin önemli ölçüde sağlanmış olmasıdır. Irak'ın kuzeyindeki geçiş hattı üzerinde DAEŞ ve PKK saldırıları nedeniyle zaman zaman petrol geçişinin aksadığını biliyoruz. Ancak 2015'te Irak'ta hem DAEŞ geriledi hem de petrol boru hattının geçtiği bölgelerdeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) etkinliği nedeniyle PKK üzerindeki baskısı arttı” değerlendirmesinde bulundu.



Nisan ayında miktar arttı


BOTAŞ verilerine göre, geçen yıl Irak-Türkiye hattından dünya piyasalarına aktarılan petrolün miktarı, önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 300 artışla, 192 milyon 426 bin varile ulaştı. Bu miktar 2014'te yaklaşık 48 milyon 663 bin varil civarında kaldı. Sevkiyat miktarları nisandan sonra artarak, yılın son 4 ayında 18'er milyon varilin üzerinde seyretti.


#Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı
#petrol sevkiyatı
#Bilgay Duman
8 yıl önce