|

'Havaş kandırmacası'na kim dur diyecek?

İstanbul'da havalimanı ile şehir merkezi arasında yolcu transferinde karşı karşıya gelen Havataş ve Havaş arasındaki rekabet yeni boyutlara taşınıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 18/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 02:42 - 18/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Havataş Yönetim Kurulu Üyesi Emir Günaydın, “Havaş, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne yıllardır ne kadar kira ödüyor? Havataş olarak biz ayda binlerce lira kira bedeli ödeyerek iş yapıyoruz. Bu kurum çalıştığı son güne kadar DHMİ'ye ne kadar ödemiştir? Havaş ve Devlet


Hava Meydanları İşletmesi'nin kamuyu bu konuda aydınlat-


malarını bekliyorum" dedi.



HAVAŞ, AYDA 10 MİLYON TL KAZANIP 100 BİN LİRA VERİYOR


“Havaş'ın Devlet Hava Meydanları İşletmesini (DHMİ)'yi kandırmasına kim dur diyecek?" diyen Günaydın, “Bu sorunun cevabını merak ediyorum. Havaş yetkisi ve hukuki geçerliliği olmadığı halde DHMİ ile ihalesiz bir anlaşma yaparak kendine 'hukuki çalışıyorum' imajı verdirmek suretiyle ve kazancının da yarısını vermeyi taahhüt ederek çalışmayı sürdürmesiyle kamuyu zarara uğratmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.



Bu konunun detaylarını da anlatan Havataş Yönetim Kurulu Üyesi Günaydın, şunları kaydetti: “Hesaplamalarımıza göre; Havaş'ın Türkiye genelindeki aylık karının yarısı 5 milyon TL'yi bulmaktadır. Ancak araştırmalarımızda bu şirketin kamuya aylık 100 bin TL bile vermediğini öğrendik. Yani yıllık 59 milyon TL, 10 yılda da yaklaşık 600 milyon TL'ye yakın haksız kazanç elde edilmekte, devlet zarara uğratılmaktadır. Havaş, buradan aldığı güç ile devletin bütün havalimanlarındaki özelleştirmelerini de kolaylıkla almaktadır."



KAMUYA 10 KAT DAHA FAZLA KAR VERİRİZ


Şahsı ve şirketi Havataş olarak, Havaş'ın verdiği kar bedelinin 10 katına bu işi yapmaya talip olduklarını vurgulayan Günaydın, “DHMİ madem bu işi ihalesiz verebiliyor, 10 katı fiyata bize de versin" önerisinde bulundu. Günaydın, bununla alakalı gerekli tüm yetkili makamların soruşturma başlatarak konuyu araştırmalarını beklediklerini ve titizlikle süreci takip edeceklerini sözlerine ekledi.



Havataş milyonlarca lira zararda


Havaş ile Havataş şirketleri arasında, 'Havalimanı-kent merkezi hattı' ile ilgili yaşanan rekabet, 'korsan taşımacılık' iddiası ile yargıya da taşınmıştı. Havataş markasını yaratan Günaydın Turizm-Çimen Turizm ortaklığı, 2011 yılında, İETT Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi kazanarak İstanbul Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanı arasında yolcu taşımaya başladı. 24 otobüsle hizmete başlayan şirket, bu süreçte de İstanbul'da Havaş'ın yolcu taşımaya devam etmesine tepki gösteriyor. 3 yıl önce İstanbul'da Havaş'ın şehir merkezi ile havalimanları arasında taşımacılığı ise mahkeme kararı ile durduruldu. Ancak Havaş, mahkemeye başvurarak ihaleyi kaybetmesine rağmen uzun bir süre daha usulsüz taşımaya devam ediyor. İhaleyi kazanan Havataş ise bu haksız rekabet nedeniyle milyonlarca lira zarara uğradı.



#Havataş
#Devlet Hava Meydanları
#havalimanı
#Havaş
8 yıl önce