|

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Yüksek kur hedeflendiği doğru değil

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik iddialar doğru değil” dedi. Büyüme, ihracat ve istihdamdaki güçlü rakamlara dikkat çeken Elvan, “Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor” diye konuştu.

Nur Banu Aras
00:00 - 13/11/2021 Cumartesi
Güncelleme: 22:48 - 12/11/2021 Cuma
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik iddialar doğru değil” dedi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılı bütçesini sundu. Pandemi sürecinin makroekonomik dengeleri ciddi ölçüde sarstığını söyleyen Elvan, büyüme, ihracat ve istihdamdaki güçlü rakamları dikkat çekti.

%9’UN ÜZERİNDE BÜYÜME

Öncü göstergelerin yılın ikinci yarısında ılımlı bir iç talebe ve güçlü bir ihracata işaret ettiğini anlatan Elvan, “Böylece 2021 yılında büyümenin dengeli bir görünüm ile yüzde 9’un üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.


İSTİHDAMDA SALGIN ÖNCESİ DÖNEM

Finansal piyasalardaki hareketliliğe ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Lütfi Elvan “Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor” dedi.

Türkiye’nin 2021 Ocak-Eylül döneminde 2,2 milyon istihdam artışı ile salgın öncesi dönemin üzerine çıktığını vurgulayan Elvan, “Sanayicimizin ara eleman ihtiyacını karşılamak için mesleki eğitim merkezlerini gençler açısından daha cazip kılacağız. Bu amaçla hem kalfalık döneminde alınan ücretlerde iyileşme sağlayacak hem de bu merkezlerde eğitim gören öğrencilerin ücretlerini kamu olarak karşılayacağız. Böylece yaklaşık 160 bin olan mesleki eğitim merkezlerinin kapasitesini 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Esnafa Hazine destekli kredi

  • Esnafın 2021’den önce kullandığı Hazine destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75’ini yıl sonuna kadar devlet tarafından karşılanacağını belirten Elvan, “Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpası kamu maliyesidir. Bütçemizi, ekonomiye ve ihtiyaç sahibi sosyal kesimlere destek vermek için 20 yıldır esnek bir yaklaşımla yönetiyoruz. Bunu yaparken de mali disiplin şiarımızdan asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.”

Bütçe açığı yüzde 3,5’un altında

2021 yılı bütçesinde yüzde 4,3’lük bir bütçe açığı öngördüklerini vurgulayan Elvan, “Bu yıl yüzde 3,5’in altında bir bütçe açığıyla kapatacağız. Böylece Türkiye dünyada bütçe açıklarının çift haneleri, borçluluk seviyelerinin ise üçlü haneleri gördüğü bir ortamda sağlam ve ihtiyatlı kamu maliyesi politikalarıyla pozitif ayrışmaya devam edecek” dedi.

‘Yüksek kur’ isteğimiz doğru değil

  • Döviz kuruna ilişkin son dönemde yapılan yanlış yorumlara değinen Elvan, şunları kaydetti: “Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir. Piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte, önümüzdeki yıl yurt içinde döviz cinsi borçlanma yapmayı planlamıyoruz.”
#​Hazine ve Maliye Bakanı
#Lütfi Elvan
#Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu
2 yıl önce