|

Hizmet ihracatçısı birliğine kavuşuyor

Kanuni yapısı oluşturulan Hizmet İhracatçıları Birliği’nin bu yıl kurulması bekleniyor. 14 milyar $'lık hizmet ihracatına sahip nakliye ve lojistik sektörünün temsilcisi UND Başkanı Nuhoğlu, “Bu, devlet nezdinde mal ihracatıyla hizmet ihracatının aynı değerde görüldüğünü gösteriyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 01:49 - 3/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Bu yıl içerisinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde kanuni altyapısı tamamlanan Hizmet İhracatçıları Birliği'nin kurulması bekleniyor. Söz konusu birlik, 2023'teki 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefinde önemli rol üstlenecek. Halihazırda 60 milyar dolarlık hizmet ihracatının 14 milyar dolarının lojistikten geldiğini kaydeden Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, “2016 yılında bu birlik oluşturularak hizmet ihracatı yapılacak. Bu da, devlet nezdinde mal ihracatıyla hizmet ihracatının aynı değerde görüldüğünü gösteriyor” dedi. UND verilerine göre, 400 bin kişinin çalıştığı Türk taşımacılığı ve lojistiği, turizmden sonra en büyük hizmet ihracatçısı konumunda yer alıyor.



NAKLİYECİ SAYISI DÜŞTÜ


UND Başkanı Nuhoğlu, uluslararası taşımacılık ve lojistik sektörünün 2015 yılı gerçekleşmeleri ile 2016 yılı hedeflerini paylaştı. Taşımacılık ve lojistik sektörüne, tüm dünyada yükselişe geçen korumacılık anlayışının büyük engel oluşturduğunu anlatan Nuhoğlu, Türkiye'de de ihracatın 10 yıl içinde 3 kat artmasına rağmen taşımacılık şirketleri sayısının 450'den 409'a gerilediğine dikkat çekti. Uluslarası engellemelere karşı Ekonomi Bakanlığı ve TİM'in de destekleriyle haklarını aradıklarını ifade eden Nuhoğlu, başta Bulgaristan ve Romanya olmak üzere AB ülkelerinde yüksek geçiş ücreti, tren kullanım zorunluluğu, belli bölgelere giriş yasağı gibi birçok sorunla karşılaştıklarını belirtti.



'TRANSİT ENGEL' KAYBI 3,5 MİLYAR AVRO


Türk taşımacıların çoğunlukla Orta Asya, Kuzey Rusya, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde sıkıntı yaşadığını belirten Nuhoğlu, transit engellerin ticaretimize 3,5 milyar avroluk bir zararı olduğunu açıkladı. Başkan Nuhoğlu, geçtiğimiz üç yılda özellikle Irak'ta düşen taşımacılık faaliyetlerinin sektörü ciddi vurduğunu söyledi. Irak'a üç yıl önce yapılan 600 bin seferin şu an 475 bine düştüğü kaydediliyor. Nuhoğlu, Rusya ile yaşanan 'jet krizi' nedeniyle % 30'luk toplam taşımada kayıpları olduğunu da açıkladı.



SURİYE'DE % 198'LİK ARTIŞ


Develüasyona girmeleri nedeniyle Azerbaycan ve Gürcistan'da büyük kayıplar yaşandığına değinen Nuhoğlu, 2015'de Suriye'ye taşımacılık sayısının ise üç yıl içinde yüzde 198 artarak 168 bine çıktığını, bunun da Suriye'de talebin ithalatla karşılandığını ortaya koyduğunu vurguladı. İran'a ikili taşımalarında 2013'e göre de yüzde 70 sefer artışı olduğunu da belirten Nuhoğlu, ambargo sonrası İran'da transit taşımacılık ve İran içi dağıtım hizmetlerinin büyük fırsatlar doğuracağını söyledi.





Başbakanın gündeminde 'Hazar' da var


UND Başkanı Nuhoğlu, önce İran ardından Rusya ile yaşanan krizlerin ardından gündeme gelen Hazar Geçiş Güzergahı'nın durumu değerlendirdi. Projeye başta Azerbaycan olmak üzere hem Türkmenistan hem de Kazakistan'ın sahip çıkmalarının önemine dikkat çeken Nuhoğlu, “O koridor bizim için hem süre hem rekabet adına önemli. Hazar Geçişi, Başbakan Davutoğlu'nun 6 Şubat'taki Kazakistan programına da dahil edildi” dedi. Rusya krizi öncesi haftada 3-4 aracın kullandığı Hazar Geçişi'ni şu an 180 araç tercih ediyor. Güzergaha konulan hedef ise yıllık 25 bin araç geçişi.



YERLİYE ALMAN ENGELİ


Nuhoğlu ayrıca, Batı ülkelerine 150 bin ihrac taşımasını Türkiye'de kurulu Alman menşeli firmaların gerçekleştirmesini eleştirerek, “Türk nakliyesini engellemek bindiğin dalı kesmektir” dedi.


#Develüasyon
#Orta Asya
#Kuzey Rusya
#Güneydoğu
#Hizmet İhracatçıları Birliği
8 yıl önce