|

Hükümet gıda fiyatlarını korumaya alacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla gıda ürünlerinde arz-talep, dış ticaret ve üretim-tüketim dengelerini temel alarak fiyat gelişimini izleyecek "Değerlendirme Komitesi" kuruluyor.

11:06 - 9/12/2014 Salı
Güncelleme: 11:39 - 9/12/2014 Salı
DHA
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Resmi gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan genelgesinde, "Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi"nin kurulduğunu açıkladı. Genelgeye göre Komite, gıda ve tarım ürünlerinin, kısa ve uzun vadeli arz-talep, ihracat-ithalat ve üretim-tüketim değişimleri ile bu değişimlerin ve dağıtım zincirindeki gelişmelerin fiyatlara olası etkilerini izleyecek, değerlendirecek ve gerekli görülmesi halinde, alınacak tedbirlere ve uygulanacak politikalara ilişkin önerilerde bulunacak.


Davutoğlu genelgede, "Komite, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında; Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma ve Maliye Bakanlıklarının Müsteşarları, Hazine Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı'nın katılımıyla oluşturuldu" dedi.


KURAKLIK, DON, AŞIRI YAĞIŞ ETKİLERİ


Davutoğlu genelgede, gıda ve tarım ürünleri arzının ve fiyatlarının sürdürülebilir bir yapıda olmasının, gerek toplum sağlığı açısından gerekse sosyal ve ekonomik açılardan önem taşıdığına işaret ederek, "Ülkemizde tarımsal üretim; kuraklık, don, aşırı yağış ve diğer doğal afetler gibi iklim koşullarına ve üretim tercihlerinde yaşanan beklenmedik değişimlere göre şekillenmektedir" dedi ve ekledi:

DAĞITIM ZİNCİRİNDE YAPISAL SORUNLAR

"Ayrıca, dağıtım zincirindeki yapısal sorunlar üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasındaki ilişkiyi bozmakta ve fiyatlardaki dalgalanmaların boyutunu artırabilmektedir. Tarımsal üretim ile gıda ve ürün fiyatlarında çeşitli şekillerde ortaya çıkan dalgalanmalar nedeniyle bu piyasaların yakından takibi gerekmektedir."


ÜÇ AYDA BİR TOPLANACAK


Genelgeye göre Komite, üç ayda bir veya gerektiğinde başkan veya üyelerden birisinin talebi üzerine en geç bir hafta içerisinde toplanacak ve görev alanı ile ilgili konuları görüşerek Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na raporlayacak.

Komite, gerekli gördüğünde, diğer bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları ile sektör temsilcilerini toplantılarına davet edebilecek. Komite tarafından ihtiyaç duyulması halinde; alt komite, danışma grupları ile geçici ve kalıcı çalışma grupları oluşturulabilecek.


MERKEZ BANKASI İSTEMİŞTİ


Komite'nin kuruluşuna ilişkin talep, gıda fiyatlarını, yüksek düzeylerde seyreden enflasyonun önemli nedenleri arasında gösteren Merkez Bankası'ndan gelmişti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen Eylül ayının başında ekonomi bakanlığı'nda yaptığı sunumda, gıda fiyatlarının enflasyonda iyileşmeyi geciktirdiğini söyledi.

Sunumunda, gıda güvenliğinin 10. Kalkınma Planı'nda önem atfedilen konulardan birisi olduğunu da anımsatan Başçı, "Gıda güvenliğini teminen ürün piyasalarında ve çiftçi gelirlerinde istikrar gözetilerek etkin stok yönetimi, üretim, pazarlama ve tüketim zincirinde kayıpların azaltılması, piyasaların düzenlenmesine ilişkin idari ve teknik kapasitenin güçlendirilmesi ve dış ticaret araçlarının etkin kullanılması sağlanacaktır" dedi.
#gıda
#gıda fiyatları
#gıda komitesi
#ahmet davutoğlu
9 yıl önce