|

Iğdır’da 26 yıl sonra ilk pamuk hasadı yapıldı

Iğdır’da 1989 yılından bu yana yetiştirilemeyen ve 26 yıl aradan sonra denemek amacıyla yetiştirilen pamuğun ilk hasadı yüzleri güldürdü.

Yeni Şafak
17:07 - 12/12/2015 Cumartesi
Güncelleme: 17:29 - 12/12/2015 Cumartesi
IHA

Iğdır'da, 26 yıl aradan sonra yetiştirilen pamuğun hasadı yapıldı.


1989 yılından bu yana yetiştirilemeyen ve 26 yıl aradan sonra denemek amacıyla yetiştirilen pamuğun ilk hasadı yüzleri güldürdü. Uzun süreden beri Iğdır'da pamuğun üretilmediğini, bu nedenle böyle bir girişimde bulunduğunu belirten Murat Karadeniz adlı üretici, pamuk yetiştirmeyi atalarından gördüğünü söyledi. 100 dönümlük bir arazide deneme amaçlı pamuk yetiştirdiğini ifade eden Karadeniz, “1989 yılından beri buralarda pamuk yetiştirilmedi. O zamanın şartlarında pamuk, para etmiyordu. Devletin teşviki yoktu ve çiftçi zarar ediyordu. İnsanlarımız da para kazanamadığı için bu işi bıraktı. Aydın Söke'den Zeki Tekmen ve Özhan Çağlar arkadaşımızla birlikte bir proje düzenledik ve burada yaklaşık 100 dönümlük bir arazide bir ardiye ektik" dedi.


Pamuğu 2 ay geç ekmelerine rağmen iyi bir ürünün yetiştiğini dile getiren Karadeniz, “Ürünü tahlile gönderdik. Pamukta 43,5 verim oranı olduğunu gördük. Yani iplik oranı çok yüksek. Bu da bizi çok memnun etti" ifadelerini kullandı.




Iğdır'daki arazilerin büyük bir bölümünün ekilmediğini belirten Karadeniz, “Buradaki çiftçiler genellikle pancar, buğday ve arpa ekiyor. Bundan da çiftçi, para kazanmıyor. Pamuğun ise hem verimi çok yüksek, hem de getirisi çok. Bu nedenle pamuğun Iğdır Ovası'nda yetiştirilmesini bekliyoruz. Bunun öncülüğünü de biz yapıyoruz" diye konuştu.


Gelecek yıl 2 bin 500 dönümlük bir araziye pamuk ekmeyi düşündüklerini dile getiren Karadeniz, bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, valilik ve bütün yetkililerden destek beklediklerini söyledi.


Daha önceleri 180 günde alınan verimi 120 günde aldıklarını vurgulayan Karadeniz, “Ardiye ekim yaptığımız için, geçte olsa iyi verim aldık. Ekimi 2 ay daha erken yapmış olsaydık, daha da fazla verim alırdık. 10 dönümlük tarlada 5 ton ürün topladık. Deneme amaçlı bir ekim olduğundan hiç kar etmemeyi bile düşünüyorduk. Sadece 10 - 20 kilo çıksa bize yeterli gelecekti. Ürünün bitki ve iplik değerlerini görmek için yaptık. Fakat beklentimizin çok üstünde ürün elde ettik. Iğdır Üniversitesi'nden gelen gözlemciler de ürünün verimliliği karşısında şaşırdılar. İnşallah bundan sonra pamuk ekimini bütün Iğdır'a yayacağız. Umuyoruz ki pamuk, yöre halkı için iyi bir gelir kaynağı olur" dedi.


Pamuk hasadında ilk defa çalışan Bağdagül Koyuncu adlı vatandaş ise, hayatında ilk kez pamuk topladığını belirterek, “Pamuk sayesinde bu mevsimde çalışma fırsatı bulduk. Eskiden Iğdır'da pamuk yetiştiriliyordu. Şimdi yine başlandı. İnşallah daha güzel olur ve bizim de iyi bir iş kapısı olur" şeklinde konuştu.

#Iğdır
#pamuk
#pamuk hasadı
8 yıl önce