|

İhracatçıya kur desteği

Dolardaki aşırı hareketlenmeden ihracatçıları korumaya yönelik Merkez Bankası (TCMB) ve Türk Eximbank’tan hamle geldi. Özellikle TCMB’nin, ihracat ve döviz kazandırıcı reeskont kredileri geri ödemelerinde TL ödeme imkanı getirmesine iş örgütleri tam destek verdi. İhracatçılar bu hamlelerin kurdaki belirsizliği azalttığını belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:34 - 26/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Cesur,Merkez Bankası’nın 
aldığı bu kararın 
dövizdeki artışı bir nebze 
olsun frenleyeceğini 
ve ihracatçıların elini 
güçlendireceğini söyledi
Cesur,Merkez Bankası’nın aldığı bu kararın dövizdeki artışı bir nebze olsun frenleyeceğini ve ihracatçıların elini güçlendireceğini söyledi

Merkez Bankası (TCMB) ve Türk Eximbank’tan, dolar kurundaki aşırı hareketlenmeden ihracatçıyı koruyarak aynı zamanda yurt içi döviz talebini azaltacak hamleler geldi. Merkez Bankası, 31 Temmuz'a kadar vadesi dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı reeskont kredileri geri ödemelerinde TL ödeme imkanı getirdi. TCMB yaptığı yazılı açıklamada, "25 Mayıs 2018 tarihinden önce kullanılan ve 31 Temmuz 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, dolar için 4.2000, euro için 4.90, sterlin için 5.60 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması..." kararlaştırdı. TCMB verilerinden bankacıların yaptığı hesaplamaya göre ilgili düzenleme 3.5 milyar dolarlık reeskont ödemesine tekabül ediyor. Açıklamaya göre kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi geri ödemesinde kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına da karar verildi.

Konuya ilişkin İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, Merkez Bankası’nın adımlarının yerinde olduğunu belirterek, “Panik yapmaya gerek yok” dedi.

YURT İÇİ DÖVİZ TALEBİ AZALIR

TCMB'nin internet sitesinde yer alan verilere göre Mayıs ayında 2 milyar dolar, Haziran'da 1.8 milyar dolar, Temmuz 1.26 milyar dolar reeskont geri ödemesi öngörülüyor. Bankacılar yaklaşık 3-3.5 milyar dolar civarında bir kurumsal döviz talebinin piyasadan çekmiş olacağını hesaplıyor. Reeskont kredilerinde kurun sabitlenmesinin yurt içi döviz talebini azaltabileceğini söyleyen bankacılar, "Oynaklık devam etse de kurdaki soluksuz artış durdu. TCMB faiz artışı sonrası atabileceği diğer adımları da atmaya devam ediyor ki bu gayet iyi" dedi. Reeskont kararının olumsuz taraflarına da dikkat çeken aynı bankacı, TL'deki değer kaybının temel nedenlerinin hala sürmesi nedeniyle kalıcı bir etki yaratmasını beklemediğini söyleyerek, kredilerin TL olarak ödenmesiyle bu kez TCMB rezervlerine bir katkısı yaratmayacağını söyledi.

5 YIL VADELİ KREDİ İMKANI

Öte yandan Türk Eximbank da, ihracatçılara işletme sermayesi finansmanı için altı aylık dönemlerde avro cinsinden ve 10 taksit halinde geri ödenmek üzere toplam 5 yıl vadeli seçenek sunuyor. Türk Eximbank, uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği ve gelecek aylarda yapacağı ilave borçlanmalar kapsamında ihracatçılara işletme sermayesi kredilerinde yine bir pencere açarak daha uzun vade imkanı getiriyor. Bu imkan sayesinde altı aylık dönemlerde avro cinsinden ve 10 taksit halinde geri ödenmek üzere toplam 5 yıl vadeli bir seçenek ihracatçı şirketlerin hizmetine sunuluyor. Dilimler halinde devreye girecek yeni imkan, 28 Mayıs'ta kullandırılmaya başlanacak ve ilk etapta 500 milyon dolar karşılığı avro cinsinden kredi sunulacak.

  • Belirsizlik tam tersine döndü
  • İş dünyası temsilcileri, Merkez Bankası’nın reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitlemesini memnuniyetle karşılarken, TCMB’nin ihracatçının önünü görmesini sağladığını ifade etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, reeskont kredilerinin Türkiye’nin ihracatçısına verdiği en büyük destek olduğunu belirterek, “Merkez Bankası, ihracat reeskont kredi ödemelerinde kur riskini üstlenerek, reel sektör için döviz belirsizliğini tam tersine çevirdi” diye konuştu.

#İhracat
#Merkez Bankası
#Kur
6 yıl önce