|

ihracatta eylül bereketi: Yüzde 40 artış beklentisi

Kurdaki yükselişi fırsata çevirip satışı arttıran ihracatçılar, eylülde yüzde 39’luk artış bekliyor. TİM Başkanı İsmail Gülle, artık herkesin ihracat rakamları ile mutlu olacağını belirterek, “İhracatta eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39’luk artışla gidiyoruz. Bu iyi bir rakam. İnşallah ay sonunu da böyle tamamlarız” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 07:52 - 18/09/2018 Salı
Yeni Şafak
TİM Başkanı İsmail Gülle
TİM Başkanı İsmail Gülle

Türkiye'ye kurla şekil vermek isteyenlerin oyununu ihracatla bozun çağrıları etkisini gösterdi. Yeni Şafak’ın yaptığı ihracat seferberliği çağrısı ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ayın yöndeki çağrıları yüksek perdeden dile getirmesi Eylül ayı rakamlarına olumlu yansıdı. Elindeki malı yüksek kurdan satıp Türk Lirası'na çeviren ihracatçılar, eylül ayında %9'luk artış bekliyor.

Daha çok üretim şart

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin ‘hayırlı olsun” ziyaretinde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, artık herkesin ihracat rakamları ile mutlu olacağını söyledi. Yüzde 39'luk artışın iyi bir rakam olduğunu belirten Gülle, ay sonunu da böyle tamamlamayı beklediklerini aktardı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile sürekli iletişim halinde olduklarına dikkat çeken Gülle, “Orta Vadeli Plan'ın (OVP) temel felsefesinde ihracat olması ve OVP'nin ihracatla şekillenmesi lazım. İhracatın altını dolduracak, ihracatla ilgili her şeyin OVP'de olması lazım. Bu kültürü okullardan başlayarak, ticarete ve her şeyde bir yere götürmemiz gereken bir dönem yaşıyoruz. Biliyoruz ki daha çok üretmeliyiz, daha çok satmalıyız, daha fazlasını yapmalıyız.”


Yeni Şafak çağrı yapmıştı

Yenİ Safak gazetesi de kur oyunlarının başlangıcında ihracatçıya ihracat seferberliği çağrısında bulunmuştu. Günlerce süren yayınların ardından ihracatçılar daha fazla ülkeye ihracat seferberliğine girdi. Vatandaş da ihracata odaklandı. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Yönetim Kurulu'nun Gülle'yi makamında ziyaretinde Gülle, “İhracat rakamları artık sadece gazeteciler ve iş dünyası tarafından değil, vatandaşlarca da takip ediliyor. İhracat kültürü bu noktaya geldi. İhracatı çok daha farklı bir yere taşımamız lazım” dedi.

İhracatçı iki kat süre istiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ihracat bedellerinin yurda getirilmesi hakkındaki tebliği detayları hakkında ihracatçı firmalarını bilgilendirdi. Yaklaşık 1000 şirketin katıldığı toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la geçen hafta tebliğle ilgili 10 çözüm önerisi sunduklarını söyledi. Gülle, “Öneriler arasında ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirme süresinin 180 günden 360 güne çıkarılması, söz konusu bedellerin de yüzde 80’inin bankaya satılma zorunluluğunun yüzde 40’a çekilmesi var” dedi.

  • Bakanlıktan genelge hazırlığı
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni bir genelge üzerinde çalışma yaptığını ve TİM’den de konuyla ilgili görüş istendiğini bildiren Gülle, genelgenin ihracatçıya ciddi bir bürokratik yük getirmemesinin büyük önem arz ettiğini ifade etti. Gülle, “Elden getirilen paranın yatırılması için çok fazla prosedür yer alıyor. Bu transferler, zaten KOBİ’lerimiz tarafından sistemin iyi işlemediği yerlere yapılan ihracatın bedelleri. Dolayısıyla, en basit şekliyle para hesaba yatırılmalı. Pasaport fotokopisi ve Nakit Beyan Formu da ilave süreç oluşturuyor ” şeklinde konuştu.

TİM’in Albayrak’a sunduğu 10 öneri

* 180 günlük süre 360 gün olarak değiştirilmeli.

* İhracat bedelinin bankaya satılması zorunlu olan yüzde 80’lik kısmı yüzde 40’a çekilmeli.

* Kâr marjı düşük sektörlerde ihracat bedellerinin dövize çevrilmesinde döviz kuru sabit tutulmalı.

* İhracatın tebliğ kapsamına kimlerin girdiği net olmalı.

* Döviz kredi işleri de ‘yurtiçi’ olarak değerlendirilmeli.

* Tebliğ hükümlerinin 6 ay olan geçerlilik süresi uzatılmamalı.

* Tereddütler ihracatçımız lehine giderilmeli.

* Dövizin yurda getirilmesinde bizleri koruyan yöntemler ortaya konulmalı.

* Döviz kurlarında rekabetçi ortam olmaması nedeniyle paranın başka bankaya transfer edilip satılabilmesine imkan tanınmalı.

* Bu tebliğ hükümlerine uymayanlar hakkında ihracat rayiç bedelinin yüzde 5’i kadar idari para cezası yaptırımı makul bir düzeye indirilmeli.”

#Ekonomi
#İhracat
#TİM Başkanı İsmail Gülle
6 yıl önce