|

İki il arasında çiğ köfte kavgası

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nın çiğ köftenin tescilini yaptırmasının ardından Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası'nın da etsiz çiğ köfteyi tescil ettirmesi iki il arasında çiğ köfte tartışmasına yol açtı. Konuyu mahkemeye taşıyacak ŞUTSO Başkanı Halil Peltek çiğ köftenin kendi tescilli ürünleri olduğunu öne sürüyor.

Yeni Şafak
16:29 - 27/07/2018 Cuma
Güncelleme: 16:43 - 27/07/2018 Cuma
IHA
Adıyaman ile Şanlıurfa arasındaki çiğ köfte tartışması mahkemeye taşınıyor.
Adıyaman ile Şanlıurfa arasındaki çiğ köfte tartışması mahkemeye taşınıyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, çiğköftenin tescili için 31 Mayıs 2006 tarihinde müracaat yapılmış ve 30 Haziran 2008 tarihinde ise Resmi Gazetede yayımlanarak, coğrafi işaret belgesi Şanlıurfa’ya verilmişti. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasının 6 yıl aradan sonra 2015 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurarak, ‘Etsiz çiğ köfte’ coğrafi işaret tescilini aldı.


'ÇİĞ KÖFTE BİZİM ÜRÜNÜMÜZ'

Adıyaman’ın coğrafi işaretini almasını eleştiren ŞUTSO Başkanı Halil Peltek, “Çiğ köfte bizim tescilli ürünümüzdür. Coğrafi İşareti Belgesi ilimize tescil edilmiştir. Biz bu belgelerle Adıyaman’ın başvurusuna itiraz ettik. Ancak bu itirazımız, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından olumsuz değerlendirildi. Çiğ köftenin "çiğ" kelimesiyle başlama nedeni etin çiğ olarak yoğrulmasıdır. Çiğ köfte, Şanlıurfa adına 2008 yılında kurumumuz tarafından tescil edilmiştir. Türk Patent ve Marka Kurumu bu tescili “Etli Çiğ köfte” olarak değerlendirmiş “Etsiz Çiğ köfte” tescilini Adıyaman iline vermiştir.
Yarın başka bir ilimiz de bibersiz yada tuzsuz çiğ köfte tescili için başvuruda bulunursa bu kez tescili o ile mi verecek
” dedi.

SİYASİLER MÜDAHİL OLDU

ŞUTSO Başkanı Halil Peltek, konuyu Şanlıurfa milletvekilleriyle de görüştü. Peltek, Şanlıurfa milletvekillerinin konuyu yakından takip ettiğini, siyasi arenada görüşmelerin başladığını dile getirdi. Şanlıurfa kaynaklı özgün ürünlerin, tescil başvuruları bugüne kadar ŞUTSO ve ilgili kurumlar tarafından yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini belirten Peltek, “Şanlıurfa’nın değerlerini savunmak ve korumak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Türk Patent ve marka Kurumuna gerekli itirazları yapmış bulunmaktayız, medeniyetlere başkentlik yapan tarihin en eski şehrinin değerlerini kimseye vermeye niyetimiz yok” diye konuştu.

#Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası
#Çiğköfte
#Adıyaman
#Şanlıurfa
#Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası
6 yıl önce