|

İlk 6 ayda 1,6 milyar dolarlık yatırım çekti

Birkaç yıl öncesine kadar yabancı yatırımcının pek de dikkate almadığı Türk start-up piyasası için şimdilerde ‘Avrupa’nın silikon vadisi’ yorumu yapılıyor. Pandemide, startup ekosisteminin 10 yıl olarak öngörülen hacimsel büyümeye 15 ay gibi kısa bir sürede ulaşması dikkat çekti. Pazar, yılın ilk 6 ayında 1,6 milyar dolarlık yatırım çekerken, yolun başındaki girişimcilere de cesaret veriyor.

Orhan Orhun Ünal
00:26 - 15/08/2021 الأحد
Güncelleme: 00:32 - 15/08/2021 الأحد
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Pandeminin zorlu ekonomik şartları birçok sektörü olumsuz etkilerken, start-up’lar için yeni fırsatlar getirdi. Salgın günlerinde teknolojinin öne çıkması ve daha düne kadar yüzüne bakmadığımız fikirlerin prim yapmasıyla start-up yatırımları inanılmaz ilgi çekmeye başladı. Bundan 3 veya 4 yıl önce Avrupalı yatırımcının radarında bulunmayan Türkiye’deki ortam şimdilerde birçok sektörden girişimcinin ilgi odağı oldu.

YATIRIMCININ YENİ ROTASI

Artık 5-10 yıl sonrasının planlamasını yapan büyük şirketler, geleceği bu küçük iş fikirlerinde görüyor. Start-up serüvenine geç başlayan Türkiye’deki pazar ise arayı kısa sürede kapatacak gibi duruyor. StartupMarket tarafından hazırlanan 6 aylık rapor da bu gelişmeleri destekler nitelikte.

Rapora göre, ülkemizdeki start-up eko-sistemi 10 yıl olarak öngörülen hacimsel büyümeye 15 ay gibi kısa sürede ulaştı. 2020’de 172 yatırım turunda 177 milyon dolarlık yatırım yapılırken, 2021’in ocak-temmuz döneminde 159 turda toplam 1,67 milyar dolarlık yatırım söz konusu. Yeni startup'ların devreye girmesiyle birlikte bu alan büyüme trendi gösterdi.

EKO-SİSTEM DAHA DA BÜYÜYECEK

Getir, Dream Games ve Trendyol yatırımlarını hariç tutulursa, 2021 ilk yarısında 130 turda 116,5 milyon dolar yatırım yapıldı. Söz konusu ivmelenmenin artarak süreceği tahmin ediliyor. Nedeni ise toplamda 46 yatırım fonunun toplam hacimlerinin 1 milyar doların üzerinde olması olarak gösteriliyor.

Büyük yatırım fonları da yurtdışı temelli fonlar tarafından da destekleniyor. Bu perspektiften baktığımızda yakın dönemde yatırımı bekleyen 10 milyar dolar gibi bir miktar olacağı öngörülüyor. Her bir yatırım turu incelendiğinde yeni isimlere, kişilere ve melek yatırımcılara rastlanıyor. Sadece kurumların yönettiği 10’un üzerinde hızlandırma programları veya büyük şirketlerin startup'a yatırım yapma amacıyla kurduğu fonlar var. Bu şirketlerin desteklediği yapılar sayesinde ekosistemin büyüyeceği ifade ediliyor.

TÜRKİYE AVRUPA İÇİN YENİ MERKEZ

Nitekim Türkiye’deki bu start-up hareketliliği yabancı basının da dikkatini çekmiş durumda. Financial Times gazetesi, teknoloji yatırımları açısından bu yılın sıcak fikirlerinin Silikon Vadisi’nden değil İstanbul’dan çıktığını yazdı. ‘Türkiye nasıl Avrupa teknolojisinin yıldızı oldu’ başlıklı gazetenin haberinde Getir gibi start-up’ların başarısının Türkiye’de dönüm noktası olduğu belirtildi. Türkiye’deki e-ticaret yayılımının üç yıl önce yüzde 3,5’ten bugün yüzde 10’a yükseldiği tahmin edildiği belirtilen habere göre, bunun arkasındaki nedenlerden biri olarak da pandeminin etkisiyle küresel çapta çevrimiçi perakendenin aşırı büyümesi gösteriliyor.

KÜÇÜK FİKİRLERİN BÜYÜK GETİRİSİ

StartupMarket raporuna göre sadece haziranda 27 startup için yapılan 14 milyon dolarlık yatırım söz konusu. Bunların arasından 3,3 milyon dolarlık yatırım alan Ödeal öne çıkarken, yine aynı ayda stilistlik hizmeti Clotie, sosyal ürün pazar yeri Adwisy ve AI tabanlı marka koruma hizmeti Counterfake ön plana çıktı. StartupMarket.co üzerinden yatırım aradığını duyuran girişimlerden, yük taşıma pazar yeri Yük Cebinde 250 bin avro ve doktorları ve hastaları buluşturan platform Yeniben.com’a 1,4 milyon TL’lik yatırım gerçekleşti.

#Türk start-up piyasası
#Avrupa
#Koronavirüs
#Yatırım
#Getir
#Dream Games
#Trendyol
٪d سنوات قبل