|

IMF işine baksın

İstanbul’daki 420 bin firmayı temsil ettiğini söyleyen İTO Başkanı Öztürk Oran, IMF’ye şöyle seslendi: Elinizdeki verileri düzgün okuyun. Türkiye’nin üretim ve büyüme dinamiklerini dikkate alın. Faizler düşmeli. IMF’nin sadece faiz artırmaya dayalı politikalarının iflas ettiği Latin Amerika’dan Uzakdoğu’ya kanıtlanmıştır.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2018 Salı
Güncelleme: 08:15 - 20/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Faiz lobisine sahip çıkan IMF’ye iş dünyasından tepki yağdı.
Faiz lobisine sahip çıkan IMF’ye iş dünyasından tepki yağdı.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Merkez Bankası’na açıkça faiz artırma çağrısı yaptığı 4. Madde Konsültasyonu Raporu’na iş dünyası da kayıtsız kalmadı. IMF’nin Türkiye’yi durdurmak için faiz lobisine sahip çıktığını kamuoyuna duyuran Yeni Şafak’ın haberlerinin ardından iş dünyasının temsilcilerinden IMF’ye tepki yağdı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, IMF’nin iflas etmiş politikalarla Türkiye’yi akıl vermeye kalktığını söyledi. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise IMF’nin aksine faizlerin yüksek olmasından şikayet etti.


İstanbul’da 420 bin firmayı temsil ettiğine vurgu yapan İTO Başkanı Öztürk Oran, “İTO’nun Başkanı olarak IMF’ye diyorum ki; elinizdeki verileri düzgün okuyun, karıştırmayın. Türkiye’nin üretim ve büyüme dinamiklerini dikkate alın. IMF, borç verdiği ülkeler içinde borcunu ödeyen ve hele hele 5 milyar dolar borç vermeyi teklif eden kaç ülke var ona baksın. Hayatı finansın içinde geçmiş biri olarak IMF’nin faizleri artırın söyleminin tam tersini söylüyorum. Faizler bir an önce düşmeli. IMF’nin sadece faizi artırmaya dayalı politikalarının iflas ettiği Latin Amerika’dan Uzakdoğu’ya kadar defalarca kanıtlanmıştır” dedi.

90’LARIN TÜRKİYESİ ARTIK YOK

IMF’nin yaptığının, uluslararası kumpaslara ortak olarak Türkiye’ye karşı yeni bir cephe açmak olduğuna da işaret eden Oran, onların işine gelen 90’ların Türkiye’sinin geride kaldığını söyledi. Para Fonu’nun 2017 yılı raporunda Türkiye için yüzde 2.9 büyüme tahmini öngördüğünü hatırlatan Oran, “Oranı sonra yüzde 7’ye revize ettiniz. Dünya bu tahminlerinize mi güvenecek. Ama rakamlar ortada. Ülkemize 1 yılda 12 milyar dolar giriş oldu. 2018 yılının ilk ayında açılan firma sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42 artışla 5 bin 635 olarak gerçekleşti. Açılan yabancı firma sayısı da yüzde 92 artışla 544 oldu. Tüketici Güven Endeksi yüzde 11.1, Reel Kesim Güven Endeksi yüzde 5, Ekonomi Güven Endeksi ise yüzde 10 artış gösterdi” bilgisini verdi.


Faizler yükseldi konut satışları durdu

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise yüksek faizler nedeniyle büyük bir talep daralması yaşayan inşaat sektörünün sıkıntısına dikkat çekti.

İnşaat sektörünün 2017 yılında yakalanan yüksek büyümeye en fazla katkı sağlayan sektörlerin başında geldiğini belirten Demirtaş, “Ancak geçtiğimiz yılın son çeyreği ile birlikte konut satışları düşmeye başladı. Büyümenin devam etmesi için inşaat sektörünün 2018’de de desteklenmesini bekliyoruz. Kredili konut satışların 2017’nin son çeyreğinde yüzde 25 civarında düştü. Diğer yandan konut kredilerindeki faiz oranları 2016 sonunda yüzde 11 olan faizler yüzde 15’i de geçti” dedi.


FAİZLER DÜŞMELİ

Tüm bu göstergelerin inşaat sektörünün 2018 yılına zor bir başlangıç yaptığını gösterdiğini belirten Demirtaş, şunları kaydetti: “Düşen satışlar, yavaşlayan fiyat artışları ve nakit sıkışması sonucunda ortaya çıkan finansman zorlukları, büyümenin en temel dinamiklerinden biri haline gelen inşaat sektöründe 2018 yılında riskler ve sıkıntılar olabileceğini gösteriyor. Bunu elbette hükümetimiz de görüyordur. Büyümenin sürmesi, yeni istihdam yaratılması için hükümetimizden 2018 yılında da geçtiğimiz yıllardakine benzer vergi ve harç indirimleri ile konut kredi faizlerinde indirim yapılarak inşaat sektörünü desteklemesini bekliyoruz.”

#Ekonomi
#İMF
#Türkiye
#Merkez Bankası
6 yıl önce